psycholoog duffel

Er is ongelimiteerd potentieel in je.
De uitdagingen die het leven je brengt zijn er,
zodat jij het beste uit jezelf kan halen
en voor eens en altijd kan worden wie je werkelijk bent.
Leef dat!
Anam Cara

Stressgerelateerde aandoeningen zoals burn-out zijn de beroepsziekte van de 21ste eeuw: bijna één op drie afwezigheden wordt erdoor veroorzaakt.

Griet en Els kwamen na een burn-out bij Meet your Mind terecht en getuigen over hun ervaring.

Griet werkt op de administratieve dienst van een architectenkantoor. In november vorig jaar botste ze tegen een burn-out aan. “Ik had al een hele tijd moeite met doorslapen. ‘s Avonds viel ik na het avondeten meteen in slaap op de zetel, waardoor ik ’s morgens vroeg uren lag te woelen in mijn bed. Ik was dan de hele tijd bezig met wat ik allemaal moest doen op het werk. Ik kwam dan ook uitgeput op het werk aan. Ik dacht dat ik hiermee de controle kon bewaren over mijn overdrukke agenda, maar het tegendeel was waar: op een bepaald moment had ik tijdens een belangrijke meeting een volledige black out. Ik ben daarna naar huis gegaan en heb weken geslapen.”

Els werkt bij een organisatie die softwarepakketten aanbiedt. Na overnames van andere bedrijven breidde haar takenpakket steeds meer uit. “In de loop van twee maanden tijd groeide mijn team van vijf naar zesenveertig mensen. Dat was echt te veel. Ik heb signalen gegeven, maar mijn manager zag geen uitkomst voor mijn situatie. Ik heb kei hard mijn best gedaan en het is misgelopen.” Ook Els was chronisch vermoeid. “Ik kon ’s avonds de slaap niet vatten. En ’s morgens schoot ik veel te vroeg wakker en begon ik te piekeren over hoe ik alles kon bolwerken.”

Ontkenning

Chronische vermoeidheid of uitputting die meer dan een half jaar blijft duren, zijn één van de duidelijkste symptomen van een burn-out. Een burn-out krijg je niet van de ene dag op de andere: er gaat een hele periode van stress en overspannenheid aan vooraf.

Vaak zijn mensen met een burn-out heel gedreven en veeleisend voor zichzelf. Dat maakt het voor hen extra moeilijk om te aanvaarden dat ze niet meer kunnen.

Griet ging naar haar huisarts en hoopte met een paar dagen goed door te slapen dat het wel voorbij zou zijn. Maar de huisarts schreef meteen een maand ziekteverlof voor. “Ik heb toen naar Meet your Mind gebeld voor een afspraak, want ik wou zo snel mogelijk weer de oude zijn. Tijdens ons eerste gesprek werd ik snel met beide voeten op de grond gezet. Van een burn-out herstel je niet op een paar weken.”

Els dacht dat een vakantie van drie weken zou volstaan om te recupereren. Maar tijdens haar verlof is ze echt in mekaar gestuikt. Haar herstel duurde uiteindelijk 11 maanden. Ze had heel veel moeite met het aanvaarden van de burn-out. Ze was immers altijd die toffe, vlotte, levenslustige vrouw geweest die alle uitdagingen aankon. Maar ze moest op een bepaald moment tegenover zichzelf toegeven dat het dieper zat.

Zes stappenplan: van aanvaarden, conditie herstellen naar inzicht in jezelf

De aanpak van Meet your MInd verloopt in zes stappen.

We doen eerst een grondige analyse van de fysieke en mentale toestand om te kijken wat er precies aan de hand is. De stressfactoren en energielekken worden in kaart gebracht. Vervolgens is het aanvaarden van de burn-out cruciaal en het creëren van de broodnodige rust.

In een tweede fase werken we aan de conditie met een aangepast energieplan. Zo werken we aan het herstel van de balans tussen draagkracht en draaglast.

De derde fase brengt inzicht in factoren die de burn-out veroorzaakt hebben. “Ik heb heel veel over mezelf geleerd”, vertelt Els. “Ik werd op een milde en duidelijke manier geconfronteerd met mijn gedachtenpatronen en hoe ik daar in vast gelopen was.” Vervolgens gaan we hiermee aan de slag en leren we hoe je deze gedachtenpatronen kan veranderen en je veerkracht zich kan herstellen.

Herintegratie op de arbeidsmarkt

In de vierde fase wordt de herintegratie voorbereid. Als er aan de werksituatie niets verandert, is het risico op herval immers zeer groot. “Samen met Meet your Mind heb ik me goed voorbereid op een gesprek met mijn leidinggevende”, vertelt Griet. “Je moet op papier zetten wat je wil vertellen, zodat je niets vergeet. Ik heb duidelijk verteld wat er misloopt in de organisatie – ik was daar niet de eerste met een burn-out. Ze hebben goed geluisterd en beloofden me om de zaken aan te pakken. Maar toen ik terugkeerde, bleek dat er niets werkelijk anders was.”

In de vijfde fase stel je nieuwe doelen en leren we je om deze te realiseren.

Griet besliste daarom om ander werk te zoeken. “Dat was geen makkelijke beslissing, want ik moest heel wat zekerheden opgeven. Maar hiervoor kiezen ten koste van mezelf, was geen optie meer voor mij.” Meet your Mind begeleidt Griet nu met loopbaanbegeleiding bij de zoektocht naar nieuw werk. We gaan hierbij op zoek naar jouw waarden, competenties en vaardigheden. Om vervolgens op zoek te gaan naar een job die hierbij aansluit.

Bij Els verliep de herintegratie vlotter. “Ik heb mijn baas verteld wat ik graag deed en wat niet. Ik wil geen leiding meer geven, mijn passie ligt bij sales en marketing. Ik had geluk, want er was ruimte om zo’n functie te creëren. De puzzel viel hiermee helemaal in elkaar. Ik zou mijn nieuwe functie nooit gekregen hebben als ik geen elf maanden out was geweest.”

Duurzame gedragsverandering: welzijn en geluk voorop

In de zesde fase bespreken we wat nodig is om terugval te voorkomen.

Zo besloot Griet om opnieuw te gaan sporten, haalde ze de banden met haar familie en vrienden weer aan en start de dag met yoga.

Els heeft voldoende rust nodig en heeft haar drukke sociale leven afgebouwd. Ze is in haar boeken gedoken die ze al jaren wou lezen en geniet weer van haar schilderkunsten.

Zo bouwen ze hun draagkracht weer op zodat ze veerkrachtiger in het leven staan.

Ben jij chronisch vermoeid of loop je tegen een uitputting aan?

Neem dan nu met coaching zelf het heft in handen vooraleer de burn-out het overneemt van jou. Graag luister ik naar je verhaal in een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Meld je aan via het contactformulier of 0495 43 47 15. 

Ik kijk alvast uit naar jouw verhaal!

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.