psycholoog duffel

In elk moment
in elke gebeurtenis
en in elke activiteit,
in elk woord en in elke gedacht
ben je vrij om te kiezen
voor wat je werkelijk wil.
Michael Bernard Beckwith

Ik zal het nooit vergeten. Enkele jaren geleden begeleidde ik Benedict in haar zoekproces naar werk. Ze verloor haar werk door faillissement. Op dat ogenblik was ze 55 plus en ze was ervan overtuigd dat geen enkele werkgever nog in haar geïnteresseerd zou zijn.
We gingen samen aan de slag: haar CV en motivatiebrief kregen een facelift, haar profielen op sociale media maakten we sollicitatieproof en we bereidden de sollicitatiegesprekken voor.
Benedict liet er geen gras over groeien en begon meteen volop te solliciteren. Ze volgde de sollicitaties actief op en had meerdere gesprekken. Tijdens deze gesprekken paste ze toe wat we samen besproken hadden.

Graag deel ik met jou de 5 tips die Benedict gebruikte tijdens de sollicitatiegesprekken.

1. Lach met je eigen leeftijd
Als je merkt dat de interviewer het lastig heeft met je leeftijd, maak er dan een grapje over. Humor brengt niet alleen lichtheid in het gesprek, het doorsnijdt ook het idee van de ander over je leeftijd. Want welk argument kan de werkgever nog aanhalen als hij samen met jou lacht over je leeftijd? Dan wordt het wel heel moeilijk.

2. Start met een positieve noot: wees eerlijk
Was je enige tijd werkzoekend? Heb je na je ontslag de tijd genomen om uit te zoeken wat je nu echt wil? Maak je een carrièreswitch? Was je enige tijd out door ziekte of burn-out? Wellicht is je werkgever hier nieuwsgierig naar.
Vertel je toekomstige werkgever de waarheid. Uiteraard mag je persoonlijke zaken voor jezelf houden, maar het heeft geen zin om verdedigend te reageren als de werkgever hierover vragen stelt. De interviewer merkt je verdediging op en dat kan averechts werken.
Ziekte, burn-out of een ontslag overwinnen, getuigt juist van kracht, doorzettingsvermogen, duidelijk weten wat je wil en weer klaar zijn om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Het maakt je zelfzekerder. Als je er eerlijk over bent en je krijgt er respect voor dan zit je bij de juiste werkgever.

3. Ouder = wijzer
Je hebt al heel wat jaren op de arbeidsmarkt gewerkt en veel werk- en levenservaring. Dit onderscheidt je van de jongere kandidaten. Je bent veel sneller ingewerkt, gaat rustiger met situaties en veranderingen om en weet hoe het er in een bedrijf aan toe gaat. In plaats van je te vergelijken met jongere kandidaten en daardoor vooral te zien wat jij niet hebt, breng in kaart welke wijsheid en kennis jij wel hebt. Vertel hoe je uitdagingen aangaat, wat je geleerd hebt uit wat fout liep, hoe je met moeilijkheden omgaat en welke oplossingen je hiervoor gevonden hebt.

4. Wees mee met technologie
Je hoeft niet alle snufjes te kennen van de laatste nieuwe technologie, maar toon wel aan dat je mee bent. Maak tijdens het solliciteren gebruik van deze technologie. Zo toon je dat je op to date bent en er niet vies van bent om uit te zoeken hoe deze zaken werken.

5. Wat als toch geconfronteerd wordt met discriminatie op leeftijd?
Zoals reeds eerder gezegd: reageer op vragen over je leeftijd met een grapje of toon je expertise en leg uit waarom jij de geknipte kandidaat voor de job bent. Vraag door over de twijfels, bespreek het rustig en weerleg de vooroordelen.
Als het duidelijk gaat om een geval van discriminatie kan je een klacht indienen bij Unia. Het zal je niet de job opleveren, maar als je het meldt, kan de zaak opgevolgd worden.

Benedict kreeg de job omdat ze zichzelf was tijdens het sollicitatiegesprek

Tijdens de eerste sollicitatiegesprekken reageerde Benedict verdedigend als ze vragen kreeg over haar leeftijd of periode dat ze werkzoekend was. Telkens weer besprak ik met haar hoe ze reageerde en hoe ze er anders mee kon omgaan. Toen ze deze tips begon toe te passen, werden de sollicitatiegesprekken een verademing: ze hoefde zich niet langer te verdedigen en kon gewoon zichzelf zijn. En op een dag vertelde ze me: als dit bedrijf me niet wil aannemen omwille van mijn leeftijd, dan zit ik er niet op mijn plaats.
Ze hield vol, vertelde onomwonden de voordelen van haar leeftijd en ervaring, blaakte van zelfvertrouwen en liet haar persoonlijkheid en enthousiasme spreken. En op een dag belde ze met het heuglijke nieuws: ze had een contract getekend bij haar nieuwe werkgever!

Wil jij, net als Benedict, de job van je leven vinden?

ijdens de loopbaanbegeleiding help ik je om beter te begrijpen waarom je je in die situatie ongelukkig voelt. Ik help je om je talenten te ontdekken en  je te verbinden met een job die matcht bij wie jij bent en waarvoor jij staat.

Wil je niet wachten en zelf pro-actief aan de slag gaan? Dan is de loopbaancoaching Meet more happiness@work precies wat jij nodig hebt om met meer goesting en energie te werken.

Neem contact op voor een vrijblijvend intakegesprek via annemie@meetyourmind.be

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.