psycholoog duffel

Bron: https://changeactivation.com/who-wants-change/ – cartoonist onbekend

Herken jij je in deze cartoon? Vaak willen we dat bepaalde zaken in ons leven veranderen. Het liefste van al wil je dat deze zaken vanzelf veranderen zodat je zelf niet hoeft te veranderen. Hoewel de enige constante in het leven is dat alles voortdurend verandert, blijkt het nog niet zo gemakkelijk om met ongewenste verandering om te gaan.

De manier waarop je omgaat met een onverwachte verandering heeft te maken met je mentale veerkracht. Het lijkt alsof mensen met meer veerkracht gewoon verder gaan en zich niet verdrietig, moedeloos of ongelukkig voelen. Het tegendeel is waar. Mensen met meer veerkracht laten zich echter minder snel uit hun lood slaan door de veranderingen die er op hun pad komen en veren sneller terug recht. Ze gaan dus effectiever om met tegenslagen en staan daardoor meer tevreden en met meer vertrouwen in het leven.

Ik geef je graag drie tips om om te gaan met verandering. Ga ermee aan de slag. Want: positief omgaan met verandering versterkt je aanpassingsvermogen waardoor je sterker in je schoenen staat bij een nieuwe uitdaging.

Omgaan met verandering: noodzakelijk om te kunnen surfen op de golven van het leven

Niets in het leven is bestemd om te blijven. Alles is in voortdurende verandering en evolutie.

We vinden het heel gewoon dat een kind groeit, de lente op de winter volgt, een rups een vlinder wordt. Zelf willen we beter worden als mens, voortdurend groeien en leren. Verandering binnenin en buiten ons: het gaat altijd door.

Voortdurende verandering was tot ruim vijftig jaar geleden, eerder iets onbekends voor iemand die vanaf de geboorte tot aan zijn dood in hetzelfde huis woonde, met dezelfde partner leefde, niet van job veranderde en leefde volgens dezelfde levenswijze als de ouders en grootouders.

Tegenwoordig kunnen we ons een dergelijk leven niet meer voorstellen. Je bent niet langer zeker van je werk, je relatie, de gewoontes van anderen, nieuwe technieken. In de onzekerheid van onze huidige wereld, zou verandering evident moeten zijn. Omgaan met verandering is niet alleen iets waar je over kan filosoferen, maar eenvoudigweg noodzakelijk om te kunnen surfen op de golven van het leven.

Ik ben bang voor verandering

Het leven speelt zich af op het snijveld twee dynamieken:

  • Dynamiek 1: alles binnenin en buiten ons verandert voortdurend.
  • Dynamiek 2: we verlangen naar stabiliteit. Je wil een vaste relatie, inkomen en job. Je wil veerkrachtig in het leven staan. Je wil dat je relaties betrouwbaar blijven en dat iedereen om je heen gezond blijft.

Met deze verlangens klamp je je vast aan de illusie van vastigheid omdat je bang bent van het onbekende. Je kan het vergelijken alsof je probeert het water van de rivier vast te houden. Maar het water van de rivier is niet vast te houden, het water is vloeibaar en stroomt steeds verder.

Mag je dan geen verlangens hebben? Het is heel natuurlijk dat je verlangens hebt, vastheid wil en ernaar streeft. Als je geen doel stelt, geen plan maakt en geen stappen zet om deze te verwezenlijken, zal je weinig realiseren in je leven. Houd je doelen losjes in je hand en pin je er niet op vast. Zo kan je meebewegen met de omstandigheden in plaats van ertegen te vechten. Zo leer je verandering te omarmen en te zien dat het leven soms andere plannen heeft.

Dit doet me denken aan “wu wei”, een wijsheid uit het Chinese taoïsme. Wu wei betekent letterlijk: “Niet handelen tegen de aard van de dingen in”. Het betekent niet dat je niets doen, maar wel dat je handelt door mee te bewegen met de stroom van het leven. Je kan dit vergelijken met water. Water stroomt zonder weerstand en heeft de kracht om harde steen uit te hollen. Het heeft geen vaste vorm, stroomt overal en kan de kleinste gaatjes vullen. Het lijkt of water niets doet en toch doet het iets. Wu wei betekent dat je je niet verzet tegen de stroom, een richting kiest waarin de stroom vloeit en hiervan de gevolgen accepteert.

TIP: Meet your Mind loslaatrijtje

Wat kun je maar beter loslaten om je niet langer vast te klampen aan het leven?

meet your mind

Meet your Mind:

wat houdt je tegen?: beperkende gedachten loslaten

meet your evolutionMeet your Evolution:

wat wil je veranderen?: controle loslaten

meet your energy

Meet your Energy:

wat geeft je energie als je het loslaat? perfectie loslaten

meet your trust

Meet your Trust:

wat staat je zelfvertrouwen in de weg? Negatieve emoties loslaten

 

Nog meer tips om met verandering om te gaan? Je leest ze in volgende blogs:

Hoe doe je dat, leren loslaten?

Ken jezelf en surf vlot op de golven van verandering

Dank je wel leven voor de schoppen onder mijn kont

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.