Hoe ga je om met negatieve gevoelens in deze woelige tijd?

, , , ,
psycholoog duffel

Na een tegenslag of bij wat er momenteel in de wereld gebeurt, ervaren we vaak negatieve emoties. Hoe je met negatieve emoties omgaat, maakt een verschil. Want: als je leert om er mee om te gaan, word je veerkrachtiger.

Veerkracht is het vermogen om te herstellen van een tegenslag. Ben je veerkrachtig, dan kan je makkelijker omgaan met uitdagingen of onverwachte situaties. De huidige crisissen in de wereld, aanslagen, het verlies van je job, een faillissement, een scheiding: het laat ons niet koud en kan een behoorlijke impact hebben.

Vorig jaar ging ik maandelijks in gesprek met iemand over veerkrachtig omgaan met verandering. Het waren authentieke en verrijkende gesprekken. De rode draad? Als je goed omgaat met een tegenslag of crisis, kom je er sterker uit waardoor je beter bestand bent om er beter mee om te gaan.

Presentie en hartverbinding als twee sleutels

In deze blog vertel ik je graag over wat veerkracht betekent voor Greet Heylen van Broedwerk. Presentie en verbinding zijn twee sleutels om staande te blijven in de stormen van verandering. Als je zo staande blijft, kan je helemaal gaan staan in je veerkracht om met de verandering om te gaan. Het werd een verbindend en boeiend gesprek over veerkracht om staande te blijven en keuzes te maken in de stormen van verandering.

Veerkracht: de kunst van presentie

Veerkracht is de kunst beoefenen van presentie: kunnen we bij alles bij blijven? Blijven bij alles wat er in de wereld gebeurt: in de grote en in je kleine wereld. Bij de coronacrisis, de oorlog, de klimaatverandering, een tegenslag. Als we hier bij kunnen zijn, samen kunnen bij zijn, vallen we niet samen met het verhaal. En omdat we niet samen vallen met het verhaal, ontstaat er meer ruimte. Meer ruimte om aanwezig en present te zijn. Als we present zijn, ontstaat er de mogelijkheid om te doen wat er nodig is. Om keuzes te maken, niet vanuit verkramping, maar vanuit verbinding, presentie en vanuit het hart.

Verbondenheid maakt je sterker tegen de schokken van het leven

Door niet samen te vallen met het verhaal van je gedachten en gevoelens, die er wel mogen zijn, maar je valt er niet mee samen, word je niet meegezogen met negatieve gevoelens. Dan is er ruimte voor iets nieuws, voor een nieuwe keuze. En dat is ware veerkracht. Hierbij is presentie en verbondenheid ervaren met elkaar belangrijk.

Want: Een tweede sleutel voor veerkracht is jezelf omringd weten door een kring van mensen, van betrokkenheid. Het gaat hierbij om verbinding met jezelf en om hartsverbinding met elkaar. Hoe meer je je verbonden weet met de ander, hoe sterker je bent tegen de schokken van het leven. Hoe beter je kan blijven staan in de storm die het leven soms is.

Bekijk het gesprek met Greet Heylen en laat je inspireren.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.