psycholoog duffel

Het gaat er niet om jezelf te veranderen,
maar om het realiseren van het onveranderlijke in jezelf.
Hoe? Met het zwaard van bewustzijn en opmerkzaamheid.

Illusies zijn luchtkastelen
We leven vaak in illusies: als mijn verleden verwerkt is dan ben ik klaar, als ik een superlieve partner gevonden heb kan mijn leven niet meer stuk, als mijn kinderen groot zijn heb ik geen zorgen meer, als ik mijn leven zo kan regelen zal alles altijd op wieltjes lopen, als mijn baas nu eens verandert kan ik gelukkig zijn op mijn werk, …  En zo kan je deze lijst wellicht aanvullen. Een lijst met onze eigen illusies waarin we geloven en waarmee we hopen dat, als ze vervuld zijn, we ten volle kunnen leven.
Maar wat ben je dan eigenlijk aan het doen? Je wacht. Je blijft wachten. Je gelooft in de luchtkastelen van je illusies. Je kiest voor het wachten om geboren te worden. Je vindt het fijner om in een luchtkasteel van illusies te leven. Je verkiest het om in de wachtkamer van het leven te blijven wachten.  Wellicht ben je bang om geboren te worden en het licht van het leven te ontvangen.

Het leven toont zich …
Waar wacht je eigenlijk op? Daar buiten zingen de vogels al. De zonneschijn van de lente is prachtig. De nieuwe lente is gekomen. Het leven is in volle bloei. De dagen worden steeds langer en mooier. Het leven wordt in al zijn pracht en praal geboren. Het leven wacht niet in de wachtkamer. Neen, het leven toont zich helemaal en totaal. En wij mogen van dit wonder van het leven genieten.

… en neemt risico’s
Het leven toont zich inclusief de risico’s en onvoorziene omstandigheden. Een bloem kan omver gewaaid worden door de voorjaarsstorm, een jonge merel kan door de kat gegrepen worden, een jong plantje kan vertrapt worden. Het leven leeft, ontvangt het leven, zonder illusies, realistisch, inclusief alles.

Jezelf zijn zonder illusies
Je bent alleen jezelf wanneer je geen illusies meer hebt. Als je nog veel illusies in je hebt, dan ben je nog steeds iemand anders. Of anders gezegd: je wilt nog steeds iemand anders worden. Zonder illusies, zie je dan ook wie je werkelijk bent. Je bent een wonder van het leven!
In het leven ben je vaak op zoek naar iets. Maar als je jezelf kunt zien, dan stop je ook met het zoeken. Je bent gestopt. Je bent jezelf. Vanaf dat moment, geniet je iedere seconde van het leven en van je eigen aanwezigheid.

Het zwaard van doorsnijdendheid
Het zwaard van doorsnijdendheid is het zwaard van integriteit en van de hoogste waarheid.
Om een appel te kunnen schillen en de smaak ten volle te proeven, heb je een mes nodig.
Om jezelf te kunnen zien, heb je een zwaard nodig om alle illusies in je geest door te snijden. Het zwaard van doorsnijdendheid is er niet om iemand te doden. Het is een zwaard om levens te redden. Het redt ten eerste je eigen leven. Het brengt je eigen leven terug naar jezelf. Je leeft.

De keuze is aan jouw
Wil je geboren worden? Snijd dan alle illusies weg, en je wordt geboren als een nieuw mens. Je mag van alle wonders van het leven genieten. Om te genieten hoef je alleen geboren te worden. Daar heb je slechts een snij voor nodig.
Als je eenmaal geboren wordt, dan wil je in die luchtkastelen van illusies nooit meer teruggaan. Een kuiken heeft de eierschaal doorbroken en gaat nooit meer terug in het ei.
Het leven is mooi. Het leven wordt nog mooier met jouw aanwezigheid erbij.
Het mooiste geschenk dat je kan geven aan de wereld is wie jij werkelijk bent!

Om de illusie van het leven door te snijden, schreef ik volgende blogs:

Eén gouden tip om het gemaal in je hoofd te stoppen

Stop de lawaaimaker in je hoofd

Hoe leef je zorgeloos, lichtvoetig, warm, helder en gelukkig?

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.