psycholoog duffel

Je vindt naar de mate dat je zoekt,
je krijgt naar de mate dat je vraagt;
dát zal uiteindelijk je deel worden,
wat je hebt nagejaagd.
Angelus Silencius

Een vacature zegt niet alles over de job en het bedrijf. Het is dan ook logisch dat je als sollicitant vragen hebt. In een sollicitatiegesprek zoeken werkgever en de sollicitant uit hoe groot de match is tussen vraag en aanbod. Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je kan beslissen of de job en het bedrijf bij je passen.

Vragen staat vrij
Bij elke belangrijke beslissing of aankoop verzamelen we zo veel mogelijk informatie zodat we de juiste beslissing kunnen nemen. Maar bij een sollicitatiegesprek durven we dat plots niet meer. Dan denken we dat we moeten wachten om vragen te stellen, of dat we arrogant overkomen als we veel vragen stellen, of dat de werkgever ons wel alles zal vertellen.
Net zoals de werkgever de gegevens van je CV wil toetsen aan de werkelijkheid, mag je als sollicitant de vacature en daarmee je veronderstellingen of verwachtingen toetsen aan de realiteit.
Hoe meer vragen je stelt, hoe meer je weet, hoe beter je kan beslissen. Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk. Stel vragen over zaken die niet in de vacature vermeld staan én om het één en ander af te checken. Durf zelf vragen te stellen over het bedrijf en de functie. Een goede interviewer waardeert het als je vragen stelt. Dat bewijst dat je je goed hebt voorbereid en dat je echt enthousiast bent.
Denk voor het sollicitatiegesprek na over wat je zeker wil te weten komen. Wat is voor jou belangrijk in de nieuwe job? Waarom wil je deze job? Wat zal je precieze takenpakket zijn? Wat wil je wel en wat wil je niet? Wat mag je verwachten van loon, hoe wordt er met de uren omgegaan, welke extra voordelen biedt de werkgever? Op welke zaken wil je niet toegeven en waarin ben je flexibel? Het zijn allemaal zaken die zullen meespelen bij de uiteindelijke beslissing.

Juiste interpretatie van de vacature
Op een vacature staan vaak taakomschrijvingen of competenties die op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden. De betekenis die jij geeft aan flexibel zijn, creatief, open minded, gedreven, resultaatgericht, … kan verschillend zijn van wat de werkgever ermee bedoelt. Vraag hier op door, vraag naar concrete voorbeelden zodat je weet waar het over gaat.
Vraag naar de concrete verwachtingen. Hoe is de vacature ontstaan? Waar kom je terecht, waar zal je werkplek zijn, wat zijn de werkomstandigheden? Wie zijn je collega’s?

In welke werkomgeving kom je terecht
Vele mensen die ik begeleid willen in een leuke werkomgeving terecht komen waar ze vlot en op een fijne maner met collega’s en managers kunnen samen werken. Hoe kan je dit bevragen tijdens het sollicitatiegesprek?
Bekijk op voorhand de website van het bedrijf, lees hun waarden en visie, kijk wat de website uitstraalt, hoe verloopt de procedure voor het gesprek: dit alles zegt iets over de bedrijfscultuur. Check tijdens het gesprek hoe de waarden op de werkvloer vertaald worden, zet al je voelhorens uit om de sfeer en samenwerking af te toetsen, bevraag de sfeer en collegialiteit. Vraag hierbij naar concrete voorbeelden. Kan je op voorhand collega’s ontmoeten?

Geen match? Geen probleem: ga op zoek naar je droomjob
Je hebt er alle belang bij om zo vroeg mogelijk te weten te komen of je past in de job en in het bedrijf. Als de job of het bedrijf niet aansluit bij jouw waarden en prioriteiten, zal je er niet gelukkig zijn. Dan kan je beter de sollicitatie afsluiten en op zoek gaan naar die job en dat bedrijf dat wel bij je past.

Je volgend sollicitatiegesprek feilloos voeren?

Tijdens de loopbaanbegeleiding leer ik je alle tips en tricks voor een vlot sollicitatiegesprek. We gaan aan de slag me jouw vragen en buigen je struikelblokken om naar kansen. I

Wil je niet wachten en zelf pro-actief aan de slag gaan? Dan is de loopbaancoaching Meet more happiness@work precies wat jij nodig hebt.

Neem contact op voor een vrijblijvend intakegesprek via annemie@meetyourmind.be

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.