psycholoog duffel

“De sleutel van je geluk heb je zelf in de hand.” Hier lijkt het in ons leven om te gaan: je eigen geluk creëren. En omdat je de sleutel zelf in de hand hebt, lijkt dit een makkie. Klinkt dit niet fantastisch? Je doet gewoon je best en klaar is kees: je bent gelukkig! Of misschien toch niet. Want: wat als je de sleutel niet meer vindt? Wat dan?

De media, artikels en onderzoeken doen ons graag geloven dat het gemakkelijk is om gelukkig te worden. Maar het leven verloopt vaak niet zo. We worstelen allemaal wel eens met wat ons overkomt: je wordt ziek, je krijgt ontslag, je verliest een dierbare. Dan ervaren we dat we de sleutel om gelukkig te zijn kwijt zijn en we hem niet altijd even gemakkelijk terug vinden.

Met deze 3 sleutels neem je je geluk weer zelf in de hand

Als mensen bij mij komen bij een tegenslag voelen ze zich vaak machteloos. Het lijkt of ze de sleutel nooit meer zullen vinden. Je hebt vaak meer invloed op een situatie dan je denkt. Wellicht hangen er nog andere sleutels aan je sleutelbos waarmee je actief iets aan jezelf of de situatie kan veranderen.

Sleutel 1: Bekijk de situatie van een afstand

Bij een tegenslag ervaar je vaak allerlei gevoelens: je bent verdrietig, boos of opstandig. Om weer controle te krijgen over de situatie of je gevoelens, doen we vaak één van volgende zaken:

  • Ofwel vecht je door te piekeren over als dan scenario’s, de verantwoordelijkheid buiten jezelf te leggen, de ander te zeggen wat hij/zij moet doen.
  • Ofwel kruip je weg in een hoekje en wil je dat de wereld of andere mensen je gerust laten. Zo wacht je tot de bui overwaait en iemand je een oplossing aanreikt.

Beide reacties zijn normaal en gaan terug naar de tijd waarbij we voor een reëel gevaar moesten vechten of vluchten om te overleven. Een tegenslag is echter geen reëel gevaar voor je leven. Het helpt dan om even te gaan zitten en afstand te nemen door aandachtig te observeren wat er plaats vindt in jezelf en in je lichaam. Ik gebruik hiervoor graag de volgende metafoor: Je gedachten en gevoelens zijn als een stromende, golvende rivier. Je stelt jezelf voor dat je zit op een rots in die rivier en kijkt naar de golven die voorbij stromen. Je geeft aandacht aan elke golf, zonder oordeel. Welke golf het ook is: je boosheid, je vreugde, je verdriet, je opluchting, je zorgen. Door zo te kijken, creëer je ademruimte en afstand tussen jezelf en de situatie waardoor je gezichtsveld verruimt. En wie weet welke andere mogelijkheden je dan ziet?

Sleutel 2: Kijk op een andere manier naar de situatie

Eenzelfde gebeurtenis kan verschillende reacties bij mensen oproepen. Zo begeleidde ik een groep werknemers van een bedrijf dat failliet was gegaan. Ik herinner me nog als gisteren dat de eerste persoon waar ik aan vroeg hoe hij dit ervaarde zijn armen in de lucht gooide van vreugde en zei: Dit is mijn kans om eindelijk te gaan doen wat ik echt graag doe! Terwijl zijn collega met tranen in haar ogen zat en ervan overtuigd was dat ze nooit nog zo een job zou vinden. Of je een sleutel vindt om de deur naar geluk weer te openen, hangt af van de gedachten die je genereert bij de gebeurtenis.

In zie zin is geluk maakbaar. En “maken” is een werkwoord. Onderzoek wijst uit dat geluk voor 40 procent  “maakbaar” is en in onze eigen handen ligt. Geluk overkomt je dus niet en toch merk ik dat mensen vaak in de wachtkamer van het leven blijven zitten. Je kan bijvoorbeeld nadenken over welke job je graag wil gaan doen. Of je kan als werkzoekende je sollicitatieskills updaten. Je kan genieten van de rust terwijl je herstelt van je ziekte. Of misschien ga je dan eindelijk die mensen bellen die je al zo lang niet meer hoorde. Of heb je nu tijd voor je gezin om samen leuke dingen te doen. Of ben je intens dankbaar voor de mooie tijd die je met je dierbare mocht doorbrengen.

Sleutel 3: Wees mild voor jezelf

Als het niet lukt om dit toe te passen, kijkt de wereld vaak naar jouw. De overtuiging heerst dat zowel je successen als je falen je eigen verdiensten zijn. Je slaagt er maar niet in om die sleutel te vinden om de deur naar geluk te openen. Weer een klap in je gezicht …

We zijn allemaal op weg en lerende in dit leven. Niemand bezit de enige, juiste en ware sleutel. Iedereen worstelt vroeg of laat wel eens met het leven.

Wees mild voor jezelf en doe wat jij nodig hebt om met de situatie om te gaan of om het een plek te geven.

Meer weten over geluk? Lees er meer over in:

Gelukkig worden: hoe doe je dat?

Gelukkig leven?

Geluk? Het is maar hoe je het bekijkt

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.