psycholoog duffel

Blijf niet hangen in het verleden,

droom niet van de toekomst,

maar concentreer je geest op het huidige moment.

Boeddha

Een nieuw dogma?

We worden overspoeld met een nieuw credo: ‘leven in het nu’. Blijven hangen in het verleden, in wat je is aangedaan, in fantastische ervaringen of juist heel erg naar de toekomst verlangen, het anders willen dan het nu is, je zorgen maken over morgen, … Het mag allemaal niet (meer). Gaan leven in het nu, lijkt dé oplossing voor heel wat problemen of beslommeringen. Of wordt ons op het eerste gezicht voorgeschoteld als hét middel bij omgaan met stress. Of lijkt dé manier om van heel wat gedoe in ons leven af te geraken.

Hierin klinkt de suggestie door dat dit ‘leven in het nu’ ons alle handvaten geeft bij het omgaan met stress en vooral genot en ontspanning oplevert.

Leven in het nu? Help: stress!

Klanten vertellen me vaak dat ze het volgende verlangen:

  • rust in het hoofd
  • het stoppen van de gedachtenmolen
  • het stoppen van zorgen maken
  • minder stress
  • kunnen omgaan met stress

Ze hopen de oplossing te vinden door ‘te leven in het nu’.  En dus, gaan ze heel erg hun best doen om in het dagelijkse leven zo veel mogelijk in het nu te zijn.

Het nieuwe levensmotto kan dan worden: ik doe wat in me opkomt, ik geef gehoor aan wat ik voel en dat doe ik. Ik leef vanuit mezelf, vertaalt zich dan in: ik leef vanuit mijn gevoel en doe alleen die dingen waar ik me goed bij voel. Dat betekent dat er niets meer vast gelegd of gepland wordt, want: je weet op voorhand niet hoe je je op dat moment zal voelen en of die afspraak of dat plan wel overeenkomt met jouw gevoel. Heerlijk om te doen op vakantie … Maar: in de praktijk van het dagelijkse leven blijkt dat niet zo gemakkelijk en niet zo handig te zijn. In het dagelijkse leven worden voortdurend afspraken gemaakt en plannen besproken. Het is wel handig en nodig om je boodschappen, je afspraken of belangrijke zaken te plannen. En plots zit je met een nieuw conflict: leven in het nu lijkt onverzoenbaar met plannen en afspraken maken. In plaats van rust, krijg je nog meer stress.

Is ‘leven in het nu’ dan fout?

Leven in het nu betekent dat ‘nu’ het enige moment is dat je hebt om aanwezig te zijn bij de situatie en bij wat je doet en hoe je dit ervaart. Als je met je volle aandacht aanwezig bent, ben je bewust van wat er om je heen gebeurt, van wat er in je omgaat, ben je getuige van elk nieuw moment: nu. Je gewaar zijn van alles wat er in jou en om je heen plaats vindt, geeft extra dimensie aan je aanwezigheid. Dan ben je echt helder aanwezig.

Daar gaat “leven in het nu” over: én aanwezig zijn met je hele bewustzijn, én minder oordelen over hoe het nu precies is. Het ene moment is je leven leuk, het andere moment niet. Dat is de stroom van het leven. Als je het leuke wil vasthouden (wat onmogelijk is) of het vervelende wil wegduwen of vermijden (wat ook niet kan), maken we het onszelf onnodig moeilijk. Door aanwezig te zijn bij alles wat er is en daar niet over te oordelen, maar liefdevol en mild bij te zijn, ga je je op een soepelere manier verhouden met het leven. Juist deze soepele houding brengt rust, ruimte, vrede, handvaten om om te gaan met stress en meer tevredenheid. Je ervaart het leven als voller, waarachtiger en rijker.

Je kan kiezen …

Je hoeft dus niet vast te houden aan het hotte ‘nu’. Je hebt een keuze. Als je vaak gevangen zit in plannen, piekeren, vooruitdenken of nabeschouwen, ben je slaaf van je gedachten. Dan leef je niet in de realiteit van hoe het nu is. Je kan kiezen om de verhalen van je gedachten een halt toe te roepen en eenvoudig aanwezig zijn bij hoe het is. Je kan dit wel duizend keer per dag doen. Het ‘nu’ is er namelijk altijd!

… En je kan plannen!

Dit heeft dus niets te maken met vooruit denken over de praktische zaken van het leven, of plannen maken of afspraken maken. Want als je dat niet doet, doe je jezelf en anderen flink tekort.

Leven en aanwezig zijn in het nu, geeft je juist de vrijheid en ruimte om jouw verlangens te voelen, om te ervaren wat je  leuk vindt of niet, om helemaal waar te laten zijn dat je je zorgen maakt of te voelen dat je op de toppen van je geluk loopt.

Deze ervaringen hebben de mogelijkheid in zich om van hieruit keuzes te maken én te plannen. Door te ervaren en bewust te zijn van wat er in jou en om je heen gebeurt, ben je bij het plannen juist bewust aanwezig.

Hulp nodig om te leren “leven in het nu”?

  • Wil jij de stress onder controle krijgen?
  • Wil je zelf beter weten wat je wil?
  • Wil je meer van jezelf leren houden?
  • Wil je beter bij jezelf kunnen blijven bij het maken van keuzes?
  • Wil je leren welkom heten wat je voelt of denkt?

In mijn coachings leer ik je om met je hele bewustzijn aanwezig te zijn in het “nu” zodat je je soepeler kan verhouden met het leven.

Wil je niet wachten op jouw levensenergie, maar er zelf pro-actief  mee aan de slag gaan?

Neem dan nu contact op voor een vrijblijvend intakegesprek via annemie@meetyourmind.be of 0495 43 47 45 of boek je afspraak in via de online agenda.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.