psycholoog duffel

Innerlijke vrede is niet een gebeurtenis

die je ooit, in de toekomst, ten deel zou en wachten of hopen.

Voor innerlijke rust hoef je niet naar de toekomst te kijken,

je dient je aandacht te richten op de verborgen diepten

van het huidige moment.

Erik van Zuydam

Als westerse mensen hebben we het idee dat het leven maakbaar is. Niet alleen de reclame, maar ook artikels en onderzoeken lijken dit te suggereren. Hierdoor streven we massaal naar een perfect leven: de ideale partner, de perfecte job, de mooiste momenten, de prachtigste vakantie, een volkomen gezondheid, het perfecte uiterlijk, en ga zo maar verder. En als we een doel bereikt hebben, doen we ons uiterste best om dit zo lang mogelijk perfect te houden.

Maar de drang naar perfectie maakt ons momenteel kapot. We worden ziek, krijgen stressklachten, belanden in een burn-out.

De wereldwijde pandemie maakt dat we collectief met onzekerheden leven: onzekerheid over onze gezondheid, over onze job, over onze toekomst. Tegelijk galmt het van berichten om te weten waar we aan toe zijn, zodat we gerust gesteld zijn. Maar: niets of niemand kan onze angst en onrust weg nemen. Kunnen we dan niet beter onze houding veranderen en leren om te leven met onzekerheid?

Zo zoek ik geluk buiten mezelf

Op de één of andere manier hebben we dus de overtuiging dat perfectie ons gelukkig gaat maken. Bovendien hebben we de afgelopen millennia meer en meer grip op het onbekende gekregen door de wetenschap, wat deze overtuiging mee in de hand werkt. Ik hoor het vaak bij cliënten: als ik de ideale job zou hebben, of: als ik voor eeuwig met mijn partner gelukkig kan zijn, of: als mijn kind nu was als dat andere perfecte kind, of: als de volgende vakantie nu eens alles perfect zou verlopen, of: … . Zo blijven we geluk voortdurend buiten onszelf zoeken.

Het leven verandert echter voortdurend. Door een reorganisatie verloor ik enkele jaren geleden een opdrachtgever, door corona kan het nog een tijdje duren voor ik weer een verre reis kan maken, mijn nieuwe project om trainingen te geven voor leidinggevenden verliep niet vlot waardoor ik herontdekte waar mijn hart echt warm van wordt. Mijn vertrouwde leven krijgt dus ook geregeld een schok en dan vaar ik even op blind.

In die zin zijn er, zoals Eckhart Tolle het zegt, twee manieren om ongelukkig te zijn: niet krijgen wat je wilt, en krijgen wat je wilt. Wanneer ik niet krijg wat ik wil, leef ik in onvrede omdat ik het niet heb. Als ik het wel krijg, ontstaat er angst dat ik het kwijt raak. Vervulling van mijn verlangens lijkt dus niet het geluk te brengen wat ik zoek.

Hoe kan ik dan wel gelukkig leven?

Hoe zou het zijn als we leven vanuit de wijze woorden van Boeddha: er is geen weg naar geluk, geluk is de weg.

Wijze woorden. Maar: wat betekent dat? Ons gekende leventje dat voorspelbaarheid en zekerheid gaf, is niet meer. We komen massaal tot het besef dat onzekerheid de enige zekerheid is. Stel je nu eens voor dat je onzekerheid als bondgenoot van je leven maakt? En dat je geniet van de dingen die op je pad komen, zonder angstvallig aan het pad vast te houden?

Als ik geniet van wat op mijn pad komt, ben ik dankbaar voor wat er is en voor wat ik heb. Ik kan dan stoppen met vasthouden en grijpen, want ik weet dat alles van voorbijgaande aard is. Ik kan nu geen verre reis maken en geniet dubbel en dik van ons huis met tuin, bij de minste warmte vind je me buiten. Ik ben heel dankbaar dat ik zo veel mensen al heb mogen begeleiden naar meer rust, evenwicht en geluk in hun leven en werk. Ik heb mijn project om trainingen te geven los gelaten en werk aan een rebranding van mijn onderneming om binnenkort nog meer mensen te begeleiden.

Heb ik dan geen wensen en verlangens? Die heb ik zeker! Deze geven me drive, passie en een doel in mijn leven. Dat heb ik nodig en ik kan er erg van genieten om hier uren mee bezig te zijn. Tegelijk ervaar ik ook nu weer in mijn veranderingsproces, dat ik me beter niet vastpin op al te concrete doelen en dat het goed is om te omarmen als iets anders op mijn pad komt om daarin een weg te zoeken om gelukkig te zijn. Inclusief met mijn drive, passie en doelen.

Hoe minder ik gericht ben op het angstvallig nastreven of behouden van dat ene bepaalde resultaat, hoe meer ik open sta voor andere zaken, hoe beter ik kan omgaan met verandering, hoe meer ik geniet van de imperfectie in de perfectie en hoe gelukkiger ik er dan mee kan zijn.

Nog meer lezen over hoe je gelukkig leeft?

Gelukkig worden: hoe doe je dat?

De sleutel van je geluk heb je zelf in de hand. Of niet?

Geluk? Het is maar hoe je het bekijkt

Wil jij leren genieten van de imperfectie in de perfectie?

Wil jij leren om open te staan voor wat op je pad komt? Wil jij niet langer ongelukkig zijn over wat je hebt of niet hebt? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Jij vertelt me wat je in je leven wilt veranderen. En ik leg uit hoe ik jou daarbij kan helpen. We zoeken samen naar antwoorden tijdens een helder gesprek. 

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.