Hoe doe je dat: leren mediteren? Drie tips om aanwezig te zijn in het nu

, , , , , , ,
psycholoog duffel

Straks … nee morgen … zal het beter gaan

De werkdag loopt op z’n einde. Vanmiddag dacht je: dit is een makkelijke taak, maar nu zit je hard te zwoegen. En het duurt veel langer dan gedacht. Straks is de werkdag voorbij en kan je lekker naar huis fietsen. Je ziet jezelf al met je haren in de wind rustig en zonder zorgen fietsen. Heerlijk om zo alles achter je te laten! Maar: de wind is van richting veranderd en je moet stevig trappen terwijl je bibbert van de kou door de koude wind. Je wou dat je thuis was. Lekker even bijkomen met je bord op je schoot voor de tv hangen. Morgen is het vrijdag, dan zit de week er weer op. Je wil je werkweek goed afronden. Maar door allerlei onverwachte zaken moet je taken doorschuiven naar volgende week. Je ploetert je door de dag. Nu ja: morgen is het weekend. Dan heb ik tenminste vrij! Zaterdagmorgen komt je partner op de proppen met een hele lijst van nog te regelen zaken voor jullie op vakantie kunnen vertrekken. Moet wel nu gebeuren. Misschien, met een beetje geluk, kan je op het einde van de middag even lekker vrij nemen en in het zonnetje zitten. Gelukt! Maar: wat een herrie maken de buren … Hopelijk is het vanavond rustig. Straks … nee morgen … zal het beter gaan …

Aanwezig zijn in het nu

Herkenbaar? Onze geest zoekt afleiding of hoopt op betere tijden. Onze mind lijkt gevuld met allerlei personages op het toneel die voortdurend, de één na de ander, het woord voeren. Zo leven we in dialoog met deze personages die of afleiding zoeken, of geluk in de toekomst of in het verleden projecteren. Maar: het is net door die afleiding en dat projecteren dat we niet aanwezig zijn in het nu. Het is net die afleiding waardoor we ons nooit gelukkig voelen en weten in het nu. En daar lijden we aan.

Ik geef je graag drie tips om te leren aanwezig te zijn in het nu. Ga ermee aan de slag. Want: aanwezig zijn in het nu brengt rust, inspiratie, gemak en vertrouwen in het leven.

Tip 1: Accepteer je gedachten en gevoelens

Vaak identificeren we ons met onze gedachten en gevoelens. We denken dat we deze zijn. Het geeft ruimte als we beseffen dat we gedachten hebben, onze geest produceert die nu eenmaal, en gevoelens ervaren, maar dat we deze niet zijn. Een gedachte is maar een gedachte. Een gevoel is maar een gevoel. Neem even de tijd om te gaan zitten en om te kijken naar de gedachten en gevoelens die je spontaan opmerkt. Zo creëer je afstand tussen jou en je gedachten en gevoelens. Welke gedachte of welk gevoel je ook opmerkt: accepteer ze. Je voelt blijheid, accepteer het. Je voelt boosheid, accepteer het. Je bent afgeleid, accepteer het.

Accepteren betekent: het er laten zijn, ruimte geven. Zonder oordeel, het is niet goed of slecht, het is. Niets hoeft weg en niets hoeft te blijven. Geef ruimte aan je gedachten en gevoelens.

Resultaat? Je voedt niet langer de personages die afleiding zoeken. Aanwezig zijn in het nu legt hen als het ware het zwijgen op.

Tip 2: Geluk vind je nu

Uit het verhaal “Straks … nee morgen … zal het beter gaan” leren we dat onze geest geluk zoekt in het verleden of in de toekomst. Hierdoor verleg je je geluk naar een moment in de toekomst.

Geluk kan je alleen nu vinden. Als je aanwezig bent in het nu en dat moment werkelijk beleeft, ervaar je geluk. Werkelijk beleven, betekent dat je alle zintuigen opent. Je ziet, hoort, voelt, proeft en ruikt dat moment. Je hebt dit soort momenten al ervaren. Momenten waar je helemaal in opgaat, je gedachten tot rust komen en je gelukkig bent met wat is.

Dit geluk vind je altijd in het zijn in het moment. Dat kan op ieder moment, elke seconde opnieuw. Het enige wat je moet doen, is er op afstemmen. Open je zintuigen. Wees je bewust van wat je ziet, hoort, voelt, proeft en ruikt. Adem even diep in en uit en beleef het geluk in het nu helemaal.

Tip 3: Dus blijf precies hier, jullie geluksvogels

In de Meet your Mind Meditation leer ik je te aanvaarden waar je nu precies bent. Door helemaal gewaar te zijn hoe het nu met je is, stop je met afleiding te zoeken of geluk te projecteren in het verleden of in de toekomst.

Als je aanwezig bent in het nu:

  • Ervaar je rust in de chaos
  • Heet je welkom wat je voelt en denkt en ben je meer tevreden met jezelf
  • Hebben de toekomst of het verleden je niet langer in de greep
  • Blijf je in contact met jezelf zodat je bij een obstakel het antwoord in jou ontdekt
  • Sta je met meer vertrouwen in het leven en ga je vertrouwvol de toekomst tegemoet

Ervaar meer rust, gemak en vertrouwen in je leven.

  • Wil je vaardiger worden in het aanwezig zijn in het nu?
  • Wil je je gedachten en gevoelens leren accepteren?
  • Wil je je geluk vinden in het nu?
  • Wil je met meer vertrouwen in het leven staan?

In mijn online meditaties leer ik je bewust aanwezig zijn in het nu. Zodat je geen afleiding meer hoeft te zoeken of je geluk uit te stellen naar de toekomst toe. Zodat er ruimte vrij komt voor inspiratie, kracht en levenslust.

Lees meer over de meditatiereeks via deze link.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.