Je wordt niet wat je denkt: hoe doe je dat, omgaan met gevoelens?
Gelukkig zijn, loslaten, Omgaan met emoties, persoonlijke ontwikkeling, zelfontplooiing, zelfvertrouwenJe leest en hoort het vaak in allerlei opleidingen voor zelfontplooiing: Je wordt wat je denkt. Vervolgens volgt er een uitleg en tips om je gedachten goed in de gaten te houden. Want: opgelet: je wordt waar je constant aan denkt!
Monitoren dus die gedachten! Hard werken met je geest: weg met alle negatieve gedachten, enkel positieve gedachten zijn welkom. Resultaat? Je leven wordt één groot gevecht tegen je gedachten en … daarmee tegen jezelf. Zelfontplooiing wordt dan zelfdestructie. Want: je gedachten stroom gaat zoals het gaat. Als ik aan het wandelen ben en het waait hard, kan ik het ene moment denken “wat is het hier mooi” en genieten van de natuur en het andere moment denk ik “wat een felle wind staat er” en ben ik teleurgesteld. En zo gaan onze gedachten en bijhorende gevoelens steeds door.
Als golven die oprijzen uit het water, er in verdwijnen en dan zijn er weer nieuwe golven. Onze geest is een niet aflatende stroom van gedachten en bijhorende gevoelens. Deze stroom willen sturen in één richting, is als water in een andere richting willen laten stromen. Maar het water van de rivier kan je niet in een andere richting laten gaan: het water is vloeibaar en stroomt steeds verder.
Ik geef je graag drie tips om te leren omgaan met gevoelens. Pas ze toe zodat je meer rust en geluk ervaart in je leven.
Tip 1: Ontspan en stop met vechten
Je ervaart wat je denkt en je bent dit niet. Als je er zo naar kijkt, neem je afstand van je gedachten. Je valt er niet langer mee samen. Dit geeft rust en ademruimte. Jij bent er en er zijn gedachten die als golven oprijzen en weer verdwijnen. Het vechten kan stoppen en je mag ontspannen.
En toch nemen gedachten of gevoelens soms een loopje met je. Wat helpt dan? Het helpt om te herinneren als je je onzeker, bang of ongelukkig voelt, dat je dat op dat moment ervaart en dat het tijdelijk is. Net zoals een golf tijdelijk oprijst en weer verdwijnt in het water, “bestaan” je gevoelens tijdelijk als golven die oprijzen en verdwijnen.
Golven bewegen in de oneindige en open ruimte van de zee. Wie je werkelijk bent, is veel meer dan de tijdelijke realiteit die het denken tevoorschijn tovert. Jij bent als de oneindige en open ruimte van de zee. En je gedachten en gevoelens bewegen in deze ruimte. Het zijn slechts golven die ontstaan en verdwijnen in de oneindige open ruimte die jij bent.
Tip 2: Bekijk een onvoorziene situatie als een kans tot groei
In ons leven zijn er zaken die we kunnen veranderen en er zijn zaken die we niet kunnen veranderen. Als je auto stuk is, als je een knobbel op je hand hebt, als je te veel werkt, als je relatie niet lekker loopt, kan je stappen zetten om er iets aan te doen. Als je je werkt verliest door faillissement, als de regering bepaalde maatregelen neemt, als je job inhoud verandert door herstructureringen, als je partner plots weg gaat, als je langdurig ziek wordt, kan je daar niet altijd meteen verandering in brengen of invloed op uitoefenen. Wat ik dan vaak zie gebeuren, is dat mensen energie blijven steken in wat niet veranderd kan worden: ze blijven boos op hun baas, het is altijd de fout van de regering, het is de schuld van een collega.
Als je veel energie steekt in wat je niet kan veranderen, blijft er weinig energie over om te doen wat je wel kan doen. Het kan ook een manier zijn om niet te moeten doen wat je te doen hebt, namelijk: jezelf verhouden met de situatie, persoonlijk je verantwoordelijkheid nemen en een onvoorziene situatie zien als kansen tot groei en verandering.
Tip 3: Accepteren wat niet te veranderen is
Acceptatie is vaak de basis van waaruit een gerichte actie verandering kan brengen. Het is echter ook vaak zo dat er situaties en gevoelens zijn waarin dit moeilijk is. In deze situatie is er het gevaar dat je probeert een onoplosbaar probleem op te lossen. Door niet los te laten, veroorzaakt dit uiteindelijk meer een gevoel van hulpeloosheid en onmacht. In deze situaties kan je toch waardigheid en controle behouden, door bewust te beslissen om de situatie niet te willen controleren en ze te accepteren zoals ze is.
Vanuit deze acceptatie, kan je kijken waar je wel invloed op hebt. Je kan het gepieker over wat je niet kan veranderen, stop zetten. En de energie die daardoor vrij komt, gebruiken om te zien wat je wel kan veranderen.
Positief omgaan met verandering?
Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.
Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.