psycholoog duffel

Geluk en rust komen voort uit
de herkenning van wat je in essentie bent.
Ongelukkig zijn en stress komen voort
uit verwarring over wie je bent.
Erik van Zuydam

Nooit één juist antwoord
Het leven is niet vast te grijpen … het leven is niet vast te houden … het leven is niet te behouden. Het leven is veranderlijk, beweeglijk, stromend, net als een rivier. Het leven heeft geen doel. Het leven ontvouwt zich, dag na dag, uur na uur, minuut na minuut.
In die zin zullen er steeds nieuwe vragen zijn. Of veranderen de vragen. Of is een vraag plots complexer. Je kan ziek worden, je partner verliezen, onvruchtbaar blijken te zijn, het bedrijf waar je voor werkt gaat failliet. Of krijg je een fantastisch aanbod, valt het geluk je zomaar toe, win je de lotto, ontmoet je een heel fijn iemand.
Zo gaat het leven. En toch denken we op de vragen van het leven het enige juiste antwoord te kunnen vinden en zijn we van mening dat we controle over het leven kunnen hebben. Door de enige en juiste antwoorden te willen vinden op allerlei vragen, hopen we dat we in ons leven geen onaangename dingen meer hoeven te ervaren, of dat we deze voor kunnen zijn, of kunnen veranderen.

Vertrouw in de goedheid van jouw aard en van het leven
Denk eens aan situaties waar je ettelijke piekersessies aan besteed hebt. Heb je deze situaties volledig kunnen oplossen door je eigen toe doen? Of zijn deze situaties mee opgelost door de loop van het leven zelf? Wellicht is het een combinatie van beiden.
Als we het moeilijk hebben met een situatie, hebben we de neiging om er onze tanden in te zetten, om er ons in vast te bijten. Als we van mening zijn dat een situatie ‘vast zit’ en er geen beweging in te krijgen is, dan is dit omdat we er vanuit een vastzittende mening naar kijken. We zien dan de stroom van het leven niet meer. We zien niet langer dat het leven in oorsprong van goedheid gemaakt is. We durven de goedheid van het leven en van de ander niet langer te vertrouwen. We kunnen het geduld niet opbrengen om te wachten tot de modder zakt, het water helder wordt en met een nieuwsgierige en open blik te kijken welk antwoord zich vanzelf aandient, welke lotus hieruit groeit.
Het leven dat stromend is als een rivier, vraagt vertrouwen en geduld. Vertrouw jouw aard en de aard van het leven. Vertrouw de goedheid ervan. Jij en het leven zijn gemaakt van Liefde.

Wees open naar alle gedachten en gevoelens
Ik weet het: dat klinkt simpel, en is geen gemakkelijke opgave. We zoeken niet voor niets naar een antwoord. We vinden de situatie lastig, pijnlijk, moeilijk, onverdraaglijk, niet om aan te zien misschien. En onze geest houdt ons voor dat als we die nou maar zijn gang laten gaan, hij ons de uitweg naar het antwoord zal denken.
De eerste stap is, je te realiseren dat het vruchteloos zoeken naar antwoorden je meestal niet gaat helpen.
Stap twee is, het niet weten te verdragen. Je weet het niet. En dat mag. Je weet het nu niet. Dat wil niet zeggen dat er nooit meer een moment zal zijn waarop je het weet. Maar door het niet weten nu te verdragen, maak je als het ware ruimte voor het leven, dat veel groter en grootser is dan wij met ons gepieker bevatten kunnen.

“Ja” zeggen
Van jezelf houden betekent dat je bereid bent verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat op je bordje komt. Het betekent “ja” zeggen tegen alles wat je ervaart en meemaakt. Het betekent “ja” zeggen tegen jouw verwondingen. Van jezelf houden betekent dus niet dat je jezelf altijd aardig en goed moet vinden. Dat is een vergissing. De ziel is niet zo geïnteresseerd in aardig. De ziel is geïnteresseerd in liefde en in waarheid. Van jezelf houden is een open en nieuwsgierige houding naar jezelf hebben, jezelf zonder oordeel kunnen zien, aanwezig kunnen blijven bij wat er is, er voor jezelf zijn. Geduld hebben met jezelf, elk moment weer opnieuw mogen beginnen. Vanuit compassie leren doorgronden waar je gevoelens vandaan komen, diep doorvoelen en kijken waar heling mogelijk is. Dat is van jezelf houden.

Wil jij van jezelf houden zodat je innerlijke criticus zwijgt?

In mijn coachings leer ik je om positief en creatief om te gaan met verandering in je persoonlijke of professionele leven. Zo word je mentaal sterker en sta je met meer voldoening in het leven.

Wil je niet wachten op jouw levensgeluk, maar zelf pro-actief aan de slag gaan met je leven?

Neem dan nu contact op voor een vrijblijvend intakegesprek via annemie@meetyourmind.be of 0495 43 47 15 of boek je afspraak via de online agenda.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.