psycholoog duffel

Angst is niet je vijand.
Het is een kompas
dat de gebieden aangeeft
waar je moet groeien.
Anam Cara

We geven angst te veel ruimte
Angst is alom tegenwoordig. Angst sluipt ongemerkt binnen en voor je het weet, werkt het verlammend. Zonder het te beseffen, durven we daardoor minder te leven, te genieten, fouten te maken, op onze bek te gaan, ouder te worden, uit onze comfortzone te komen.
Bij loopbaancoaching merk ik dat angst vaak een belangrijke plaats inneemt in het proces. Maar: verdient angst deze ruimte wel?

Bij de zoektocht naar een job die beter aansluit bij zichzelf hoor ik vaak de volgende belemmerende gedachten
• Ik ben te oud om te veranderen
• Wat als het blijkt tegen te vallen
• Ik zal het financieel niet aankunnen
• Ik moet te veel opgeven van mijn extralegale voordelen
• Wat als het mij toch niet lukt en ik mijn droom niet kan waar maken

Het is normaal dat je deze gedachten hebt. Het is alleen jammer dat je je hierdoor laat tegenhouden en niet tot actie overgaat om je droomjob te realiseren.

Gezonde en ongezonde angst
Angst is positief. Het helpt ons om risico’s in te schatten en daarop gepast te reageren. Angst helpt ons te overleven bij gevaar. Het zet aan te vechten, te vluchten of te bevriezen. Gezonde angst helpt je in je voorbereiding om zo adequaat mogelijk te reageren op een reëel gevaar. Ongezonde angst ontstaat wanneer je angst belemmert om adequaat te reageren.
Gezonde angst zorgt ervoor dat je objectief de pro’s en contra’s van een nieuwe job eerlijk afweegt tegenover elkaar. Ongezonde angst zorgt ervoor dat je begint te twijfelen aan jezelf: ben ik wel de juiste persoon, beschik ik wel over de juiste capaciteiten, wat vaak resulteert in geen actie ondernemen waardoor je je droomjob blijft mis lopen.

Hoe voorkom je dat angst ongezond wordt?

Stap 1: Word je bewust van je angst door deze te accepteren en te respecteren
Het is goed om te beseffen dat je angstgevoelens hebt. Het nemen van een volgende stap in je loopbaan zal altijd gepaard gaan met bepaalde angstgevoelens of gedachten. Dat is normaal. Het slechtste wat je kan doen, is deze wegstoppen of negeren omdat je dan bang blijft en het de kans op een verlammend effect verhoogt. Je gaat voort op dingen die misschien in de toekomst zouden kunnen gebeuren. Je ontzegt je de mogelijkheid om na te gaan of die dingen ook werkelijk zullen gebeuren. Durf je angsten te erkennen zonder er een oordeel over te vellen. Noteer voor jezelf waarvoor je juist bang bent gedurende een aantal dagen. Zeg tegen jezelf dat dat ok is , dat het er mag zijn.

Stap 2: Laat je angst niet je leven bepalen
Eens je weet welke gedachten je angst voeden, is het tijd om er actief mee aan de slag te gaan en ervoor te zorgen dat ze niet verlammend werken in de stappen die je wenst te nemen op professioneel vlak.

Volgende strategieën zetten je op weg
• Toets je angst aan de realiteit: is het bijvoorbeeld werkelijk zo dat ik het financieel niet aankan? Maak concrete berekeningen zodat je een realistisch beeld hebt van de werkelijke situatie.
• Maak een pro en contra lijst van je huidige en je nieuwe situatie. Leg deze in een weegschaal: wat weegt het meeste door op lange termijn en wat zal je dus werkelijk gelukkig maken: datgene wat je moet opgeven, of datgene wat je winst oplevert?
• Praat of lees over mensen die hun comfortzone verlieten. Weinigen hebben dit zonder angst gedaan. Kijk wat het hen opgebracht heeft.
• Praat over wat je bang maakt zodat je de angst kan verhelderen en je dit tot nieuwe inzichten kan brengen.
• Bekijk de situatie vanuit verschillende perspectieven en voel welk gevoel je dit geeft.
• Daag je angsten uit: is het waar wat ik denk, wat is realiteit, welke bewijzen heb ik, weet ik absoluut zeker dat het waar is?
• Kom in beweging en ga over tot actie. Wees hierbij mild voor jezelf en geef jezelf de tijd om er te geraken. Bij tegenslag: geef niet op, maar trek er de nodige les uit voor de volgende stap.

Meer tips om wijs om te gaan met angst? Lees ze in volgende blog:

De sleutel van je geluk heb je zelf in de hand, of niet?

Hoe wijs omgaan met onze angst?

Ik ben bang van het onbekende

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.