Drie tips om met meditatie je vitaliteit te versterken

, , , , , ,
psycholoog duffel

Waarachtig inzicht komt niet uit het denken.

Waarachtig inzicht laat je ontwaken

uit de droom die door het denken wordt gecreëerd.

Erik van Zuydam

Ademen is het eerste wat we doen als we op de wereld komen, en het laatste als we de wereld weer verlaten. Ademen doen we vanzelf en houdt ons in leven. Adem is letterlijk onze levensstroom.

Ademen helpt ons ook om bewust aanwezig te zijn in ons lichaam en in het huidige moment. Onze adem is vaak onze baken in de levensstorm. Door bewust te ademen, maak je contact met je lichaam en met het hier en nu. Het is een manier om je geest tot rust te brengen. Hoe rustiger onze geest, hoe minder we overspoeld worden, hoe sterker onze veerkracht en vitaliteit.

Ik begin elke meditatie met bewust te ademen. Het onttovert je uit je gedachten, je bent met volle aandacht bij je adem aanwezig en je ondersteunt je mentale gezondheid.

Ik geef je dan ook graag drie tips om met meditatie je vitaliteit te ondersteunen. Zodat je meer rust in je hoofd hebt, meer contact hebt met je gevoel en meer tevreden bent.

Tip 1: Adem en aandacht

Je adem is een prachtig voertuig voor je aandacht. Als je contact maakt met je adem, dat wil zeggen dat je je bewust wordt van je adem, dan maak je contact met je lichaam. Wanneer je je adem gebruikt als het voertuig van je aandacht, en zo met je adem je lichaam verkent, voel je hoe het op dit moment in je lichaam is. Zo simpel… door eenvoudigweg je aandacht naar je adem te verplaatsen.

Vaak beleven we het huidige moment niet zo bewust. We doen veel op automatische piloot. Deze automatische piloot hebben we nodig om routine handelingen te kunnen uitvoeren.

Als we ons hele leven enkel op automatische piloot zouden leven, dan missen we veel. Dan missen we wat er op elk moment te genieten valt, wat er mooi is, want ons raakt.

We missen dan ook de signalen die we krijgen. Ons lichaam laat ons via allerlei gewaarwordingen – plezierig, saai, neutraal – weten hoe het met ons is en hoe we ons in een situatie of bij een persoon voelen. Als we daar niet bij zijn, kan het ons ontgaan hoe we het beste op een situatie of persoon kunnen reageren of ermee omgaan.

Herken je dat je vaak achteraf pas beseft wat je had moeten doen of zeggen? Dit is een signaal dat je er niet echt bij was. Niet in contact met jezelf en met de persoon of situatie.

Tip 2: Van doe-modus naar zijn-modus

Als we alleen maar ’zijn’, als we echt met onze onverdeelde aandacht zijn bij wat er nu is, wordt het leven pas echt vol, kleurrijk en boeiend.

Want: door stil te zijn en je over te geven aan elk moment zoals het zich voordoet, gaan je zintuigen steeds meer open staan voor subtiele ervaringen. Ze worden als het ware fijner afgesteld. Je ruikt en proeft meer van het eten, hoort en ziet meer in de natuur, en wordt ook gevoeliger voor de mensen.  Als je bewust in het moment bent, word je als het ware wakker uit de droom. De droom of het verhaal dat je creëert door steeds in gedachten te zijn.

Je adem kun je dus gebruiken om jezelf steeds weer wakker te maken. Door je geregeld af te vragen: ’Hoe zit het met mijn adem?’, ben je er al weer, hier en nu. Je kan er een dagelijkse gewoonte van maken om geregeld met je aandacht naar je adem te gaan en je te onttoveren uit de maalstroom van je gedachten. Je onderbreekt zo je gedachtestroom en ademt. Die gedachten zijn immers maar gedachten. Waarom zou je die zo belangrijk maken? Wat er nu hier is, dat is alles wat er is. Zoals het gezegde: ‘het is zoals het is, en als het anders was, was het ook zo’. En zo is het.

Tip 3: Hoe meditatie je vitaliteit ondersteunt

Wie zijn aandacht kan richten op het ‘Nu’, heeft het hoofd dus vrij. Vrij om te ervaren hoe het leven op dit moment echt voelt, zonder beslommeringen, zonder onzekere gevoelens die mensen normaal met zich meedragen. Vage gevoelens van onveiligheid: ‘straks gaat het mis’, eenzaamheid: ‘uiteindelijk sta ik er alleen voor’ of bijvoorbeeld onbekwaamheid: ‘straks val ik door de mand’. Volgens wetenschapper Robert Sapolsky, hoogleraar biowetenschappen en neurologie aan de universiteit van Stanford, is dit niet alleen zonde van het bedorven levensgeluk, maar ook slecht voor de hersenen en het ondermijnt de vitaliteit. Hij bewees dat negatieve gevoelens het geheugen, het leervermogen en het immuunsysteem kunnen beschadigen.

Talrijke studies hebben bewezen dat (glim)lachen de gezondheid bevordert. Het verhoogt de afscheiding van positieve hormonen, versterkt het immuunsysteem, vermindert stress, heeft een weldadig effect op de bloeddruk en verbetert het ademhalingstempo en de longfunctie. Toch maken we zelden gebruik van dit krachtig instrument om ons welzijn te bevorderen.

Je  kan zelf eenvoudig leren om je aandacht langs die ongewenste negatieve gevoelens heen te loodsen en zo je hoofd vrij te maken door dagelijks tijd te maken voor een korte meditatie. De volgende glimlachmeditatie helpt je hierbij.

Extra bonus: De glimlach meditatie

Een glimlach meditatie vraagt weinig tijd, maar het effect ervan kan zeer intens zijn: wanneer je gewoon tijdens je dagelijkse activiteiten een zijns-verandering opmerkt: je wordt gespannen, boos, verdrietig of bang. Neem dan even 6 minuten de tijd voor de glimlach meditatie en ervaar hoe deze meditatie je vitaliteit versterkt.

Beluister hier de glimlach meditatie:

Meditatie Duffel (Antwerpen) | Meet your Mind

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.