psycholoog duffel

Niets van enige betekenis in deze wereld
is bereikt zonder passie.
Georg Wilhelm Friedrich Hegel

We houden er allemaal van om bezig te zijn met zaken die ons energie geven en zijn vaak bereid om inspanningen te leveren om onze talenten te ontwikkelen. Dit geeft ons, ondanks de inspanning,  voldoening, plezier en succes.

Wat is het verband tussen passie en succes?

Je kan van nature talent hebben om piano te spelen. Maar om een pianostuk te leren spelen, moet je doorzetten, volhouden als het moeilijk wordt en leren met vallen en opstaan. Dat vraagt passie. Want enkel voor je passie ben je bereid om zware inspanningen te leveren, soms zelfs tot het uiterste toe. De liefde voor wat je doet, doet je doorzetten als het moeilijk wordt.

Bovendien zorgt passie ervoor dat je streeft naar perfectie. Werken voelt dan niet aan als werken. Zonder extra moeite, streef je ernaar om jezelf te overstijgen in je kunnen. En juist daar haal je energie uit. Dat “tikkeltje meer” zullen anderen zien en dit draagt bij tot succes. Want: deze succeservaring geeft vervolgens een boost aan je zelfvertrouwen. Dat straal je uit en je wordt daardoor meer gewaardeerd en gerespecteerd omwille van je enthousiasme en gedrevenheid.

Met deze drie tips wordt jouw werk je passie

Plezier hebben in je werk geeft je dus energie en verhoogt je zelfvertrouwen. Hierdoor ervaar je je leven als zinvol. Ook dat levert weer heel wat leutige zaken op: je motivatie stijgt, je bent productiever en gelukkiger. Deze zaken vormen dan weer een stevige buffer bij tegenslag en stress.

Hoe kan jij werken met passie en daardoor meer plezier, zelfvertrouwen en succes ervaren?

  1. Leg je huidige job eens onder het vergrootglas en neem jouw weg naar succes in handen.

Neem eens even de tijd om na te denken over de volgende vragen:

  • Wat mis ik in mijn werk?
  • Waar haal ik plezier uit?
  • Wat ik doe en ook goed kan: doe ik dit ook echt graag?
  • Kan ik mijn kwaliteiten uitleven in mijn job?
  • Herken ik wat ik belangrijk vind, in mijn job, collega’s, de bedrijfscultuur, hoe er leiding gegeven wordt?

Wat loopt niet goed? En: wat kan jij doen om dit te veranderen? Breng in kaart waar jij invloed op hebt en maak een actieplan van kleine en grote veranderingen. Ga ermee aan de slag en neem zo jouw weg naar succes zelf in handen.

2. Hoe geeft werken zin aan jou leven?

Het klopt: we werken om geld te verdienen. En als dit echt onze enige motivatie zou zijn, zouden we niet écht gelukkig zijn. Er is dus meer: werken geeft zin aan ons leven, we willen weten “waarom” en “waarvoor” we het allemaal doen. Waarom werk jij? Omdat je het allerbeste aan je gezin wil geven? Omdat je wil bijdragen aan een goed doel? Omdat je jezelf kan ontplooien? Omdat je het fantastisch vindt om samen met toffe collega’s leuke projecten te doen? Sta eens even stil bij de vraag hoe werken zin geeft aan je leven.

3. Ga de uitdaging aan

Misschien ervaar je onvoldoende uitdaging in je werk. Binnen de comfortzone zitten, is gemakkelijk. En tegelijk doen uitdagingen ons groeien. Hoe kan jij jezelf uitdagen en buiten de comfortzone gaan? Hoe kan jij nieuwe kansen creëren voor jezelf? Hoe kan jij je ontwikkelen? Bespreek nieuwe mogelijkheden met je leidinggevende en maak samen een actieplan om de uitdaging aan te gaan. Deze proactieve houding geeft energie en als je de uitdaging succesvol hebt afgerond, stijgt je zelfvertrouwen.

Heb je deze tips in praktijk gebracht en blijft de passie achterwege? Dan zit je wellicht niet op de juiste werkplek en ben je toe aan een carrièreswitch. Weet je niet waar naartoe? Dan kan loopbaanbegeleiding je weer op koers brengen. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je kan deze boeken via de online agenda. Ik kijk uit naar je verhaal!

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.