psycholoog duffel

Zeven procent van de Belgen is niet gelukkig.

Wanneer was jij voor het laatst echt gelukkig, dat je echt zo dat gevoel had van “yes, dit is het”?

En: Wat maakte dan dat je je echt gelukkig voelde?

Geluk: dé emotie waar het om draait in ons leven. We willen allemaal gelukkig zijn, toch? Ik kan me inbeelden dat ook jij dit zo aanvoelt.

Maar: wat bepaalt nu of je gelukkig bent of niet? En: heb je geluk zelf in de hand?

Je kent dat wel: je komt buiten en de zon schijnt op je gezicht. Je snuift eens diep en je ruikt de natuur om je heen. Je ruikt het frisse gras, de geurende bloemen. Je sluit je ogen en voelt je intens gelukkig. Dit diepe, warme gevoel doet je even je alledaagse problemen helemaal vergeten. Dit gevoel is verslavend, zo wil je je altijd voelen!

Geluk lijkt ongrijpbaar. Het ene moment ervaar je het, het volgende moment is het verdwenen. Toch willen we niet éven, maar de hele tijd gelukkig zijn. Ondanks de moeilijkheden die je af en toe tegenkomt.

Als geluk ongrijpbaar is, is er dan wel een manier om de hele tijd geluk te kunnen ervaren?

Jazeker! In deze blog vertel ik graag drie tips waardoor jij meer geluk kan ervaren.

Tip 1: Geluk is een kwestie van hoe je naar de dingen kijkt.  

Dit klinkt misschien wat abstract, ik lees je er graag doorheen met volgend voorbeeld.

Geluk is een kwestie van hoe je naar de dingen kijkt. Dit helpt om het gevoel van ontevredenheid, van niet gelukkig zijn, aan te pakken. Je kent de beeldspraak: het glas is half leeg of half vol: dezelfde gebeurtenis roept verschillende reacties op.

Ik verduidelijk het met het verhaal van Jana.

Jana is drie jaar single. Ze heeft een leuke, uitdagende job en veel vrienden. Toch mist ze de warmte en gezelligheid van samen dingen doen en samen aan een toekomst bouwen. Ze voelt zich steeds meer ongelukkig en ziet zichzelf afglijden in haar gevoel van zelfmedelijden en eenzaamheid. Ze besluit er iets aan te doen, want zo wil ze niet verder leven. Deze keer gaat ze niet daten. Ze wil niet langer het gevoel hebben van in de wachtkamer van het leven te zitten en gaat anders naar haar leven kijken. Ze realiseert zich dat haar leven al compleet is. Dat ze geen huisje-boompje-beestje droom moet najagen om gelukkig te zijn. Ze richt zich op wat ze allemaal wél heeft en kan. En dat is heel wat! Ze voelt zich energieker, positiever en gelukkiger.

Voor Jana leek het glas half leeg omdat ze dacht dat ze pas gelukkig zou zijn als haar huisje-boompje-beestje droom werkelijkheid was geworden. Door anders naar zichzelf en haar leven te kijken, ziet ze nu dat haar glas halfvol is en voelt ze zich gelukkiger.

Tip 2: Stop met vechten.

Wat ik hiermee wil zeggen, is het volgende.

Vanuit onze opvoeding krijgen we beelden mee van hoe geluk eruit MOET zien. We doen er alles aan om dat na te streven. Maar … wat gebeurt er dan eigenlijk? We huppelen iets achterna, iets dat buiten ons ligt, en we zullen pas gelukkig zijn als we eindelijk dat eindpunt bereikt hebben. DAN PAS zullen we …. EN WANNEER IS DAT DAN? Wanneer ga je jezelf toestaan om gelukkig te zijn?

Je huppelt een ideaalbeeld achterna en dat maakt het ongrijpbaar. Geluk wordt in de toekomst geprojecteerd, wanneer heb je het dan bereikt?

