psycholoog duffel

Toen ik een jaar geleden Katarina ontmoette vertelde ze me dat ze haar job bij de bank wilde verlaten om haar passie te kunnen leven in het zorgen voor gehandicapten, waarvoor ze net de opleiding had afgerond. Met glinsterende ogen vertelde ze over het plezier dat ze beleefd had tijdens de stages om voor deze mensen te kunnen zorgen en hoe gelukkig ze zich hierbij voelde. Ondertussen zijn we een jaar verder en kwijnt Katarina weg in haar job bij de bank, kan ze er niet weg gaan en het nieuwe avontuur aangaan.

Hoe komt het dat Katarina haar job niet kan verlaten? En meer algemeen: welke sterke krachten duwen ons telkens weer terug naar “het lelijke eendje” in plaats van de stap te zetten om ons potentieel, ons zwaanschap, ten volle te leven?

Uit onderzoek blijkt dat talloze mensen met tegenzin naar hun werk gaan of redelijk tevreden zijn, maar weten dat ze eigenlijk niet op hun plaats zitten. Volgens de Deloitte Shift Index zijn zelfs tot 80% van de mensen ongelukkig in hun huidige job. Toch blijven ze gewoon op die plek zitten. Daniel Gulati, co-auteur van het boek “Passion & Purpose: Stories from the Best and Brightest Young Business Leaders” vroeg zich dit af en ziet ons de volgende drie dingen doen:

1. Je bent geconditioneerd.

Af en toe, tussen alle grijze en oninspirerende dagen door, wordt een beloning uitgedeeld. Een kleine salarisverhoging, een complimentje van de baas, een succesje door een grote nieuwe klant binnen te halen. Zulke opbeurende momenten zijn verslavend.

2. Je weet wat je verliest, niet wat je krijgt.

Een ontslagbrief indienen en op zoek gaan naar wat anders, zou stoer zijn. Maar wat schiet je er onmiddellijk mee op? En als je daarna zelf een bedrijf opzet en niet slaagt, dan weten al je kennissen dat meteen. Slecht nieuws reist dankzij sociale media nog sneller dan ooit. De angst om te falen wordt verlammend en daarom blijf je maar bij je huidige job.

3. Je bent te snel tevreden.

Mensen zijn gericht op stapsgewijze verbeteringen. Op zich kan dat geen kwaad, want je kan niet ineens een berg beklimmen. De keerzijde is dat je te bescheiden doelen stellen. Vaak zeggen of denken mensen: ik wil mijn loopbaan omgooien, maar eerst ga ik die promotie halen, of ik doe het over een maand met nog elf maanden in de rij, of ik wacht op betere tijden en die betere tijd komt dan nooit. De blik is gericht op kleine verbeteringen in plaats van op een werkelijke ommekeer. Zo vervullen weinigen ooit hun ware potentie.

Er zijn geen vastigheden in het leven. Alles verandert, alles is in beweging. Al te vaak in het leven wil je omdat jij verandert, of moet je omdat de omstandigheden veranderen, op zoek naar een andere job. De kans dat je dat daadwerkelijk ook gaat doen is klein. Waarom doe jij het niet? Ik kijk uit naar jouw verhaal.

En nu je weet waarom je niet verandert, wil je misschien toch in beweging komen en wil jij je ware potentie leven.

In loopbaanbegeleiding kan je uitzoeken wat jouw ware potentie is en hoe je deze kan inzetten in je huidige of nieuwe job. Je kan een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek.

Wil je niet wachten en zelf pro-actief aan de slag gaan? Dan is de loopbaancoaching Meet more happiness@work precies wat jij nodig hebt om met meer goesting en energie te werken.

Neem contact op voor een vrijblijvend intakegesprek via annemie@meetyourmind.be.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.