psycholoog duffel

Alles is nu. Je bestaan is nu.
Gewoon tijdloos Nu.
Al de rest is enkel een droom
door conditionering en herinnering.
Mooji

Ik ben dus ik besta

Wat we ervaren in het leven, vinden we blijkbaar belangrijk. Want wat we ervaren, willen we bewaren en blijven herinneren. Vervolgens geloven we dat we dit zijn. We gaan dan geloven op basis van onze ervaringen wie of wat we zijn. Zo creëren we ons zelfbeeld.

Blijkbaar hebben we een “ik” of een “ik ben” nodig om te weten dat we leven.

Een wereld vol “gelijke” ikken

We geloven dus in het bestaan van een ik. We kennen het als geen ander want “ik” is er altijd. Vanuit deze ik, kunnen we de “ik” in de ander erkennen, benoemen, leren kennen. Zo kunnen we ons van elkaar onderscheiden. Ik leef op mijn eigen eiland en vanuit dit eiland kan ik in contact gaan en in verbinding komen met de andere ikken die op hun eigen eiland leven.

Maar als we deze ikken goed bestuderen, dan verschillen ze niet echt van elkaar. In iedereen vinden we blijdschap, boosheid, angst, liefde, vriendelijkheid, verlangen. Iedereen is een mens van vlees en bloed. Iedereen kent voor- en tegenspoed.

Herhalen en vergelijken

Als we ons bewustzijn van ons “ik” gaan we een zelfbeeld hiervan creëren.

Op een bepaald moment ontdekken we “ik ben lief”. Vervolgens gaan we dit idee over ons steeds weer herhalen of aan andere vragen om dit te herhalen. We gaan lief doen, om dan te horen dat we lief zijn. Het herhalende stuk in ons vindt dit een leuk spelletje. Zo ontdekken we één voor één alle puzzelstukken totdat we het gevoel hebben: dit ben ik: ik ben zo en zo en zo en zo. Op deze manier creëren we een beeld van onszelf en van de ander en gaan we vervolgens in dat beeld geloven.

Naast het herhalende stuk in ons, kennen we ook het vergelijkende deel van ons. Wellicht heb je ook wel eens te horen gekregen: waarom ben je niet zo flink als…. ? Of: wees eens zo stil als …. . Of: Kijk eens hoe hard die werkt! Als volwassene vergelijken we ons vaak met anderen: de ander is succesrijk, en dat wil ik ook zijn. De buur heeft geld genoeg, en dat wil ik ook. De anderen hebben nooit pech, en ik altijd. En zo kan ik nog wel een aantal zaken opnoemen. Al vergelijkend gaan we iets over onszelf vinden, en dan meestal: al vergelijkend gaan we vinden dat we niet goed genoeg zijn, dat het beter of anders moet, dat je beter of anders wil worden.

Maar … wie ben je eigenlijk?

Stel: je stopt met een beeld over jezelf te creëren door te herhalen of te vergelijken.  Stel je voor dat je in het hier en nu opnieuw geboren wordt. En dat je jezelf voor het eerst zou ontdekken. Wie ben je dan? Hoe ervaar je je dan? Kan je jezelf dan in één oogopslag kennen? Of is dit een nieuw en onbegonnen avontuur? Ben je werkelijk alleen wie je herhalende en vergelijkende zelf is? Ben je werkelijk je geconditioneerde zelf?
Neen! Je bent niet alleen wie je denkt dat je geworden bent. Er is iets in jouw wat volkomen vrij is daarvan. Er is iets in jouw dat van oorsprong heel, ongeschonden en stralend is en ook dat deel van jouw is altijd aanwezig. Je bent niet wie je geworden bent, je bent wie je oorspronkelijk bent.
Wat gebeurt er als je leest en je je realiseert dat je oorspronkelijk open, ruim, heel en stralend bent? Wellicht is er iets in jou dat dit hoort en hierop mee gaat resoneren. Je voelt je erkend, je voelt je levensenergie, iets in jouw weet dit en jubelt hierover. Er komt ontspanning, je voelt je op je gemak. Je erkent: ja, dat is waar! Het is waar dat je veel ruimer bent dan wie je denkt te zijn.

Ontkiem tot het wonderlijke leven

Vervang “Ik ben” door “Ik leef.”

“Ik leef”

“Ik leef”

“Ik leef.”

Dan kan je stoppen met te leven naar het zelfbeeld dat je van jezelf gecreëerd hebt. Dan mag je leven, leven, leven en telkens weer: leven.

Dan raak je het leven aan en ontkiem je tot jouw wonderlijk leven.

Wil jij weten wie je werkelijk bent?

Wil jij jouw leven werkelijk leven?

Wil je wie je bent leven in je werk?

Wil je jouw passie leven?

In mijn coachings leer ik je om deze inzichten toe te passen zodat je de regie over je leven zelf in de hand hebt. Via de contactpagina maak je een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. Neem via annemie@meetyourmind.be contact met me op en vertel me wat je in je leven wil veranderen.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.