Crisis: een onmogelijke situatie? Het is jouw goud!

, , , , ,
psycholoog duffel

Alles wat leeft heeft de ingeboren drang
om tot bloei te komen.
Het enige wat de mens ervan weerhoudt
om zich te ontplooien, zijn de ideeën
die hij heeft over zichzelf.

Je ego buitenspel
We slapen met z’n allen in een kamer, eten bij kaarslicht en vertellen elkaar verhalen”, schreef Anne in maart van dit jaar vanuit de Japanse stad Sendai. Het is één van de steden die het zwaarst getroffen werden door de aardbeving en de tsunami. “De sfeer is warm en vriendelijk. Overdag helpen we elkaar de rommel op te ruimen. Als er bij iemand water uit de kraan komt, laat hij dat aan anderen weten, zodat zij jerrycans en ketels kunnen vullen. Niemand rooft, niemand dringt voor. s Nachts laten mensen hun voordeur open, want dat is veiliger met het oog op naschokken. Je hoort mensen zeggen: Zo was het vroeger altijd, toen iedereen elkaar hielp.’
Ik geniet van het leven vanuit het essentiële, vanuit onze diepste intuïtie ... Elke dag ga ik naar mijn huis om te kijken of er alweer elektriciteit is en soms vind ik eten en drinken op de stoep , ik weet niet wie het er heeft neergezet. Mensen vragen aan vreemden of ze hulp nodig hebben. Er is echt iets enorms aan de hand hier en ik voel mijn hart wijd opengaan.”

Als we iets ergs meemaken in ons leven, lijkt al het overbodige weg te vallen. Net zoals Anne het in haar verhaal vertelt, komt er dan een gewijde eenvoud voor in de plaats. De tijd lijkt stil te staan en alle ervaringen worden heel intens. Iedereen laat zich van zijn beste kant zien.
Het lijkt wel of onze ego’s op zulke momenten zo onder de indruk zijn, dat ze zich koest houden. Dat is precies wat er gebeurt als je van het  leven een tik krijgt: je ego wordt tijdelijk buitenspel gezet. Dat ego houdt normaal gesproken de teugels in handen en vindt zelf dat het ongelooflijk belangrijk is. Nu wordt het genegeerd of ‘overruled’. Ego’s houden daar niet van en kunnen gaan mokken, zeuren of kwijnen. Maar … iets anders in je, iets diepers kan opbloeien.
Het is opvallend hoe vaak je van mensen hoort dat ze ooit een crisis in hun leven hebben ervaren en dat dit, achteraf gezien, het beste is wat hun had kunnen overkomen. Een burn-out, een ernstige ziekte, een depressie, een echtscheiding, een ontslag: de wind kwam zó hard van een andere kant dat ze overstag moesten, of ze wilden of niet. Vóór die crisis leefden ze hun gewone leven. Na de crisis zijn ze vaak rustiger, opener, vrijer en gelukkiger.

Verlies wordt winst
“Het onbewuste streeft er steeds weer naar een onmogelijke situatie te creëeren,” schreef de beroemde Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung, “om het individu te dwingen het beste te geven wat hij heeft … Anders zou je je tevreden stellen met minder, zou je niet volledig zijn, zou je jezelf niet verwezenlijken. Je hebt een onmogelijke situatie nodig, waarin je je eigen wil en je eigen denkvermogen moet opgeven en niets anders kunt doen dan vertrouwen op de onpersoonlijke kracht van groei en ontwikkeling.”

Als je jezelf in nesten werkt, of met je hoofd tegen de muur loopt, of tot stilstand gedwongen wordt, dan is het mogelijks je onbewuste dat je iets duidelijk wil maken. Misschien is in een onmogelijke situatie iets groters aan het werk. Zelfs al zou je achteraf zien hoe je jezelf in de nesten hebt gewerkt, toch is het niet alleen je domme egootje dat hier aan het werk was. Of beter gezegd: je onbewuste wilde je iets duidelijk maken. Diep van binnen wilde je groeien, een nieuw stadium van ontwikkeling verkennen, en in je huidige situatie ging dat niet. Dus moest er iets veranderen – zo niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.
Als je iets nieuws wil laten geboren worden, kan hoort er pijn en lijden bij. Elke geboorte gaat gepaard met pijn, zo is het nu eenmaal hier op aarde.
Als je iets nieuws laat geboren worden, wordt er een beroep gedaan op je diepste zelf, op wie jij werkelijk bent, op je ware zelf, om weer uit dat dal te komen. Later zal je misschien zeggen: het was geen leuke tijd, maar ik zou het niet hebben willen missen. Het is goud waard.

Jouw goud ontdekken?

In mijn coachings leer ik je om te gaan met het leven zoals het nu is en hierin jouw goud te ontdekken.

Wil je niet wachten op jouw levensenergie, maar er zelf pro-actief  mee aan de slag gaan?

Neem dan nu contact op voor een vrijblijvend intakegesprek via annemie@meetyourmind.be of 0495 43 47 45 of boek je afspraak in via de online agenda.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.