psycholoog duffel

Als je aarzelt, groeit je angst
als je waagt, groeit je moed

Werkgevers én werknemers samen verantwoordelijk
Eind juni 2016 verscheen het volgende in een nieuwsbericht: “Eén op de drie Vlaamse werknemers ervaart zijn werk als niet zinvol. Om dat te keren, is er meer autonomie in de job en een betere feedbackcultuur nodig. Maar ook de werknemers zelf moeten er iets aan doen: ze moeten op zoek naar een betere connectie met hun talenten en interesses.”
Wat ik in dit bericht zo mooi vindt, is dat werkgevers én werknemers aangesproken worden op het nemen van hun verantwoordelijkheid. Vaak hoor ik mensen jaren klagen over wat er allemaal niet goed loopt op hun werk. Geregeld wordt naar “de bazen” verwezen en wat zij allemaal fout doen. Als ik dan vraag welke initiatieven ze zelf genomen hebben om zaken te veranderen, wordt het plots stil aan de overkant. Meewarige ogen kijken me dan aan met een blik van: ik kan de situatie toch niet veranderen?
We kunnen veel meer dan we denken. En toch blijven we vaak in een situatie zitten die ons geen goed doet, simpelweg omdat we niet van verandering houden. We houden liever vast aan het bekende, ook al lijden we er aan. Want verandering geeft stress en onzekerheid.
En toch: niemand in de wereld heeft de top bereikt door in de vertrouwde comfortzone te blijven. Integendeel: het zijn vaak boeiende verhalen van mensen die vallen en weer opstaan, leren uit fouten, kleine successen halen en zo, langzaam maar zeker verder groeien en bloeien.
Zo kan ook jij alleen groeien door de moed op te brengen om uit je comfortzone te treden, nieuwe paden op te sporen en zo jouw weg te vinden en te gaan.

Wat bepaalt dat je je droomjob realiseert of niet?
Bij het eerste kennismakingsgesprek vragen klanten me soms hoeveel mensen ik reeds naar hun droomjob begeleid heb. Of klanten hun droomjob vinden, hangt echter niet enkel van mij af. We kunnen perfect in kaart brengen wie je bent als werknemer, wat je kan en wat je wil. Pas als het verlangen zo groot is, of je niet meer om het lijden heen kan, breng je de moed op om daadwerkelijk jouw pad te gaan.
Heb jij een hartsverlangen? Wil jij je levensmissie realiseren? Waarschuwen anderen jou met: ”Je weet niet waar je aan begint. Pas toch op! Het gaat je niet lukken.”? Houdt dit je tegen? Laat het verhaal van de kikkers je inspireren om je hart te volgen.

Het verhaal van de kikkers

Een groep kikkers maakt veel plezier. Ze springen samen opgewonden door de velden.
Zo komen ze bij een put, waar ze overheen springen. Maar twee kikkers, Jan en Koen, zien het gat te laat en tuimelen naar beneden.
Beiden proberen ze onmiddellijk eruit te springen. Ze springen en springen… maar raken er niet uit. De andere kikkers staan rond het gat en kijken naar beneden. Ze begrijpen al snel dat het niet zal lukken…
“Stop met springen” roepen ze. “De put is te diep!”
“Spaar je krachten, tot de regen komt. Dan vult de put zich en zwem je er zo weer uit!”
Koen lijkt het te begrijpen en staakt zijn pogingen. Maar de andere, Jan, die gaat door…
Nu roepen de kikkers niet meer, ze brullen! “Stop, stop, stop ermee, Jan! Straks kan je niet meer!” Maar Jan stopt niet. Hij bundelt al zijn krachten, spiedt met zijn ogen naar boven, focust… en springt uit volle macht… Hij schiet omhoog, over de rand van de put en het gras heen en tuimelt op de grond!
Jan staat weer recht en begroet zijn soortgenoten met de meest dankbare glimlach.
“Dank jullie! Dank jullie wel! Zonder jullie ondersteuning en aanmoedigingen was het me nooit gelukt zo hoog te springen.” Zijn springgenoten kijken hem verbaasd aan… Nu… nu dringt het tot hen door.
Jan is geen gewone kikker… Jan is een… dove kikker!
Onmiddellijk gaan ze naar de put en beginnen Koen aan te moedigen. Je kan het Koen! Spring!
En zo springt uiteindelijk ook Koen uit de put… en springen ze met z’n allen verder.

Waardoor realiseerde Jan zijn sprong?
Jan luisterde niet naar de onheilsprofeten die zegden dat het onmogelijk was. Hij keek niet op of om naar de andere kikkers die opgaven. Hij liet zich leiden door zijn verlangen en vertrouwde op zijn capaciteiten om met zijn gebundelde kracht zijn doel te bereiken.

Verlangen en angst
Waar gaat dit eigenlijk over? Over de verhouding tussen verlangen en angst. Mensen houden niet van verandering. Verandering creëert stress. Er is kans dat je mislukt. En we zijn bang om te falen. Die angst wordt geuit door de onheilsprofeten die je waarschuwen en proberen te beschermen tegen falen. Als je niets doet, kan je immers niets verkeerd doen of mislukken. Maar dan realiseer je ook je verlangen niet en ben je eigenlijk vooraf al mislukt.
Tegelijk met de angst is er verlangen naar verandering. Zolang de angst groter is dan het verlangen, zal je niet in beweging komen. Dan blijf je zitten in de gekende comfortzone zelfs als die je ongelukkig maakt. Pas als het verlangen groter wordt dan de angst kan je stappen zetten in het onbekende, moedig je verlangen realiseren en de vruchten plukken die je een vervuld gevoel geven.

Hoe vergroot je je verlangen en verminder je je angst?
Tijdens loopbaancoaching gaan we op zoek naar jouw droomjob. We maken een realistisch stappenplan zodat je zelf gaat geloven dat het haalbaar is. We verbinden je persoon met je droomjob zodat je gaat weten én voelen.

Neem nu contact op voor een vrijblijvend intakegesprek via annemie@meetyourmind.be of 0495 43 47 45 of boek je afspraak in via de online agenda.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.