Zeven tips voor een optimale work-life balans
burnout bore out, gelukkig in je job, Loopbaanbegeleiding, loopbaancoaching, meer energie krijgen, Omgaan met burnout, Omgaan met stress, persoonlijk leiderschap, work-life balance, zelfzorg“Wanneer je een keuze maakt verander je de toekomst.”
Deepak Chopra
We zijn vandaag altijd en overal geconnecteerd met elkaar. Zowel met onze vrienden en familie als met het werk. Daardoor vervagen de grenzen tussen werk en privé. Dit heeft voor- en nadelen: enerzijds kunnen we zelf bepalen en verantwoordelijkheid nemen over wanneer we werken, anderzijds gaan we daardoor mogelijks meer en harder werken.
Waarom werken we eigenlijk zo hard en hoe kan jij je work-life balans zelf in handen nemen?
Je kent het wel: nadat ’s avonds het huis min of meer aan kant is en voor je aan iets leuks begint, check je nog even je werkmail. En voor je het weet, ben je van alles aan het regelen voor je werk. Je hoopt hiermee tijd te winnen voor de komende dagen en efficiënter te kunnen werken. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat dit niet zo is: doordat je minder tijd neemt voor hobby’s, familie of vrienden, ontspan je minder en ben je de volgende dag minder fit om aan een nieuwe werkdag te beginnen.
Je onderbewustzijn neemt je mee op sleeptouw
Ons onderbewustzijn is gefocust op twee dingen: overleven en zich voortplanten. Met deze twee zaken in het achterhoofd zijn we geëvolueerd als mens. Tot voor kort moesten hele generaties hard werken om te overleven. Ons brein werkt nog steeds zo: je moet hard werken om te overleven. Als je in de automatische pilootmodus bent, neemt je onderbewustzijn je dus mee op sleeptouw.
Wat heeft dit met work-life balans te maken?
Blijkbaar is het voor velen onder ons niet zo gemakkelijk om grenzen te bewaken en minder hard te werken. Tegelijk hebben we nog nooit zo naar rust en balans in ons leven verlangd. Nochtans: we moeten niet meer overleven: de meeste mensen kunnen voldoen aan hun basisbehoeften. Harder werken is hiervoor niet meer nodig.
Wat is er dan aan de hand? Wel: onze hersenen kunnen niet exact bepalen hoeveel we moeten werken om te overleven: ze weten simpelweg niet hoeveel geld, eten, drinken er nodig is. Ze blijven dus focussen op overleven en voortplanten. Dit zorgt voor een angst die ongegrond is en deze angst zwengelt meer werken juist aan. Onze hersenen hebben niet geleerd hoe ze moeten matigen. In de overlevingsmodus moet er voortdurend een voorraad aangelegd worden voor wanneer er minder middelen zijn.
We moeten dus onze hersenen leren om te matigen. Met deze zeven tips kan je alvast aan de slag:
- Koppel je werkmail niet aan je GSM. Zo vermijd je dat je deze in je vrije tijd nog even checkt.
- Sluit je werkdag bewust af: bedenk wat je gedaan hebt en wees daar dankbaar voor, leg klaar wat dringend is voor de volgende dag.
- Realiseer je dat je alles gedaan hebt vandaag wat je kon doen en laat je laptop van je werk in je boekentas zitten.
- Heb je een (aparte) GSM voor je werk? Maak met je collega’s duidelijke afspraken over bereikbaarheid en waarvoor ze je mogen bellen of mailen buiten de werkuren.
- Bepaal zelf hoe hard je wil werken. Wil je carrière maken of een eigen zaak oprichten? Dan is hard werken een bewuste keuze.
- Geef je brein de nodige rust zodat je de volgende dag fris en monter kan verder werken.
- Maak tijd voor jezelf, je familie en vrienden. Deze deugddoende momenten geven je de energie om er de volgende dag weer vollen bak tegenaan te gaan.
Hulp nodig om je work-life balans weer zelf in de hand te nemen?
In mijn coachings leer ik je om deze tips toe te passen zodat je de regie over je work-life balans zelf in de hand hebt. Via de contactpagina maak je een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.
Positief omgaan met verandering?
Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.
Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.