psycholoog duffel

Inzicht zonder handeling
brengt geen verandering.
Louise Hay

De visser en de toerist
Er was een visser die in een hutje aan zee woonde. Elke dag ging hij met zijn boot op zee een vis vangen, genoeg voor zichzelf en zijn familie. ’s Avonds ging hij naar de lokale bar, met zijn vrienden banjo spelen.
Op een dag kwam een rijke toerist die de visser observeerde. Hij zei tegen de visser: ‘Wel, je kunt beter twee vissen vangen in de plaats van één.’
De visser vroeg verwonderd: ‘waarom moet ik nu twee vissen vangen, ik heb toch genoeg aan één vis?’
‘Wel’ zei de ander, ‘als je twee vissen vangt, kun je er één verkopen. En als je zo elke dag twee vissen vangt, kun je met de opbrengst een tweede boot kopen.’
‘Wat moet ik dan met twee boten?’ vroeg de visser verwonderd.
‘Met die tweede boot kun je nog meer vissen vangen en verkopen. En zo kun je meer boten kopen en telkens meer en meer vissen vangen en verkopen. En als je zo twintig jaar hard werkt, zul je een hele grote opbrengst hebben. Dan verkoop je de zaak en heb je geen zorgen meer. Je kunt dan een huisje kopen aan zee en een bootje, elke dag gaan vissen en ’s avonds met je vrienden banjo gaan spelen.’

Belgen meest gestresseerde Europeanen op het werk
Meer dan de helft van de Belgen (55%) heeft last van stress op het werk. De Belgen zijn daarmee de meest gestresseerde Europeanen, bij wie het gemiddelde gestresseerde werknemers zo’n 44% bedraagt. Eén op de vijf Belgen is zelfs een burn-out nabij. Dat heeft StepStone vastgesteld na een enquête bij ruim 6.000 Europeanen onder wie Belgen.
Deze resultaten zijn alarmerend. Maar liefst 19% van de Belgen geeft aan dat ze constant te veel stress hebben en daar ook mentaal en fysiek onder lijden. Vijfendertig procent van de Belgen voelt zich er iets beter bij: ze ervaren stress, maar zeggen te kunnen putten uit reserves.
In vergelijking met vorige onderzoeken zijn de Belgen meer gestresseerd. Dit is een score waar we niet fier op kunnen zijn. We staan aan de top van de landen met het grootste aantal gestresseerde werknemers.

Is werken dan gevaarlijk?
Er worden allerlei initiatieven genomen om mensen te beschermen en gevaar te voorkomen. Maar met deze cijfers is het arbeidsleven tegenwoordig een reëel gevaar voor werkende mensen. Uit deze cijfers blijkt dat het niet zozeer is omdat ze risico lopen hun werk te verliezen, maar omdat de waarden die door de bedrijven gehanteerd worden en de methodes die er worden gebruikt, de werknemers blijvend kunnen ‘besmetten’. Bedrijven en organisaties willen vaak meer met minder: meer winst met minder kosten, betere cijfers in minder tijd, meer groeien met minder mensen. Deze bedrijven zijn gedreven door ambitie en machtshonger en willen schitteren als de beste.
Je brood verdienen is een plicht en een noodzaak, maar moeten we daarvoor lijden en afzien? Moeten we daarvoor onze eigen waarden verloochenen? Moeten we daarvoor onszelf verloochenen? Moeten we daarvoor onszelf voorbij lopen en in een burn-out belanden?

Verjaag de stress
De tijdsgeest waarin we leven, lijkt ons ertoe aan te zetten om heel veel te doen: werken, sporten, winkelen, nadenken. We willen altijd zo veel mogelijk doen in een zo kort mogelijke tijd. Hoe zou het dan komen dat we vaak stress en vermoeidheid ervaren? Boeddhisten vinden de westerse hyperactiviteit in ons levensritme een extreem gevaar: ze voert ons weg van geest en lichaam.
Om die hyperactiviteit en de stress aan banden te leggen of onder controle te houden, is meditatie uiterst geschikt. Meditatie leert je om niets te doen, in alle rust en zonder enige beweging. Als je niets doet, als je je lichaam en geest laat rusten, maak je weer contact met jezelf. Word helder wat jij belangrijk vindt, wat jouw waarden zijn, wat jij wil in het leven. Denk maar aan die keren dat je hopeloos op zoek was naar de oplossing van een vraagstuk en je die plots te binnen schoot als je de tijd nam op even te pauzeren en het los te laten.
Als jij weer contact maakt met jezelf, met wat voor jouw belangrijk is, met jouw waarden, ga je helder zien hoe je met de stress op het werk bijvoorbeeld kan omgaan. Hoe je die kan stoppen, welke stappen jij daarin kan zetten, wat je aan anderen kan vragen. Of dat je misschien uit die situatie moet stappen en op zoek gaan naar iets anders. Naar iets wat meer bij jou past.

In de volgende blogs vertel ik je meer over hoe jij de stress kan verjagen:

Drie tips om te leren mediteren

Hoe leven in ‘het Nu’ helpt om om te gaan met stress

Hoe weet ik welke job bij mij past?

 

 

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.