Hoe het negatieve stemmetje in je hoofd temmen? Deze 5 tips helpen je.

, , , , , , , ,

Of je het nu wil of niet, geregeld krijg je bezoek van het negatieve stemmetje in je hoofd dat zich hardop afvraagt of je wel goed genoeg bent, of je wel jezelf mag zijn, of je er wel of niet bij hoort. Het duikt plots op als je in de spiegel kijkt, of als je met iemand ruzie hebt, of als je onder stress komt te staan, of bij een grote verandering, of als je bang bent om tekort te schieten.

Dit negatieve stemmetje is vaak het gevolg van pijnlijke kritiek die we in het verleden kregen. We hebben deze kritiek ingeslokken en zijn onze innerlijke criticus gaan geloven. Je moeder zeurde bijvoorbeeld over die ene onvoldoende voor wiskunde en dat je beter je best moest doen. Of je leerkracht vond dat je lui was en gaf je daardoor minder kansen. Of van je vader kreeg je de boodschap dat je niet moest opvallen, gewoon is goed genoeg. Als je deze stemmen gelooft, ga je piekeren, krijg je faalangst, ga je twijfelen aan jezelf, durf je minder uit je comfortzone gaan, ga je doemdenken. Hierdoor voel je je verlamd en word je belemmerd in je denken en doen.

Ik geef je graag vijf tips om het negatieve stemmetje in je hoofd te temmen. Pas ze toe zodat je jezelf wapent tegen de negatieve dialogen in jezelf.

Tip1: Van wie is de stem?

Als ik aan mijn cliënten vraag van wie uit het verleden die stem is, weten ze dit vaak meteen. Vraag jezelf af welke stem jij ingeslokken hebt. Wie spookt er in je hoofd? Naar wie uit je verleden luister je nog steeds? Als je je daarvan bewust bent, is het makkelijker om de innerlijke criticus los te laten en er niet langer naar te luisteren.

Tip 2: Bedank de stem en geef je negatieve stem geen zendtijd

Het innerlijke stemmetje maakt je onzeker over wat je denkt, wat je doet of over jezelf. Weiger om die twijfels toe te laten. Je geest is graag bezig met je zorgen en je angsten. Dat is de aard van het beestje. Hierdoor krijgt hij echter veel zendtijd.

Hoe kan je dit verminderen? Je innerlijke criticus wil je ook iets zeggen. Jammer genoeg doet hij dit op een niet zo vriendelijke manier. Hij wil je waarschuwen voor mogelijke gevaren, hij wil je realistisch doen nadenken, hij wil je ergens voor beschermen. Ga het gesprek aan met je innerlijke criticus en vraag naar wat het bedoelt. Vraag naar de positieve intentie. Als je dit kan horen, bedank het voor de positieve intentie. Dan hoeft het innerlijke stemmetje niet meer zoveel kabaal te maken en zendtijd op te eisen om iets duidelijk te maken aan jou.

Tip 3: Richt je op het positieve

Het negatieve stemmetje roept vaak heel hard als jij iets wil wat volgens je innerlijke criticus gevaarlijk is, of niet realistisch is, of een risico inhoudt. We kunnen hem niet veranderen, maar wel leren te zien en te doorzien.

Hoe? De sleutel hiervoor is: positieve aandacht. De psycholoog Martin Seligman die onderzoek doet naar positieve psychologie zegt dat mensen die positieve emoties ervaren anders gaan denken en handelen. Ze zijn creatiever en ruimdenkender, avontuurlijker en onderzoekender. Ze ervaren meer ‘meesterschap’ wanneer ze een uitdaging aangaan, en dat leidt weer tot meer positieve emoties. Zo komen ze in een opwaartse spiraal. Positieve emoties dragen bij aan onze fysieke en geestelijke gezondheid. Hoe meer we positieve emoties ervaren, hoe creatiever en productiever we zijn.

Wat je aandacht geeft, groeit dus. Ik hoor je zeggen: dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeker: dingen loslaten, mild zijn, relativeren: het gaat niet vanzelf. Als het even weer allemaal tegenzit, trappen we onbewust in de gekende oude valkuil. En: net deze momenten kan je besluiten om hard met jezelf te lachen en je op de positieve stem te richten! Want:  als je je op de positieve stem richt, dan komt het positieve meer naar voor.

Tip 4: Geef je positieve stem meer zendtijd

Je hebt ook een andere stem in je: je positieve stem. Deze vertelt je jouw dromen, waar je goed in bent, waar je trots op mag zijn, wie je werkelijk bent, wat jij graag wil. Geef deze stem bewust meer zendtijd. Daarom is het zo zinvol om ‘s avonds op te schrijven wat goed ging en waar je dankbaar voor bent. Sta bewust stil bij momenten waarop je geluk, dankbaarheid en vreugde voelt. Zo maak je er een gewoonte van om je positieve stem zendtijd te geven. Vraag aan deze stem hoe die jou kan helpen, of wat je nodig hebt om iets te kunnen of te doen.

Tip 5: Wees vriendelijk voor jezelf

Vaak zijn we voor anderen vriendelijker dan voor onszelf. Als je collega iets niet goed kan, zullen we hem op een vriendelijke en geduldige manier helpen. Als je zelf iets niet onder de knie krijgt, geef je jezelf op je kop. In de plaats daarvan, wees vriendelijk voor jezelf door je de vraag te stellen: hoe zou ik reageren als een collega dit deed?

Bekrachtig positieve gedachten en geef jezelf complimenten. Zeg luidop positieve dingen tegen jezelf. Hang positieve gedachten op een zichtbare plaats. Zet een dagelijkse herinnering in je gsm.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.