Loslaten, hoe doe je dat nu eigenlijk?

, , , ,
psycholoog duffel

Als we bezig blijven met een probleem, of we geraken niet over een situatie heen, of we blijven in onze gedachten bezig met een discussie, krijgen we vaak het advies om los te laten. Makkelijk gezegd, maar niet zo gemakkelijk gedaan. We ervaren weerstand om los te laten. Weerstand die zich toont in plannen, piekeren, analyseren en controle willen uitoefenen om weer grip te krijgen op de situatie.

Bovendien: hoe doe je dat: loslaten? En: hoe zorg je ervoor dat je later niet weer loopt te piekeren over dezelfde bekommernissen?

Iedereen komt in zijn leven zaken tegen die je bezighouden: een ruzie met je kinderen, zorgen over je werk, een langdurige ziekte. Dan ga je piekeren. Piekeren is een reactie van je brein op wat je dwarszit en je wil aanpakken. Het probleem is dat het piekeren zo vervelend en alles overheersend kan worden dat het je dagelijkse leven verstoort.

Ik geef je graag drie tips om te leren loslaten. Pas ze toe en beschouw het als een cadeau aan jezelf. Want leren loslaten, brengt rust en eenvoud in je leven.

Tip 1: Pieker op vaste tijdstippen

Als je je bezorgdheden met je vrienden of familie deelt in de hoop advies te krijgen van hoe je probleem aan te pakken, hoor je vaak: laat het los. Iets ongrijpbaars loslaten, is echter niet zo eenvoudig als het klinkt. Je moet eerst weten wat je precies dwarszit. Vervolgens kan je er op vaste tijdstippen tijd voor maken. Gebruik die momenten om te piekeren, maar maak tegelijk de afspraak met jezelf om niet de hele dag in dat gepieker te blijven hangen.

Tip 2: Geef uiting aan je emoties

Uiting geven aan je emoties helpt om los te laten. Dit kan met een creatief dagboek waarin je met woorden, beelden of teksten je gevoelens loslaat. Emoties kunnen je in de war brengen. Door ze neer te schrijven, ontrafel je ze en krijg je een beter inzicht in wat er speelt. Daarna kun je jezelf anders verhouden tot een situatie en zelf bepalen hoeveel ruimte iets krijgt. Je krijgt zo meer controle. Als je over je emoties schrijft of er vorm aan geeft, geef je er bestaansrecht aan. Daardoor verdwijnt de last al voor een groot deel.

Tip 3: Anders vasthouden

Loslaten mag nooit een kwestie van ‘moeten’ zijn. Sommige dingen kun je helemaal niet loslaten of zijn zelfs niet goed om los te laten. Als je iets niet kunt lossen, betekent dat wellicht dat het in strijd is met je persoonlijke waarden. Je kan moeilijk loslaten wat je belangrijk vindt. Loslaten gaat dan eigenlijk vooral over ‘anders leren vasthouden’. Met andere woorden: niet loslaten, maar ermee leren leven. Even uitdagend, lijkt het. In mijn blog “Hoe doe je dat, leren loslaten?” geef ik je drie tips om anders te leren vasthouden.

Hoe je in the end anders vasthoudt? Leer je negatieve patronen herkennen. Het is mogelijk dat je terugvalt in het gepieker, maar als je de signalen snel herkent en teruggrijpt naar wat je hebt geleerd, kun je vermijden dat een probleem je leven opnieuw gaat beheersen.

Wil je nog meer weten over hoe je kan loslaten? Lees dan volgende blogs:

Hoe doe je dat, leren loslaten: https://www.meetyourmind.be/hoe-doe-je-dat-leren-loslaten/

Je wordt niet wat je denkt: hoe doe je dat, omgaan met gevoelens: https://www.meetyourmind.be/je-wordt-niet-wat-je-denkt-hoe-doe-je-dat-omgaan-met-gevoelens/

Hulp nodig om te leren loslaten?

  • Sta jij voor een uitdaging in je leven?
  • Wil je nieuwe mogelijkheden ontdekken in een situatie waarin je vastloopt?
  • Wil je sterker en veerkrachtiger in je schoenen staan?
  • Wil je als mens sterker staan bij een uitdaging, maar weet je niet hoe je dit kunt realiseren?
  • Wil je leren denken in mogelijkheden om creatief met verandering om te gaan?

In mijn coachings leer ik je om positief en creatief om te gaan met verandering in je persoonlijke of professionele leven. Zo word je mentaal sterker en sta je met meer voldoening in het leven.

Wil je niet wachten op jouw levensgeluk, maar zelf pro-actief aan de slag gaan met je leven?

Neem dan nu contact op voor een intakegesprek via annemie@meetyourmind.be of 0495 43 47 15.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.