Verlatingsbang? De volgende drie tips helpen je omgaan met je verlatingsangst

, , , ,
psycholoog duffel

Je opent de deur naar meer geluk en vreugde
Als je durft stilstaan en kijken.
Anne Nieuwejaars

Volgens socioloog Rudi Laermans duikt er een scala aan angsten op: angst om ziek te worden, om in een lagere sociale klasse terecht te komen, dat je kinderen het niet beter zullen hebben dan jijzelf. Er is bindings- en relatieangst. Er is angst voor jobverlies, ecologische angst. En sinds kort is de angst voor oorlog terug. Aan de basis van al die angsten ligt hetzelfde: de angst voor verlies. (We moeten collectief ontangsten – Interview door Eva Berghmans – De Standaard – 4 juni 2022)

Ook in mijn praktijk komt angst meer en meer om de hoek loeren en zoeken klanten een antwoord op volgende angsten:

  • Ik haal soms agressief uit naar mijn partner en ben bang dat ik straks verkeerde dingen doe.
  • Uit angst om weer verlaten te worden, scherm ik mezelf af in een nieuwe relaties. Zowel op het werk als privé.
  • Door mijn directe communicatie schrik ik medewerkers af. Ze worden bang en de samenwerking verloopt hierdoor stroever.

Onder deze vragen ligt de diepe angst om verlaten te worden: door je partner, door je collega’s, door je team. In relaties toont de angst voor verlies zich in verlatingsangst.

Ben jij verlatingsbang?

Het woord is eruit: verlatingsangst. Niet het meest sexy onderwerp voor een blog. En toch: veilig achter onze computer zoeken in de regio Antwerpen maandelijks 1300 mensen naar een antwoord via mister Google op hun verlatingsangst. Verrassend veel, vind ik.

Verlatingsangst is chronisch en heeft een impact op je gezondheid. Met hartproblemen, paniekaanvallen, maagklachten of geheugenverlies tot mogelijks gevolg.

Als je steeds bang bent om verlaten te worden en hierdoor steeds bevestiging en aandacht nodig hebt, put je jezelf uit. Hoe kan je meer balans vinden bij jezelf en bij het omgaan met je verlatingsangst?

De volgende drie tips helpen je omgaan met je verlatingsangst

Tip 1: Aanwezig in het hier en nu

Sluit je ogen en ga met je aandacht naar je adem. Gedurende één minuut volgt je aandacht je adem. Voel je adem. Adem diep in en zacht uit. Je neemt één minuut de tijd om helemaal me je aandacht in het hier en nu te zijn.

Door aanwezig te zijn in het hier en nu, koppel je jezelf los van de waan van de dag en de gedachten en verhalen die in je hoofd ronddwalen. Je krijgt letterlijk en figuurlijk meer ademruimte en kijkt meer van op een afstand.

Tip 2: De dingen zien zoals ze zijn

Door met je aandacht bij je adem te zijn, verscherpt en verheldert je aandacht. Wat bedoel ik hiermee? Vaak zie je de dingen rond je en start je onmiddellijk en automatisch met het maken van interpretaties, het verzinnen van een verhaal, je duwt onaangename dingen weg, aangename dingen grijp je vast of je zoekt afleiding. Juist deze afleiding zoeken en dit projecteren naar de toekomst maakt dat je je nooit nu gelukkig zult voelen. Daar lijdt je aan.

Je ziet bijvoorbeeld je partner in volle concentratie een berichtje versturen op zijn GSM. Hij is thuis aan het werk en zondert zich mentaal van jou af om goed te kunnen werken. Jij neemt even pauze en vraagt aan hem of hij je nog graag ziet. Hij zegt koeltjes “ja” en werkt door. Jij interpreteert de situatie als volgt: hij heeft wellicht een lief berichtje naar die vrouwelijke collega gestuurd die ziek is, hij is met zijn aandacht helemaal bij haar en ziet mij niet staan, hij houdt niet meer van mij.

Als je met je aandacht in het hier en nu bent, word je niet meegezogen in het verzinnen van een verhaal en zie je de situatie helder: Mijn partner maakt geconcentreerd een rapport dat straks klaar moet zijn. Ik mag hem nu niet storen. Lief dat hij tussendoor even tijd maakt voor zijn zieke collega die het momenteel erg moeilijk heeft.

Tip 3: Mild zijn voor jezelf

In je dagelijkse doen van je geest, gebeuren er dus twee dingen:

  • Je ziet de dingen niet zoals ze werkelijk zijn: je maakt er een eigen verhaal van en dit verhaal wordt dan dé en jouw waarheid.
  • Je zoekt afleiding in verleden of toekomst waardoor je je nooit “nu” gelukkig voelt en daar lijdt je aan.

Ook hier heb je de keuze over hoe je ermee omgaat. Je kan jezelf hiervoor op de kop geven. Of je kan vriendelijk kijken naar wat zich afspeelt in je geest met betrekking tot je verlatingsangst, en je bewust worden van je automatische neigingen tot oordelen, wegdromen, afleiding zoeken.

Dit betekent niet dat je je denken moet stil leggen of je je verlatingsangst kan laten verdwijnen. Het betekent ook niet dat je je drukke geest kan stopzetten of naar een gelukzalige staat kan streven waar je geen last hebt van de buitenwereld. Het betekent wel dat je het opmerkt en mild en zonder oordeel kijkt naar wat zich aandient in je geest als verlatingsangst om de hoek komt kijken. Je kijkt vriendelijk en met een innerlijke glimlach naar wat zich aandient in jouw geest.

Hulp nodig om om te gaan met je verlatingsangst?

  • Wil je niet langer bang zijn om in de steek gelaten te worden?
  • Wil je niet langer voortdurend bevestiging, aandacht of houvast zoeken bij de ander?
  • Wil je je niet langer vastklampen aan?
  • Wil je aanwezig kunnen zijn bij je eigen pijn?
  • Wil je meer op je gemak zijn met jezelf?

In mijn coachings leer ik je om te gaan met je verlatingsangst. Zo sta je meer op eigen benen, word je mentaal sterker en sta je met meer voldoening in het leven.

Wil je niet wachten op jouw levensgeluk, maar zelf pro-actief aan de slag gaan met je leven?

Neem dan nu contact op voor een intakegesprek via annemie@meetyourmind.be of 0495 43 47 15.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.