psycholoog duffel

 

Liefde is het vermogen om elke omstandigheid

 en elk levend wezen te zien als volmaakt,

 precies zoals ze zijn.

 Anam Thubten

Geluk is dé emotie waar het om draait in ons leven. We willen allemaal gelukkig zijn en wanneer we langere tijd geen geluk ervaren, voelen we ons, tja, ongelukkig. Maar wat bepaalt nou precies of je gelukkig bent of niet? En in hoeverre heb je geluk zelf in de hand?

Je kent dat wel: je fietst over straat, er staat een zacht briesje en de zon schijnt op je huid. Je snuift eens diep en je ruikt de natuur om je heen! Op zo’n moment kun je je ineens intens gelukkig voelen. Een diep, warm gevoel, dat je alledaagse problemen even helemaal doet vergeten. Dat gevoel heeft iets verslavends. Je zou het het liefst áltijd voelen. Dat je je sprookjesprins in je armen sluit en nog lang en gelukkig leeft. Jammer genoeg werkt het in het ‘echte leven’ anders dan bij de gebroeders Grimm.

Geluk lijkt iets ongrijpbaars. Het ene moment ervaar je het, het volgende moment is het weer verdwenen. Toch willen we allemaal gelukkig zijn. Niet éven, maar de hele tijd. Ondanks de hindernissen die je altijd op je pad zult tegen komen.

 Instant geluk

Het besef dat geluk vooral een kwestie is van de manier waarop je naar de dingen kijkt, kan je helpen het gevoel van ontevredenheid, van niet gelukkig zijn, aan te pakken. Elien (30) ondervond dat zelf en vertelt hierover het volgende:

“Sinds mijn laatste relatie is stukgelopen, nu alweer drie jaar geleden, ben ik alleen”, vertelt ze. “Zo voelde dat ook: alleen. Ik heb een leuke, uitdagende job en veel vrienden. Maar toch miste ik de warmte en de gezelligheid van samen dingen doen, samen aan een toekomst bouwen. Ik voelde me steeds vaker ongelukkig. Een leeg, ontevreden gevoel. Zeker als je om je heen allemaal koppels ziet. Hoewel ik me best realiseer dat die koppels óók niet altijd gelukkig zijn.” Elien zag zichzelf steeds verder afglijden in haar gevoel van zelfmedelijden en eenzaamheid en besloot er wat aan te doen. “Deze keer ging ik géén contactadvertentie zetten, want dat had nog nooit iets opgeleverd, behalve een paar korte romances en een hoop teleurstellingen. Ik wilde niet langer het gevoel hebben dat ik in de wachtkamer zat en ben anders naar mijn leven gaan kijken. Ik realiseer me nu dat mijn leven al compleet ís. Ik ben niet meer voortdurend bezig met het najagen van die huisje-boompje-beestje droom en richt me op de dingen die ik allemaal wèl heb en kan. Dat zijn er een heleboel. Ik voel me nu een stuk energieker en ik merk dat mensen daardoor ook anders op mij gaan reageren. Positiever. Ik maak gemakkelijker nieuwe contacten en mijn vriendschappen zijn ook verbeterd. ”

Stop met vechten

Je moet stevig in je schoenen staan om een manier van denken te doorbreken, die ons bij wijze van spreken met de paplepel is ingegoten. ‘Alleen is maar alleen’, is een idee waarmee we bijna allemaal zijn opgegroeid. Elien zal nog wel momenten meemaken waarop het verlangen naar een partner weer duidelijk boven komt drijven. Op zich is dat goed, want een oprecht verlangen moet je nooit onderdrukken. Op zulke momenten is het de kunst om het verdriet en de eenzaamheid ook echt toe te laten en te vóelen. Wanneer je stopt met vechten en niet meer voortdurend een ‘oplossing’ najaagt in de vorm van een relatie, dan zul je zien dat je een hoop energie overhoudt. Je komt dichter bij jezelf te staan. Daardoor kijk je met een andere, frisse blik de wereld in. Je omgeving voelt dat direct aan. En wie weet wat er dan allemaal op je pad komt?

Werken aan geluk

Oosterse wijsheid….
Geluk overkomt je niet, aan geluk kun je werken. Deze manier van denken is komen overwaaien uit het oosten. In het boeddhisme wordt geluk beschouwd als de zin van het leven. Of beter gezegd: het zoeken naar geluk. Want, zegt een oude wijsheid: geluk is een reis, geen bestemming. De boeddhisten omschrijven geluk als de ‘afwezigheid van lijden’. Om dit te bereiken, moet je afstand  doen van de gewoonte om met een negatieve blik te kijken naar problemen, of mensen die in jouw ogen problemen veroorzaken. Wanneer je in staat bent om je in het standpunt van de ander te verplaatsen en problemen te relativeren door ze in een breder verband te zien, loop je niet meer voortdurend vast in gepieker, gekanker en gezeur. De weg is dan vrij voor geluk.

…en westerse toepassingen

In Zijnsoriëntatie koppelen we oosterse spiritualiteit aan westerse methodes van psychotherapie. Hierin wordt het geluk gezocht in het ‘zijn’. Simpelweg: het accepteren van de situatie zoals ze is. En als je de situatie kan accepteren zoals die is, komt er rust en ruimte. Vanuit deze rust en ruimte kom je thuis bij jezelf en ervaar je een bron van wijsheid en rijkdom.

Wil jij dit geluk ervaren?

Wil jij dit geluk ervaren? Wil je niet langer vechten tegen? Wil jij stoppen met piekeren, stoppen met denken over? Wil jij je, in alle omstandigheden, gelukkig weten? In de Zijnsgeoriënteerde begeleiding leer je om de situatie te accepteren zoals die is. Om vervolgens te leren op je gemak te zijn met alles wat er is. Zo kom je thuis bij jezelf en is geluk altijd aanwezig.

Ik kijk uit naar je verhaal. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via annemie@meetyourmind.be of 0495 43 47 15.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.