psycholoog duffel

Je leven stopt 

wanneer je niet meer praat 

over datgene 

wat werkelijk belangrijk is. 

 Martin Luther King

Ik doe mijn werk graag en engageer me met veel plezier voor de career coaching, waarbij ik werkzoekenden die een beroepsopleiding volgen begeleid, en voor mijn therapie- en coachklanten. Daarnaast geniet ik intens van mijn gezin, mijn vrienden, mijn familie en vind ik het heerlijk om met mijn kleindochter op te trekken. En een week is voor mij helemaal goed als ik op zondag mijn loopschoenen kan aantrekken, de tijd verlies met een boek op schoot en lekker kan uitzakken in de zetel voor talentenshows of een natuurdocumentaire.

Je ziet het: ik ben iemand die veel wil en verschillende dingen graag doet. Vroeger beschouwde ik dit als een probleem. Ik had het gevoel dat ik voortdurend een gevecht moest leveren met de tijd. Alles wat ik wilde doen, kreeg ik maar niet in mijn agenda gepland … Tot ik het gevecht opgaf en weer contact maakte met waar het voor mij werkelijk om te doen is en wat mijn werkelijke verlangens zijn. Ik vroeg me af waar ik op dit moment in mijn leven mijn tijd werkelijk aan wil besteden, wat ik echt niet wil missen, waar ik blij van word en wat ik nodig heb. Zo kies ik ervoor waaraan ik de beste jaren van mijn leven wil besteden, hoe ik de tijd van een week wil invullen, zodat ik op het einde ervan geen spijt heb en mezelf niet langer op mijn kop hoef te geven.

Hoe zit het met jouw agenda? Besteed jij je tijd aan datgene wat je wil en aan wat jij nodig hebt? Of lever je voortdurend een gevecht met de tijd? Of leef je in functie van de anderen en kom je niet aan jezelf toe?

Kiezen waaraan jij de beste tijd van je leven wil besteden, is niet altijd gemakkelijk. Je zoekt de juiste balans tussen jezelf en de ander. En soms weet je niet wat je zelf echt wil of nodig hebt.

Ik geef je graag drie tips om te leren te kiezen waaraan jij de beste tijd van je leven wil besteden. Pas ze toe en beschouw het als een cadeau aan jezelf. Want keuzes maken, brengt rust en evenwicht in je leven.

Tip 1: Kies: het brengt je rust en maakt gelukkig

Dat is ook waar ik naar streef in mijn werk: om jou keuzes te laten maken die een hele tijd meegaan en die ervoor zorgen dat voor jou elke dag de moeite waard is. Dat je de tijd die je wil spenderen aan je verlangens, je passies, jezelf ook effectief hieraan kan spenderen. En dat betekent niet dat je van werk moet veranderen, of halftijds moet gaan werken, of zelfstandige moet worden, of andere grote veranderingen moet doorvoeren. Want ook zekerheid, werk om je in uit te leven, ontplooiing, je salaris heb je nodig.
 
Als jij weet waarom je elke dag op je werk verschijnt, waarom je welke keuzes maakt en waarom dat voor jou de moeite is, dan zit dat helemaal goed. Er zijn wellicht dingen die erbij in schieten. Zolang je daar vrede mee hebt, is dat OK. Ik heb ook nog zo enkele zaken op mijn verlanglijstje staan die ik graag zou willen doen, maar waar ik er voor kies om er geen tijd aan te besteden. Omdat het mijn eigen bewuste keuze is, hoef ik me niet meer schuldig te voelen, of een gevecht te leveren met de tijd, of te denken dat ik alles moet doen in één leven. Ik heb mijn leven zo ingericht dat ik met plezier mijn werk doe en mijn vrije tijd leuk is ingevuld en dat betekent dat ik een aantal zaken moet schrappen. Dat betekent ook dat ik voldoende tijd moet voorzien voor mezelf en op mijn vrije momenten de computer en gsm laat voor wat het is. Daar ben ik ontzettend blij mee. Deze keuzes brengen rust en maken me gelukkig.

Tip 2: Sluit je communicatiemiddelen af zodat je echt vrij hebt

Meer en meer bedrijven kiezen voor een gezond mentaal beleid zodat werknemers hun veerkracht behouden. Altijd beschikbaar zijn, multitasking en met alles mee zijn, zijn de kwalen van de 21ste eeuw. Met de moderne communicatiemiddelen bereiken telefoons en e-mails ons op elk moment van de dag. Blijkbaar zijn we erg loyaal of plichtsbewust naar onze klanten of werkgever, of denken we door na onze uren te werken, de stress de volgende dag te kunnen verminderen. Wat het laatste betreft, is er niets minder waar. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat meer uren kloppen, echt niet goed is voor de productiviteit, hoewel dat vaak zo lijkt. ‘s Avonds nog wat zitten mailen, zorgt er bijvoorbeeld voor dat je slechter en minder slaapt en je het de volgende dag net lastiger hebt. Een vicieuze cirkel. Het verhoogt de vermoeidheid, stress en werkdruk. Enkele belangrijke oorzaken van een burn-out.

Kies ervoor om de communicatiemiddelen uit te schakelen of hele duidelijke afspraken te maken met je collega’s zodat je in je vrije tijd zorgeloos kan kiezen waaraan jij die tijd wil besteden.

Tip 3: Doe de test: waaraan wil jij de beste tijd van je leven besteden?

Doe de volgende test en onderzoek voor jezelf met welke kleine of grote verandering jij meer tijd kan besteden aan de beste tijd van je leven.

  • Is jouw passie, zijn jouw verlangens te herkennen in waar je je tijd aan spendeert?
  • Zijn er dingen waar je teveel tijd aan spendeert? Huishoudelijke taken, vergaderingen, huiswerkbegeleiding, ,… Herbekijk het als dat je weghoudt van andere, nog veel belangrijker zaken.
  • Zijn er dingen die uit de boot vallen die je er absoluut bij wil? Sporten, slapen, gezond eten,…
  • Vaak vergt het een paar kleine beslissingen om al verschil te merken. Welke beslissingen neem jij vandaag?

Ik ben ervan overtuigd dat de juiste balans binnen ieders mogelijkheden ligt, al vergt het misschien wat ‘fine-tuning’ of soms hele duidelijke beslissingen nemen. Want de juiste balans vinden, gaat niet over hoeveel procent je werkt, het gaat over hoeveel procent je spendeert aan de beste tijd van je leven.

 

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.