Niet willen veranderen is enkel een optie

als je levenslang werkloos wil blijven.

Annita Rogier

 

Ruim vijftig jaar geleden was het idee van voortdurende verandering eerder iets abstract voor iemand die vanaf de geboorte tot aan zijn dood in hetzelfde huis woonde, met dezelfde partner leefde, niet van job veranderde en leefde volgens dezelfde levenswijze als de ouders en grootouders.

Tegenwoordig hoort verandering bij ons leven. Werkonzekerheid is meer regel dan uitzondering, je verandert als mens en hebt een nieuwe uitdaging nodig, je kan ontslagen worden, je werkomgeving verandert door fusies, een nieuw management, een nieuw beleid.

Je loopbaan zelf in handen nemen is een grote uitdaging in een omgeving die voortdurend verandert. Laat de situatie niet zomaar op je afkomen en schakel snel bij een wijziging in je werkomgeving. Zo ben je veerkrachtiger in de chaos die verandering vaak met zich meebrengt.

Maar: Wanneer is het tijd om te schakelen? En: hoe schakel je? Verlaat je je werk of zoek je een nieuwe uitdaging binnen je werk of bedrijf? Welke factoren bepalen of je wel of niet moet veranderen van job? Wanneer is het tijd om je gouden kooi te verlaten?

Ik geef je graag vier elementen die je job tevredenheid bepalen. Als het bij één ervan niet goed zit, is het tijd om over je loopbaan na te denken.

Element 1: Je loon

Hoewel het loon niet de belangrijkste motivator is waarom je gaat werken, speelt het wel mee in de beslissing om wel of niet van job te veranderen. Natuurlijk wil je met je inkomen een goed leven kunnen leiden. Als mensen van werk willen veranderen, zijn ze vaak bang dat ze minder zullen verdienen. Dit houdt hen tegen om de stap te zetten. Ik geef hen de tip om deze angst concreet te maken door de reële kosten in kaart te brengen en te bepalen wat ze minimum nodig hebben. Vaak verdwijnt dan de angst en weet je meteen welke loon je minimum vraagt bij het sollicitatiegesprek.

Element 2: Plezier in je werk

Beleef jij plezier aan je werk? Stap je ’s morgens met goesting uit je bed om gemotiveerd aan de slag te gaan? Daagt je job je op een leuke manier uit?

Of is het juist omgekeerd? Je sleurt je naar je werk en komt ’s avonds doodmoe thuis. Of je krijgt weinig waardering van je baas of collega’s. Of je vindt geen uitdaging meer in wat je dag in en dag uit doet.

Herkenbaar? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een job of een werkomgeving waaraan je meer plezier beleeft. Het leven is te kort om jezelf dit plezier niet te gunnen, of om langdurig ziek te worden als gevolg van té lang geen plezier aan je werk te beleven.

Element 3: Kunnen groeien

In een job willen we enerzijds onze competenties kunnen inzetten en anderzijds leren we graag bij. We willen persoonlijk en professioneel kunnen groeien. Deze nieuwe competenties heb je nodig om straks nog inzetbaar te zijn. De arbeidsmarkt verandert de komende jaren ingrijpend: ongeveer 40% van de huidige jobs verdwijnen en er komen  andere, nieuwe banen bij. Zet de stap naar loopbaanzekerheid en neem je loopbaan zelf in de hand door een job te zoeken waar je uitgedaagd wordt en blijvend kan leren.

Want: als je job te gemakkelijk is, lijkt dat leuk, maar leer je niets bij. Hierdoor blijf je ter plaatse trappelen en ben je straks niet klaar voor de veranderende arbeidsmarkt. Het is alsof je bij een lang muziekstuk steeds hetzelfde stuk oefent waardoor je straks niet het hele stuk kan spelen.

Element 4: Impact hebben

Draag je met je werk bij aan dingen die jij belangrijk vindt? Heeft wat je doet betekenis voor jou? Heeft je werk een positieve impact?

Meer en meer mensen kiezen voor een job waarbij ze impact hebben door op een positieve manier bij te dragen aan iets wat ze belangrijk vinden: groene energie, welzijn, een betere wereld dichtbij of veraf.

Ook al heb je een goed loon, beleef je plezier aan je werk en groei je professioneel, we vinden het grootste geluk in anderen gelukkig maken en van betekenis kunnen zijn.

Ontbreken één of meerdere van deze elementen in je werk? Dan is het wellicht tijd om te schakelen in je loopbaan. Mijn boodschap: vandaag investeren in loopbaanbegeleiding, is investeren in je eigen toekomst en loopbaan en je geluk zelf in de hand nemen. Je kan je afspraak boeken via mijn online agenda op https://www.meetyourmind.be/contact/.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.