psycholoog duffel

“En de dag kwam dat het risico om een knop te blijven pijnlijker was dan het risico om tot bloei te komen.”  Anaïs Nin

We laten iets achter bij de voordeur van ons werk

Als we gaan werken, denken we vaak dat we op het werk bepaalde rollen moeten vervullen. Of dat bepaalde delen van ons niet welkom zijn. Hierdoor laten we onbewust een deel van onszelf achter als we de voordeur van ons werk binnen stappen. En als we ‘s avonds naar huis gaan, pikken we dit deel terug op en kunnen we thuis weer helemaal onszelf zijn. Zo kan het zijn dat je “gesplitst” op het werk rondloopt, of het gevoel hebt nooit helemaal jezelf te kunnen zijn.

Authenticiteit verhoogt het geluksgevoel

Maar: jezelf kunnen zijn heeft een grote invloed op het ervaren van geluk op je werk. Uit recent onderzoek van Humanage blijkt dat er een sterke correlatie tussen authenticiteit en geluk, en tussen eigenaarschap en geluk bestaat.
Hoe beter je je bewust bent van je talenten en waarden, hoe meer inzicht je hebt in:

  • wie je bent
  • wat je kunt
  • hoe meer je jezelf kunt zijn (authenticiteit)
  • hoe beter je je eigen leven in de hand kunt nemen
  • bewust keuzes kunt maken (eigenaarschap)
  • en, hoe meer geluk je in je werk zal ervaren.

Uiteraard draagt ook de werkomgeving bij aan hoe je je op het werk voelt. Bijkomend is onze eigen houding minstens zo belangrijk.

Om te voorkomen in een omgeving die steeds complexer wordt, en daardoor meer zelfsturing vraagt, dat je jezelf te veel belast (met risico op burn-out) of niet op de juiste manier belast (met risico op bore-out) moet je op zoek gaan naar jouw kwaliteiten, naar wie jij bent (authenticiteit), waar jij energie van krijgt en bevlogen door raakt.

Job moet dus overeenkomen met eigen karaktersterktes

Een job wordt positiever ervaren naarmate je taken beantwoorden aan je persoonlijke karaktersterktes. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universität Zürich. Werknemers die hun persoonlijke karaktersterktes op de werkvloer naar voor kunnen laten komen, getuigen van een grotere positieve werkervaring en maken gewag van gevoelens zoals plezier, betrokkenheid, tevredenheid, roeping of relevantie. Volgens dit onderzoek getuigen werknemers van een positieve werkervaring wanneer minstens vier persoonlijke karaktersterktes kunnen worden ingevuld.
Elke persoon kan op drie tot zeven karaktersterktes terugvallen. Naarmate een groter aantal karaktersterktes kan worden ingevuld, neemt je werktevredenheid toe. Het werk wordt voor jouw aangenamer wanneer je professionele opdracht en je karakter goed met mekaar in overeenstemming zijn. Dan haal je meer plezier uit je opdracht, vertoon je een grotere betrokkenheid en vind je je werk ook zinvoller. (uit Loopbaanvisie – november 2012)

Ken jezelf en neem jouw loopbaan in handen

Met loopbaanbegeleiding verbind je je met het werk dat jouw bezielt en waarin jij je talenten kan uitleven zodat jij je werkgeluk weer in handen kan nemen. Wil jij je droomjob realiseren? Dan kijk ik uit naar jouw verhaal. Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek en vertel me wat je in je werk of loopbaan wil veranderen.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.