Stop de lawaaimaker in je hoofd door … juist ja: het stil te maken in jezelf

, , , , , , , , , ,
psycholoog duffel
 

Je bent niet een persoon die op weg is 

naar een hoger spiritueel doel. 

Je bent Bewustzijn, waarin het idee 

verschijnt dat je een persoon bent 

die op weg is naar een hoger spiritueel doel. 

Het enige echte spirituele doel is het doorzien

van de illusie van je persoonlijke identiteit en

te realiseren wie je werkelijk bent.

Erik van Zuydam

Een eigenzinnig stemmetje dat ons graag verleidt

Wellicht herken jij dit ook: we hebben een stemmetje dat ons aan de praat houdt. Is er geen lawaai buiten ons, dan maken we lawaai in ons: gedachten, redeneringen, verwachtingen, oordelen en projecties swingen onze hersenpan uit. Tot  … ons plots iets treft: de zon die door de wolken breekt, een boom die groener uit het landschap springt, een vlinder op een bloem, liefdevolle ogen, een warme blik. Dan zwijgt het stemmetje. Je denkt plots niet meer aan verleden of toekomst, je bent helemaal in het nu. Dankzij de stilte die in onszelf is doorgebroken, zijn we met open geest helemaal aanwezig.

Bovendien geloven we dat we dat stemmetje zijn. Onze gedachten, gevoelens en gewaarwordingen zijn de ingrediënten voor ons zelfbeeld. Maar … dat klopt niet: we zijn niet dat eigenzinnige stemmetje. Dat eigenzinnig wezentje heeft ons slim verleid en de macht overgenomen over je gedachten, emoties en handelingen. Onophoudelijk laat het oppervlakkig gebrabbel horen, opdat jouw geest maar niet zou doordringen tot de kern van de zaak. Het is vaak een bron van onrust, ongedurigheid, angst en agressie in ons, die aanleiding geeft tot de kermis van het dagelijkse bestaan.

Weg met het ego als toegang tot je ware Zelf?

Je zou dan verwachten dat de vernietiging of ontkenning van dit ego, ons wel bij ons authentieke zelf brengt. Dat is niet zo. Integendeel: als je wil groeien, dan is het ego de enige springplank. Gek hé? Het goede nieuws is: je mag stoppen met al je harde werken om van je ego af te geraken.

Het enige materiaal, de enige basis waarover we beschikken, is precies dit ego. We vertrekken dus om bij Verlichting te komen, van de banale werkelijkheid: die van onze ‘schaduwen’, onze ‘demonen’, onze nare gewoontes. We proberen niet langer om deze storende emoties te overwinnen, te verslaan of zelfs te controleren. We stappen af van de militaire metafoor – het bestrijden van deze storende emoties alsof het vijanden zouden zijn – en kiezen voor een ecologische interpretatie: emoties koesteren als meststof waaruit mooie dingen kunnen groeien.

De prachtige lotusbloem groeit uit slijk

Hoe leg je nu die lawaaimaker in jezelf het zwijgen op? Hoe neem je afstand van het ego? Hoe vind je die heilzame innerlijke kracht?

Even rustig ademen en luisteren naar je ademhaling helpt om het aanhoudende gekwebbel in je hoofd te laten verstommen en contact te maken met die innerlijke stilte. Stilte is de baarmoeder van het ongeborene. In die stilte hervind je het contact met je ware Zelf.

Uiteraard komen er tijdens het ademen al gauw nieuwe gedachten en gewaarwordingen op. Je kunt die gedachten en gewaarwordingen gewoon aanvaarden, welkom heten zelfs, als je ze maar even makkelijk weer laat gaan. Zoals boeren ondanks de stank en het smerige werk mest verzamelen en het over hun akkers verspreiden, zo hoef je de wereldlijke realiteit niet te verwerpen om thuis te komen bij jezelf. Je gebruikt de drukte in je geest en de lastige confrontaties in je leven nét als toegang tot Verlichting. Door je reële frustraties en kwellingen niet buiten te sluiten, leer je ‘werken met je demonen’. Zoals de lotusbloem: die heeft ook haar wortels in het slijk zitten en kan niet groeien zonder die wortels in het slijk.

Als we de ratrace van de kermis van het leven willen ontvluchten, moeten we dat van binnenuit doen. Niemand zal ons echter de vluchtroute aanreiken. Zelfkennis en zelfvertrouwen zijn dé sleutels voor daadwerkelijke verandering in ons leven.

Wil jij de lawaaimaker in je hoofd stoppen?

Wil jij leren surfen op de golven van het leven? Wil jij je zelfvertrouwen een boost geven? Wil jij niet langer vechten, maar vrede hebben met jezelf? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Jij vertelt me wat je in je leven wilt veranderen. En ik leg uit hoe ik jou daarbij kan helpen. We zoeken samen naar antwoorden tijdens een helder gesprek. 

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.