Welke job past bij mij? Drie tips om veerkrachtig met een verandering van job om te gaan

, , , , , ,
psycholoog duffel

We merken dat het leven

een staat van verandering

en een onophoudelijke stroom is.

Een radicale verandering

is altijd mogelijk.

Sharon Salzberg

Niets in het leven is bestemd om te blijven. Alles is in voortdurende verandering en evolutie.

We vinden het heel gewoon dat de dag op de nacht volgt, het blad uit de knop verschijnt, een rups een vlinder wordt, een kind volwassen wordt. We willen onszelf voortdurend verbeteren, beter worden in onze job, groeien als mens. Verandering vindt buiten en binnenin ons plaats.

Ruim vijftig jaar geleden was het idee van voortdurende verandering eerder iets abstract voor iemand die vanaf de geboorte tot aan zijn dood in hetzelfde huis woonde, met dezelfde partner leefde, niet van job veranderde en leefde volgens dezelfde levenswijze als de ouders en grootouders.

Tegenwoordig hoort verandering bij ons leven. Werkonzekerheid is meer regel dan uitzondering, vele relaties stoppen, nieuwe technieken zijn al verouderd voor we ze goed en wel onder de knie hebben. In de onzekerheid die de huidige wereld kenmerkt, zou verandering als een evidentie moeten gelden. Verandering begrijpen is niet alleen iets waar je over kan filosoferen, maar eenvoudigweg noodzakelijk om te kunnen surfen op de golven van het leven.

Aanvaard je werkonzekerheid om soepeler mee te bewegen met verandering

Onzekerheid over je werk is in elke job en in elk bedrijf een realiteit want alles verandert voortdurend: herstructureringen, nieuwe systemen en inspelen op de markt zijn dagelijkse uitdagingen waarmee bedrijven omgaan. Ik hoor vaak van de mensen die ik begeleid dat ze op zoek zijn naar die ene job en dat ene bedrijf waar ze met zekerheid voor de rest van hun loopbaan kunnen blijven werken. Als je je job graag doet en je werkt in een leuk bedrijf is het heel normaal dat je dit verlangt.

Jezelf hieraan vast klampen door te hopen dat je ideale job voor eeuwig blijft duren, is voorbij gaan aan de voortdurende verandering van het leven. Hoe ga je hiermee om? De kunst is om hierbij de teugels niet te strak vast te houden waardoor je geen andere wegen ziet dan alleen de weg naar dit ene doel. Als je de teugels wat losser houdt, overzie je meer de omgeving en zie je andere wegen die je in kan slaan. Als je de onzekerheid van je werksituatie aanvaardt in het besef dat alles verandert, houdt je er rekening mee dat je op een dag misschien je werk kan verliezen. Hierdoor ben je waakzamer en herken je de voorboden van veranderingen gemakkelijker en kan je je veerkrachtiger voorbereiden op de gevolgen ervan.

Drie tips om veerkrachtig met een verandering van job om te gaan

Alle experts zijn het erover eens: iedereen zal in de loop van hun loopbaan van werk moeten veranderen. Je moet je dan inwerken in andere taken, competenties, een nieuw bedrijf. Als de angst voor werkloosheid veel onrust oproept, helpen volgende drie tips om veerkrachtiger met een verandering van job om te gaan.

Tip 1: blijf leren

Betrokken zijn bij je werk betekent niet dat je geen andere interesses kan ontwikkelen. Blijf leren en opleidingen volgen zowel in als buiten je job.

Tip 2: stel jezelf in vraag

In plaats van te denken dat je vast werk hebt en je je slachtoffer voelt als dat op een dag niet zo blijkt te zijn, helpt het om jezelf en je job in vraag te blijven stellen. Ben je echt helemaal gelukkig in je job? Ben je er zeker van dat je job aansluit bij wie je bent en wat je wil?

Tip 3: neem je eigen leven in handen

Als je bovenstaande vragen stelt als alles prima verloopt, laat je niet toe dat externe factoren beslissen over je lot. Externe factoren als je leidinggevende, de economie, de omstandigheden, gebeurtenissen in de wereld. Dan neem je je leven zelf in de hand door op de juiste manier naar je werk te kijken en verantwoordelijkheid te nemen voor je keuzes.

Wil jij weten welke job bij jou past en nu reeds je loopbaanpad uitwerken?

Je loopbaan zelf in handen nemen is een grote uitdaging in een omgeving die voortdurend verandert. Laat de situatie niet zomaar op je afkomen en schakel snel bij een wijziging in je werkomgeving. Zo ben je veerkrachtiger in de chaos die verandering vaak met zich meebrengt. De sleutel? Creatief omgaan met je sterktes, zodat je beter kunt omgaan met uitdagingen in je leven.

Mijn boodschap: vandaag investeren in loopbaanbegeleiding, is investeren in je eigen toekomst en loopbaan.

De volgende tips helpen je alvast op weg:

Hoe weet ik welke job bij mij past?

Carrièreswitch? Dit stappenplan helpt je.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.