psycholoog duffel

Het maakt niet uit
of je een roos bent
of een lotus
of een goudsbloem.
Wat belangrijk is
Is dat je bloeit.
Osho

Voel je je niet meer zo gelukkig in je job? Ervaar je te veel werkstress? Wil je eigenlijk iets helemaal anders gaan doen, maar ben je bang om de stap te zetten? Deze tips helpen jou alvast op weg om de volgende carrièreswitch te maken.

Sinds 2006 heb ik reeds vele mensen geholpen om (opnieuw) meer plezier in hun werk te vinden. Als je niet helemaal zeker bent of je van job wil veranderen, stel jezelf dan de vraag: ‘Wil ik dit werk blijven doen?’ Als het antwoord ‘nee’ is, wordt het tijd voor verandering. Als ik mensen begeleid in hun zoektocht naar de juiste job, volg ik hierbij het volgende, gerichte stappenplan.

1. Weet wat je wil
Als je je droomjob wil vinden, is het belangrijk te weten wat je wil. Het volstaat niet om te weten waar je passie naar uitgaat, je moet ook goed weten wat je talenten en vaardigheden zijn en hoe je je passie kunt gebruiken voor je werk. Aan de hand van allerlei testen, opdrachten en gesprekken tijdens de loopbaanbegeleiding achterhalen we wat je competenties zijn. Het komt erop aan je professionele identiteit te kennen: wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?

2. Durf actie te ondernemen
Als je eenmaal weet wat je wil, is het tijd voor actie. Veel mensen aarzelen om de stap te zetten omdat ze bijvoorbeeld zekerheid willen of bang zijn voor de financiële gevolgen. Maar het is belangrijk te durven kiezen voor een job die jou op langere termijn gelukkiger maakt. Vasthouden aan een baan die je niet graag meer doet, kan je letterlijk ziek maken. En het is niet omdat je destijds voor een bepaald beroep koos, dat je dat de rest van je leven moet blijven doen. Mensen en werkplekken kunnen nu eenmaal veranderen.

3. Zoek steun bij je omgeving
De steun van je omgeving verhoogt de slaagkansen van je zoektocht naar ander werk. Je familie, partner, vrienden, … kunnen je motiveren als het even wat moeilijker gaat. Zeker als je carrièreswitch financiële consequenties heeft, is de steun van je gezin onontbeerlijk.

4. Ga voor je dromen maar blijf realistisch
Stel een realistisch plan op. Welke jobs sluiten aan bij jouw professioneel profiel? In welke jobs kan je je passie effectief gebruiken? Bedrijven gaan jou immers in de eerste plaats beoordelen op je cv en ervaring. Als je echt van richting wil veranderen, is het misschien wel nodig een aangepaste opleiding te volgen. Dat heeft dan weer financiële consequenties. Zet alles eens goed op een rijtje.

5. Geef niet op
Misschien is het niet haalbaar om van je passie je beroep te maken. Zoek dan uit op welke manier je die passie toch in je leven kunt integreren, bijvoorbeeld in je vrije tijd, vrijwilligerswerk, … Een carrièreswitch maken is niet altijd evident. Als ik mensen begeleid, verwacht ik dat zij er voor de volle 100% voor gaan. Als je de moed vindt om te blijven volharden, zal je uiteindelijk je doel bereiken.

Wil jij jouw carrièreswitch in handen nemen?

Tijdens de loopbaanbegeleiding gaan we concreet aan de slag met dit stappenplan zodat jij je carrièreswitch zelf in handen neemt.

Wil je niet wachten en zelf pro-actief aan de slag gaan? Dan is de loopbaancoaching Meet more happiness@work precies wat jij nodig hebt om met meer goesting en energie te werken.

Neem contact op voor een vrijblijvend intakegesprek via annemie@meetyourmind.be

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.