psycholoog duffel

‘The difference between

those who change the world

and those who don’t

is that those who do

believe they can’ 

Simon Sinek

Als je zelfvertrouwen hebt, ervaar je enthousiasme, ben je blij en heb je een comfortabel gevoel.

In het verleden heb ik zaken gedaan waarbij ik een gebrek aan zelfvertrouwen ervaarde. Het gevolg hiervan was dat ik me uren voorbereidde, gefrustreerd was omdat de feedback niet altijd goed was, negatief over mezelf ging denken, lag te piekeren in bed en doodmoe werd. Op een bepaald moment kon ik er niet meer omheen: hoe hard ik ook mijn best had gedaan, dat stuk van mijn werk was een grote energievreter en tastte mijn zelfvertrouwen aan. Het was een harde noot om te kraken, maar ik besloot om ermee te stoppen. Ik ging meer doen waar ik wel goed in ben en … na enige tijd blaakte ik weer van zelfvertrouwen.

Graag vertel ik je wat mij geholpen heeft en hoe jij aan je zelfvertrouwen kan werken.

Wie ben je?

Ik wil je om te beginnen uitnodigen om even tijd te nemen om het rustig te maken. Neem even de tijd om je ogen te sluiten en met je aandacht de natuurlijke stroom van je adem te volgen. Voel en ervaar het contact met de stoel waar je op zit. Wees je bewust van het hier en nu. Wellicht voel je meer ruimte, openheid, lichtheid, aanwezigheid in het hier en nu. Van hieruit neem je de volgende vragen in gedachten en ga je voelen: Wie ben je? Wat maakt je tevreden/gelukkig? Wat wil je bijdragen aan deze wereld? Welke talenten en unieke kwaliteiten heb je en hoe kan je deze tot uitdrukking brengen?

Je kan de antwoorden die opborrelen noteren en de vragen bij de hand houden. Want deze oefening kan je verschillende keren doen. Het heeft geen haast om antwoorden te vinden. Vertrouw erop dat antwoorden zullen komen, door een inzicht, een moment van inspiratie, een ontmoeting of via creatieve ingeving. Blijf jezelf deze vragen stellen en neem de tijd om antwoorden te laten rijpen.

Wat doet dit met je zelfvertrouwen?

Een volgende vraag die ik je wil stellen is: als je stil staat bij deze vragen en het wordt je duidelijk wie je bent, wat jouw tevreden en gelukkig maakt, wat jouw bijdrage is aan deze wereld, hoe voel je je daar dan bij? Wordt je er blijer en gelukkiger van? Ervaar je meer zelfvertrouwen? Misschien heb je het gevoel van thuiskomen bij jezelf. Door gewoon eenvoudig even de tijd te nemen om stil te staan bij wie jij bent en wat jou gelukkig maakt. Hierdoor ga je meer zelfvertrouwen ervaren, ervaar je weer enthousiasme en word je blij. Het tovert een spontane glimlach op je gezicht.

Jij bent uniek

Iedereen heeft unieke kwaliteiten en is juist daardoor bijzonder.

“Richard Davidson, directeur van het laboratorium voor effectieve neurowetenschappen in Amerika, is tot de conclusie gekomen dat elke concrete aandacht zich manifesteert in je bewustzijn en je lichaam. Je gedachten zijn dus niet zomaar witte wolkjes, maar kunnen fysiologische veranderingen teweegbrengen in je lichaam. Je persoonlijkheid is het resultaat van alles wat je tot nu toe ooit hebt gedacht, gedaan, geloofd of gevoeld. Veel mensen richten hun aandacht op het ontwikkelen van vaardigheden waar ze onvoldoende talent voor hebben. Dat is niet effectief en ondermijnt je zelfvertrouwen. Het is als een kastanjeboom die probeert eikels voort te brengen: tegen de natuur in dus.” (Loopbaanvisie nr 4 – 2011)

Doe waar jij goed in bent

Als je doet waar je goed in bent, waar je talent voor hebt en waar je van houdt, groeit je zelfvertrouwen. Dit betekent dat je je focust op je kerntalenten en andere werkzaamheden overlaat aan mensen die daarin goed zijn.

Ik zie het volgende bij mezelf gebeuren: ik heb verschillende stemmen in mij. De ene stem zegt: “Ik doe dit goed, fantastisch hoe je dit doet, dit kan je echt, hier word ik gelukkig van, ga hiermee verder.” Dit is de stem van mijn inspiratie, mijn ware zelf. Een andere stem zegt: “Dit heb je niet goed genoeg gedaan, je kan beter, dit is onvoldoende, je moet harder je best doen.” Dit is mijn criticus die me graag vergelijkt met ideale anderen. Als ik naar deze stem luister en deze helemaal geloof, daalt het geloof in mezelf zienderogen.

Ik heb geleerd om te vertrouwen op mijn ware zelf. Dit geeft me zelfvertrouwen en is het ideale uitgangspunt om te kijken naar de wijsheid van mijn criticus: mijn mogelijke verbeterpunten. Het geeft me ruimte om fouten te maken en uit mijn comfortzone te treden.

Waaraan herken je wat je natuurlijke talenten zijn? Als het vanzelf gaat, dingen spontaan lopen, je er gelukkig van wordt, je ervan geniet, je de tijd uit het oog verliest. Je speels, met gemak en moeiteloos bezig bent.

Wil jij ontdekken waar je goed in bent?

Wil jij de dingen doen waar je talent voor hebt? Wil jij vreugde voelen en met volle teugen genieten? Wil jij ontdekken waar je je moeiteloos en op je gemak voelt?

Dan kan je je via annemie@meetyourmind.be aanmelden voor een gratis kennismakingsgesprek voor loopbaancoaching. We bekijken dan samen wat ik voor jouw kan betekenen.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.