Ontdek in het verhaal van Dave hoe hij na een burn-out persoonlijk leiderschap neemt over zijn leven en werk

, , , , , , , , ,
psycholoog duffel

Er gaat niets boven het terugkeren naar een plaats  die ongewijzigd blijft

om vervolgens te ondervinden dat jijzelf veranderd bent.

Nelson Mandela

Van vechten om “het te maken” …

Dave komt mijn praktijk binnen. Wat in mekaar gedoken en met een doffe blik zet hij zich tegenover mij. Hij is sinds enkele weken thuis met een burn-out. Het is de tweede keer dat het hem overkomt. Hij is zijn persoonlijk leiderschap kwijt. Hij heeft nog amper de energie om zich ’s morgens klaar te maken en zit hele dagen te piekeren. Maar: dat helpt hem niet echt en hij wil met zichzelf aan de slag om weer met goesting in het leven staan. Hij vertelt me dat hij van nature levenslustig is en herkent zichzelf niet meer.

Dave verloor zijn vader op jonge leeftijd. Bij het afscheid vertelde zijn vader aan Dave dat hij een vechter is en hoopt dat hij de moed heeft om te blijven vechten voor een goed leven. Het gevolg? Dave vecht hard om “er te geraken” en om “het te maken”. Al vechtend baant hij zich een weg door het leven, groeit door naar verschillende managersfuncties, gaat tot het uiterste voor tevreden klanten, geeft zich helemaal weg in persoonlijke relaties. En is ervan overtuigd dat hij op deze manier persoonlijk leiderschap neemt over zijn leven.

Hij was ervan overtuigd dat hij van nature een vechter was en dit heeft hem veel gebracht. Maar: door altijd alles te geven om zo de wens van zijn vader te vervullen, ziet hij nu in dat hij al een lange tijd fysieke pijn en vermoeidheid ervaart.

… naar ontdekken wat hij zelf wil en blij van wordt

We gaan ermee aan de slag en ik vraag Dave om “het te maken” los te laten. Eerst schrikt hij hiervan, alsof hij hiermee zichzelf moet opgeven. Maar dan ziet hij dat hij hiermee niet zichzelf moet opgeven, maar wel wie hij dacht dat hij moest zijn.

Hij laat het los. Hiermee lost zijn vals zelfbeeld op en voelt hij wie hij echt is: levendig, warm, vrolijk, krachtig en creatief. Dave gaat hiermee aan de slag. Hij vindt zelf uit waar persoonlijk leiderschap over gaat en neemt tijd voor zichzelf door te schilderen, te wandelen, te rusten, dingen op te ruimen, te mediteren. Hij wordt milder voor zichzelf, hervindt zijn energie en levensvreugde.

Enkele weken later borrelt hij van de ideeën, zijn dofheid is helemaal verdwenen. In de plaats zie ik twinkelende ogen. Dave wil uitzoeken wat hij zelf wil en waar hij blij van wordt. Iets bijdragen aan mensen en aan de wereld, is hierbij belangrijk. Hij voelt niet alleen terug verbinding met zichzelf, ook met de wereld.

Zelf aan het roer van zijn leven

We gaan samen verder op ontdekking. Dave ontdekt wie hij werkelijk is en gaat zelf aan het roer van zijn leven staan. We brengen zijn talenten, competenties en verlangens in kaart. Hij gaat in gesprek met zijn werkgever die in samenspraak met hem een nieuwe, passende job creëert. Hij start met een 3/5 werkweek zodat hij zijn energie verder kan opbouwen met voldoende buffer. Drie maanden later zet hij vlot de stap naar voltijds werken.

Waarom het nu wel lukt?

Persoonlijk leiderschap. Hij haspelt niet langer slaafs zijn werkuren af, stopt op tijd met werken, geniet van de uitdagingen en werkzaamheden op zijn pad en communiceert met zijn leidinggevende. In plaats van te gaan werken om “het te maken”, heeft hij zelf de touwtjes stevig in handen en kent hij zijn sterktes en valkuilen. Hij is fier op wie hij is en op wat hij doet.

Het grootste verschil?

Dave vecht niet langer om een goed leven te bereiken en is gestopt met de rol op zich te nemen die zijn vader hem oplegde. Hij weet nu dat een goed leven en geluk in jezelf zit en niet buiten jezelf gezocht moet worden. Hij is aanwezig in wat hij doet en voelt. Zijn gevoelens zijn de richtingaanwijzers. Hij weet, voelt en ervaart dat een goed leven is: jezelf mogen en kunnen zijn. Resultaat? Dave voelt zich als herboren!

Hulp nodig om na je burn-out je persoonlijk leiderschap weer zelf in de hand te nemen?

In mijn coachings leer ik je om, net zoals bij Dave, om de regie over je werk en leven weer zelf in de hand te nemen. Via de contactpagina maak je een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.