Eerste hulp bij angst. In 3 stappen van angst naar vertrouwen
faalangst, gelukkig voelen, laag zelfbeeld, loslaten, Omgaan met angst, Omgaan met emoties, onzekerheid, piekerenZoals een zeeman zijn angst opheft door de storm te accepteren,
lost de wijze zijn angst op door alle dingen te accepteren.
Tao Meng
We leven in een uitdagende tijd. Deze uitdagingen maken ons bang: in maart 2022 had ongeveer één op de vier mensen een angststoornis. In 2018 was dat nog één op de tien. Het aantal mensen met een angststoornis is dus toegenomen.
Waar zijn we ten diepste bang voor?
Volgens spiritueel auteur Anselm Grün is de diepste angst die we kennen, de angst voor onszelf. We zijn bang om ons leven, om onze toekomst te verliezen. Er zijn situaties waarin angst een dreiging blijkt: uiterlijke of innerlijke catastrofes overspoelen ons en maken ons tot speelbal van angstgevoelens. Angst, zo leert de filosoof Kierkegaard, is een mentale pijn die ons in zijn greep heeft en, als ze de kans krijgt, ons opvreet of verteert. Angst duidt dan op een angstwekkende mogelijkheid en is gerelateerd aan de toekomst. Het verwerkelijken van de toekomst is de grote onzekere factor in ons leven. Wat staat ons te wachten? Hoe werken de keuzes die wij nu maken, uit in de toekomst?
We denken dus steeds dat het nu en de toekomst een vervolg is van vroeger, van het verleden. Alsof we met onze geest de werkelijkheid of de toekomst kunnen creëren. We kunnen de best mogelijke keuzes maken op basis van wat we op dit moment weten, maar we kunnen de toekomst niet creëren. Op deze manier klamp je je vast aan de illusie van vastigheid omdat je bang bent van het onbekende. Je kan het vergelijken alsof je probeert het water van de rivier vast te houden. Maar het water van de rivier is niet vast te houden, het water is vloeibaar en stroomt steeds verder. Zo is het ook met het leven: het leven is als een stromende rivier dat je niet kan vast nemen. Verandering hoort bij het leven, niets in het leven is bestemd om te blijven.
Het leven verandert dus voortdurend. Sinds corona zijn we ons hier ten volle bewust van. Maar: hoe leer je surfen op de golven van het leven zonder meegezogen te worden door de golven van angst?
Vertrouwen lijkt in tijden van angst het minst logisch. Je doet het dan ook meestal niet uit jezelf. Bovendien weet je vaak niet hoe het moet, vertrouwen.
Ik geef je graag een drie stappenplan om van angst naar meer vertrouwen in het leven te gaan. Pas ze toe en beschouw het als een cadeau aan jezelf want het brengt meer rust en zelfzekerheid in je leven.
Tip 1: Merk op en sta toe
Merk je angst op en laat deze toe. Aanvaard je angst en laat deze er zijn. Kijk de angst in de ogen. Observeer wat dit met je doet en laat dit toe. Zo laat je de angst los voor wat je niet durft te voelen. Alleen al door dit toe te laten, ervaar je dat angst niet het einde van de wereld is en ga je als vanzelf meer kunnen loslaten.
Tip 2: Laat de angst los
Als je merkt dat je vasthoudt aan angst, neem dan even de tijd om na te gaan hoe je aan die angst komt: welk zelf- en wereldbeeld heb je en welke overtuigingen horen daarbij? En als je vasthoudt aan zo’n waarheid, wat hou je dan eigenlijk vast? Neem vervolgens met mildheid waar wat er in je lichaam gebeurt als je angst vasthoudt, identificeer dit en laat het los door tegen jezelf te zeggen: “Ik laat dit los”.
Tip 3: Vertrouw in het leven en in jezelf
Het is een natuurlijke reactie dat je bang bent bij een onverwachte verandering. Maar we hebben de neiging om ons te identificeren met deze angst. Daardoor is het extra moeilijk om ze los te laten. Het geeft ruimte als je beseft en aanvaardt dat je angst hebt, maar deze niet bent. Een gedachte is maar een gedachte. Een gevoel is maar een gevoel. Door er op deze manier naar te kijken, creëer je afstand tussen jezelf en je angst en kun je ze beter loslaten. Als je angst loslaat, hervind je je vertrouwen.
Vertrouwen is niet gelijk aan slachtoffer zijn of worden van de situatie. Integendeel. Het betekent dat je leert om flexibel mee te veren met de omstandigheden van het leven. Ken je het principe van wu wei, een wijsheid uit het Chinese taoïsme? Wu wei betekent letterlijk: “Niet handelen tegen de aard van de dingen in”. Het betekent niet dat je niets doet, maar wel dat je handelt door in vertrouwen mee te bewegen met de stroom van het leven. Je kunt dit vergelijken met water. Water stroomt zonder weerstand en heeft de kracht om harde steen uit te hollen. Het heeft geen vaste vorm, stroomt overal en kan de kleinste gaatjes vullen. Het lijkt alsof het niets doet, maar er gebeurt wel degelijk iets. Wu wei betekent dat je je niet verzet tegen de stroom, maar in vertrouwen de richting kiest waarin de stroom vloeit en hiervan de gevolgen accepteert.
Hulp nodig bij het leren omgaan met angst?
- Wil jij de angst onder controle krijgen?
- Wil je met meer vertrouwen in het leven staan?
- Wil je meer op jezelf durven vertrouwen?
- Wil je beter bij jezelf kunnen blijven bij het maken van keuzes?
- Wil je leren welkom heten wat je voelt of denkt?
In mijn coachings leer ik je om vertrouwvol mee te stromen met de stroom van het leven zodat je je soepeler kan meebewegen met de golven van verandering.
Wil je niet wachten op jouw levensenergie, maar er zelf pro-actief mee aan de slag gaan?
Neem dan nu contact op voor een intakegesprek waarin we samen bespreken aan welk traject jij nood hebt.
Positief omgaan met verandering?
Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.
Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.