Hierdoor staan we niet stil bij het hier en nu, bij wat er al is. Terwijl stil staan in het hier en nu zo waardevol kan zijn. Dan kan je stoppen met vechten en kijken: wat heb ik nu al?

Voor Jana ziet dat er zo uit:

“Alleen is maar alleen” is een idee dat je vaak met de paplepel meekrijgt. Je moet stevig in je schoenen staan om deze manier van denken te doorbreken en om te stoppen met vechten tegen het alleen zijn. Jana zal nog meegenomen worden met het verlangen naar een partner. Dit oprechte verlangen hoeft ze niet te onderdrukken. Op zo ‘n moment is het de kunst om het verdriet en de eenzaamheid ook echt toe te laten en te vóelen. Wanneer je stopt met vechten tegen deze gevoelens en niet meer voortdurend een “oplossing” najaagt in de vorm van een relatie, dan houd je een hoop energie over. Je komt dichter bij jezelf. Daardoor kijk je met een andere, frisse blik de wereld in. Je omgeving voelt dat direct aan. En wie weet wat er dan allemaal op je pad komt?

Tip 3: Geluk overkomt je niet, je kan er aan werken.

Geluk is maakbaar. Je kan er aan werken. Oké, ik hoor je nu denken, allemaal goed en wel Annemie, maar HOE dan? Ik vertel je graag concreet wat dat voor jou elke dag kan betekenen.

Geluk zit in de kleine dingen van het leven, de kleine gelukskes zoals we dat zeggen. Geluk is er altijd, maar we zien het niet. Net als de zon, ook als het regent, is ze er.

Waarom is genieten van de kleine dingen zo belangrijk?

Denk even terug aan wat ik je bij de tweede tip vertelde. Door een ideaalbeeld van hoe geluk er moet zijn, na te streven, zijn we voortdurend op weg van A naar B, van niet gelukkig naar gelukkig. We focussen ons op dit einddoel en hopen dat, als we het bereikt hebben, volop kunnen genieten en gelukkig zullen zijn. Hierdoor vergeten we te genieten van de reis en het leven nu. Het is alsof je een berg beklimt en enkel de top in je vizier hebt en vergeet om stil te staan om van het mooie landschap te genieten.

Geluk is een reis, geen bestemming. Als je zo naar het leven kijkt, kijk je niet langer met een negatieve blik naar hindernissen of mensen die in jouw ogen hindernissen veroorzaken. Dan horen hindernissen bij de reis, net zoals je soms over rotsen moet klimmen om daarna van het landschap te genieten.

Hoe Jana aan haar geluk werkte?

Jana voelde zich steeds meer ongelukkig, maar wil zo niet door het leven gaan. Ze gaat aan de slag en leerde om het streven naar haar ideaalbeeld los te laten. Hierdoor ging ze minder piekeren, minder jammeren over het alleen-zijn en zeurde ze minder tegen haar vrienden. Ze vond haar geluk in het “Nu Zijn”, door haar situatie te accepteren zoals ze is. Hierdoor kwam er meer rust en ruimte en kwam ze dichter bij zichzelf. Hierdoor was de weg vrij voor geluk.

Geluk? Het is maar hoe je er naar kijkt. Maak de weg vrij voor jouw geluk. Kijk naar wat er wel is, sta stil in het hier en nu en ga op zoek naar die kleine gelukskes van elke dag.

Wil jij dit geluk ervaren?

Wil jij dit geluk ervaren? Wil je niet langer vechten tegen? Wil jij stoppen met piekeren, stoppen met denken over? Wil jij je, in alle omstandigheden, gelukkig weten? In de Zijnsgeoriënteerde begeleiding leer je om de situatie te accepteren zoals die is. Om vervolgens te leren op je gemak te zijn met alles wat er is. Zo kom je thuis bij jezelf en is geluk altijd aanwezig.

Ik kijk uit naar je verhaal. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via annemie@meetyourmind.be of 0495 43 47 15.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.