psycholoog duffel

Wil je snel gaan, ga alleen.
Wil je ver komen, ga samen.
Keniaans gezegde

De afgelopen jaren leek er in heel wat bedrijven slechts één motto belangrijk voor leidinggevenden: stimuleer je team om sneller, harder en efficiënter te werken. We zien nu waar dit ons gebracht heeft: het ziekteverzuim en het aantal burn-outs was nog nooit zo hoog.
We moeten dus andere waarden mee gaan voorop stellen om te voorkomen dat straks nog meer mensen uitvallen. Met deze andere waarden creëren we een nieuw evenwicht tussen welvaart en welzijn. Dit vernieuwde evenwicht zorgt voor een creatief, stressvrij en productief team.

Ik geef je hiervoor graag de volgende vijf tips.

1. Stel haalbare verwachtingen
Ik hoor vaak van medewerkers dat ze lange dagen werken: ofwel zijn ze heel vroeg op het werk of ze blijven langer doorwerken. Als ik dan vervolgens vraag waarom ze zulke lange dagen werken, lijkt dit de enige manier te zijn om het vele werk gedaan te krijgen. En als ze dan doodmoe voor mij zitten en bevraag welk werk uitgesteld kan worden, is bijna steevast het antwoord: dat lukt me niet want dan haal ik mijn deadlines niet en krijg ik problemen met mijn leidinggevende.
Het siert de medewerker dat hij alles in het werk stelt om zijn werk gedaan te krijgen. Maar de vraag is of, wat er gevraagd wordt, realistisch is. Zelf heb ik er verschillende jaren over gedaan om realistisch te worden over de tijd die ik nodig heb om taken uit te voeren, rekening houdend met het feit dat bovendien de zaken vaak niet lopen zoals ik het zelf wil. Hoe vaak nemen we niet te veel hooi op ons vork en blijkt dat we niet hebben kunnen doen wat we wilden doen?
Stel daarom als leidinggevende haalbare verwachtingen. Wees bereid om deadlines uit te stellen en houd rekening met de realiteit bij het vast stellen van een einddatum. Redelijke planningen zijn vaak na korte tijd al achterhaald.

2. Investeer in gezondheid
Meer en meer bedrijven investeren in allerlei initiatieven om gezondheid te stimuleren. Medewerkers vragen dan ook niet langer enkel een goed loon, ze waarderen dat hun bedrijf extra voordelen biedt die de gezondheid stimuleren. Velen maken gebruik van bijvoorbeeld de fietsvergoeding wat hen stimuleert om met de fiets naar het werk te rijden.
Als je gezondheid stimuleert, investeer je in het belangrijkste voertuig dat we nodig hebben om te kunnen werken: ons lichaam.

3. Gun jezelf en je medewerkers om “niets” te doen
Allerlei onderzoeken tonen aan dat onze creativiteit begint te borrelen als we niets doen en onszelf en onze geest rust gunnen. Deze rust hebben we nodig om enerzijds te ontspannen. Anderzijds is het juist in deze rust dat we vaak de “aha” momenten ervaren of dat we plots dat ene creatieve idee krijgen om een probleem op te lossen.
Onder voortdurend te hoge werkdruk duwen we de creativiteit van mensen dus weg. Terwijl we als manager vaak verwachten dat de medewerkers zelf op zoek gaan naar vernieuwende of creatieve ideeën om zaken te verbeteren.
Gun daarom jezelf en je medewerkers om niets te doen, om zich te vervelen, om zich te herbronnen.

4. Geef leertijd aan je team
Een peuter die leert lopen, doorloopt allerlei leerfases. Het doorloopt deze fases en behaalt uiteindelijk succes door heel veel uit te proberen, te ervaren wat wel en niet werkt en te leren met vallen en opstaan. Als volwassenen vinden we het geweldig om te zien hoe een kind stap voor stap van nature uit, leert.
Het leerproces bij je medewerkers is hetzelfde: ze leren door zaken uit te proberen, door te onderzoeken of door feedback te zien wat wel of niet werkt en door te leren met vallen en opstaan. Leren vraagt dus, naast het volgen van een training, tijd. Tijd om het geleerde je helemaal eigen te maken en zodanig te verankeren dat je het nieuwe automatisch toepast.
Gun je medewerkers deze leertijd zodat ze daarna productiever en beter werken.

5. Zorg voor je eigen balans en toon dit
Je medewerkers hechten meer belang aan je gedrag dan aan wat je zegt. En willen vooral dat je consequent handelt naar je woorden. Als je je team aanspoort om stress minder kans te geven en gezond te leven, maar er zelf niet naar handelt, zal je je doel niet bereiken.
Sport mee met je medewerkers, vertrek op tijd naar huis, beantwoord geen mails ’s avonds laat, zet je GSM uit en vertel hoe jij je ontspant. Jouw medewerkers merken dit op en zullen je gedrag kopiëren. Zo zorg je samen voor meer balans.

Nog meer tips om je team te versterken?

Deze 4 stappen helpen je om via teamwork anderen te doen groeien

Geef leerfeedback aan je medewerkers

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.