Drie tips over hoe “aanwezig zijn in het Nu” jou helpt bij je persoonlijke ontwikkeling

, ,
psycholoog duffel

“Kwetsbaarheid is de geboorteplaats van innovatie, creativiteit en verandering.”

Brene Brown

Bewust werken aan je persoonlijke ontwikkeling helpt je om inzicht te krijgen in wie jij bent, waar je naartoe wil en wat je nodig hebt. Jezelf ontwikkelen zorgt ervoor dat je beter in je vel zit en met meer vertrouwen en voldoening in het leven staat.

Mensen die bij mij komen, willen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling omdat ze niet langer willen meegesleept worden, zichzelf beter willen aanvoelen, niet langer willen vechten tegen een onmogelijke situatie. Als ik dan vraag waar ze van dromen, vertellen ze dat ze meer rust in de chaos willen, met meer levensvreugde en energie in het leven willen staan, sterker in hun schoenen willen staan.

Mediteren helpt hierbij. Hoe? In de meditatie train je jezelf om ten volle in het leven te staan. Je kent wellicht de metafoor “aanwezig zijn in het Nu” die hiervoor vaak gebruikt wordt. Aan de hand van drie vragen leg ik graag uit wat dit nu echt betekent.

Vraag 1: Hoe ga je door te mediteren anders om met het leven?

Bij meditatie gaat het om de kwaliteit van aandacht. Als je mediteert, train je jezelf in het bewandelen van de middenweg tussen twee extreme reacties: negeren wat er is en overspoeld worden. Je ziet de dingen en je gaat er mee om. Je mediteert niets weg. Deze kwaliteit van aandacht, voor alles wat er is, gaat hand in hand met mildheid, met mededogen. Het is maar als je met mildheid kijkt, dat je kan zien dat iemand in de miserie zit of pijn heeft en daar naar kan handelen.

Bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zie ik verschillende zaken bij mezelf: ongeloof over het brute geweld, woede over de onrechtvaardigheid ervan, teleurstelling over het feit dat we opnieuw in een koude oorlog beland zijn terwijl ik vroeger gestreden heb voor het doorbreken hiervan, verdriet voor het uiteenscheuren van de vele families en de pijn van het ontheemd zijn van de vele vluchtelingen. Hier aandacht aan geven door erbij aanwezig te zijn, geeft er ruimte aan en maakt me mededogend naar alle slachtoffers.

Vraag 2: Hoe word je mindful?

Mindful is niet iets wat je wordt en dan bént, het is iets wat je permanent doet en permanent oefent.

Mijn eerste reactie als ik bang ben, is nog steeds: “Het grijpt me naar de keel” en vervolgens minimaliseer ik de feiten. Ik voel dan letterlijk dat mijn adem stopt. Bij het uitbreken van de coronacrisis vluchtte ik van de realiteit. Vol ijver stortte ik me op het werken in de tuin. Ik wou niet meedoen aan allerlei vergaderingen om te bespreken hoe we met de crisis konden omgaan. Tot ik zag dat ik wegliep en tegen mezelf zei: “Ga zitten en word je bewust van wat er speelt.” Ik zat met allerlei gevoelens en gedachten op mijn meditatiekussen. Toen ik hiermee vertrouwd raakte, kwam er rust. Ik werd niet langer overspoeld en zag helder wat me te doen stond: erkennen dat angst normaal is bij een crisis, genieten van de rust en online begeleiding aanbieden.

Vraag 3: Bestaan er technieken om die middenweg tussen negeren en overspoeld worden, te vinden?

Nee, daar bestaan geen technieken voor, je moet het gewoon doen. Als je negeert of je laat je overspoelen, is het belangrijk om dat te beseffen. Als je dat opmerkt, breng je jezelf terug naar die middenweg.

Je kunt dat niet op het moment zelf leren. Je moet oefenen op momenten dat je niet in crisis bent. Tijdens de Meet your Mind Meditation oefen je de kwaliteit van je aandacht, je oefent om je aandacht te houden bij wat er op dat moment is. Waardoor patronen, gedachten en gevoelens niet langer de macht hebben over jou.

Ervaar meer rust, gemak en vertrouwen in je leven

  • Wil je rust in de chaos ervaren?
  • Wil je vaardiger omgaan met de maalstroom van het leven?
  • Wil je leren loslaten en de situatie accepteren?
  • Wil je bewuster omgaan met situaties?
  • Wil je met meer vertrouwen in het leven staan?

In mijn online meditaties leer ik je bewust te kijken naar wat je doet, terwijl je het doet. Op die manier word je niet langer meegezogen in de zuigkracht van denken en emotie. Zodat je veerkrachtiger omgaat met de maalstroom van het leven. Zodat je bewust werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en met meer vervulling in relaties, in je werk en met maatschappelijke betrokkenheid in het leven staat.

Wil je mindfulness leren kennen en ervaren? Dan kan je terecht bij:

Aandacht.be

Mindfulme.be

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.