Simplicity is the ultimate sophistication.

Leonardo da Vinci

Vereenvoudig en zet jouw leven op één pagina
We leven in een complexe wereld. Iedereen met wie je praat is “te druk”. We lijken alle mogelijke richtingen uit te rijden, zonder te weten waar naartoe. De boodschappen over wat we zouden moeten doen, wie we zouden moeten zijn of wat we zouden moeten hebben, vliegen ons om de oren. Maar: Wat is jouw focus? Waar wil jij tijd aan besteden? Wat is voor jouw waardevol? Wat maakt jouw gelukkig? Wie ben jij?

Als je je leven op één A4 pagina zet, maak je scherp waar je leven over gaat, creëer je helderheid en weet je weer waar het leven voor jou over gaat. Zo kan dit je barometer zijn voor meer balans in je leven en werk.

10  basisregels
Hoewel het basisconcept is dat er geen regels zijn om je leven op één pagina neer te schrijven, zijn er een aantal richtlijnen die je zullen helpen  om dit handige hulpmiddel voor jezelf te ontwikkelen.

  1. Vereenvoudigen. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar je moet het document op één A4 pagina krijgen. Als je twijfelt over iets, laat het er dan uit.
  2. Houd rekening met alles wat je leuk vindt, graag doet en wil hebben.
  3. Verfraai en speel. Wees zo creatief als je wilt. Gebruik verschillende kleuren. Maak er jouw kunstwerk van. Maak tekeningen – of draai de hele pagina in een tekening, mindmap, of maak een collage. Jij bent de kunstenaar.
  4. Stel haalbare doelen. Goed geschreven doelen zijn zo geschreven dat een 12-jarige ze begrijpt en voldoen aan de SMART eigenschappen. Specifiek: Ik kan mijn doel nauwkeurig formuleren zodat het resultaat concreet is. Meetbaar: Mijn doel moet te verifiëren zijn (hoeveel, hoe vaak, hoe goed,…). Acceptabel: Mijn doel moet aanvaardbaar zijn, realistisch én passen bij mijn leefomstandigheden. Realiseerbaar: Stel haalbare doelen. Tijdsgebonden: Stel een duidelijke, haalbare planning op. Wanneer moet het doel bereikt zijn?
  5. Streef naar een gezond evenwicht. Als je lifepage voor 95% met werk gevuld is, mis je misschien iets. Je leven kan ééndimensionaal zijn, dat is prima, zolang het een bewuste keuze is. De gulden middenweg van Aristoteles: matiging in alle dingen, kan je hierbij inspireren.
  6. Stop met te doen. Soms is stoppen belangrijker en moeilijker dan beginnen of verder doen. “Het is makkelijker om er in te blijven dan om er uit te komen.” Maak een tabel zoals hieronder en zie wat het je leert:

Dingen die ik meer wil doen

Dingen die ik minder wil doen

Dingen die ik wil starten

Dingen die ik wil stoppen

 

 

 

 

 

 

7. Inspireer jezelf. Laat je inspireren door citaten, lectuur, mensen.

8. Waardeer je werk. Er is geen goed of slecht, geen goed of fout. Je kan dit niet slecht doen.

9. Je life one page is een levend document. Net als bij een cv, het zal je niet helpen als je er niet over nadenkt, moet herzien, en gebruik het als een leidraad voor je leven.

10. Deel het. Om maximaal voordeel te halen uit je “Leven op één pagina” helpt het om input en energie van anderen te krijgen. Uiteindelijk is deze oefening voor het bereiken van meer balans, de scherpte, helderheid, doel en betekenis voor jezelf.

Voordelen van deze one life page?

Je hebt een gevoel van focus, duidelijkheid, doel en betekenis voor je leven. Je weet waarom je leeft.
Je voelt je meer georganiseerd en in controle.
Wanneer iemand vraagt: “Kun je X, Y of Z?” weet je precies wat te zeggen. Misschien is het nu gemakkelijker om nee te zeggen dan in het verleden.
Je hebt een betere afstemming met de belangrijkste mensen in je leven.
Je kan stoppen met het gevoel “Er is niet genoeg tijd”.
Hierdoor ervaar je meer geluk in je leven.

Ik wens jullie veel inspiratie bij het maken van jouw “one life page”.

Merk je bij het maken ervan dat je niet goed weet wat je doelen zijn op gebied van werk? Dan is loopbaanbegeleiding misschien iets voor jou. Je kan je afspraak boeken via mijn online agenda op https://www.meetyourmind.be/contact/.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.