psycholoog duffel

Je visies
zullen helder en duidelijk worden
enkel en alleen wanneer
je kan kijken in je eigen hart.
Wie naar buiten kijkt, droomt,
wie naar binnen kijkt, ontwaakt.
C.G. Jung

De 5 carrièrekeuzes die we het meest betreuren
De succesvolle ondernemer en mede-auteur van ‘Passion & Purpose: Stories from the Best and Brightest Young Business Leaders’ Daniel Gulati zat met 30 professionals, tussen 28 en 58 jaar oud, aan tafel en vroeg hen waar zij in hun carrière het meeste spijt van hebben. Hieruit kwamen vijf vaak voorkomende teleurstellende carrièrekeuzes naar voren. Een overzicht.

1. ‘Was ik maar vroeger gestopt’
Bijna alle ondervraagde professionals die hun job hadden opgezegd om hun dromen of passies te volgen, hadden spijt dat ze dit niet eerder hadden gedaan. Een sales executive beschreef zijn ervaring als volgt: ‘Al die jaren had ik kunnen werken aan problemen die echt belangrijk voor me zijn. Je krijgt die verloren jaren nooit meer terug.’

2. ‘Had ik die job maar niet aangenomen voor het geld’
De grootste spijt kwam van professionals die gekozen hadden voor een goedbetaalde job, die uiteindelijk tot een teleurstelling uitdraaide. Verrassend volgens Gulati was de hulpeloosheid waarmee deze individuen worden geconfronteerd. ‘Ik droom er iedere dag van om mijn ontslag te geven, maar ik heb te veel verplichtingen’, aldus een beleggingsbankier.

3. ‘Was ik maar productiever omgesprongen met mijn tijd op school’
Hoewel steeds meer mensen hun weg vinden naar de universiteit, benutten maar weinigen deze jaren optimaal. Vele ondervraagden betreurden dan ook dat ze niet het beste uit hun schooljaren hebben gehaald.

4. ‘Was ik maar zelfzeker genoeg om een eigen zaak te starten’
De professionals waar Gulati mee sprak, zien een eigen onderneming als de oplossing voor meer controle over hun leven. Maar het willen op zich is niet voldoende. Zelfs een CEO betreurde het feit dat hij zich nooit heeft kunnen bewijzen door iets van nul uit de grond te stampen.

5. ‘Had ik maar gehandeld volgens mijn gevoel’
Verscheidene individuen gaven aan dat er tijdens hun carrière bepaalde ‘nu of nooit-momenten’ zijn opgedoken, waar ze de verkeerde beslissing namen. Zo werd in 2005 aan een bankier gevraagd om een klein team te leiden in Latijns-Amerika. Ook al voelde hij aan dat dit voor hem een gigantische stap vooruit zou betekenen, weigerde hij de kans. De persoon die echter wel dapper genoeg was en de sprong waagde, werd nadien gepromoveerd tot afdelingshoofd en schopte het later zelfs tot CEO.

Bron: Jobat.be

In 5 stappen naar “where the magic happens”
Wat me opvalt in de getuigenissen is dat deze professionals aanvoelen dat ze niet op de juiste plek zitten, of ervoor kiezen om in hun comfortzone te blijven, of zich richten op wat buiten hen is, of hun eigen wijsheid niet konden of durfden volgen. Dit leidde tot teleurstellende keuzes in hun loopbaan.
Blijkbaar houden we graag vast wat we hebben en kost het ons veel moeite om het gekende los te laten, uit onze comfortzone te stappen en daadwerkelijk te gaan doen wat we echt graag doen.

Wie zijn passie achterna gaat, heeft het lef om uit zijn comfortzone te stappen. Het kan je werk, je functie en je plezier verrijken. Dan krijg je weer zin in het leven en zin in werken.  Met deze vijf stappen ga je op weg.

1. Maak concreet wat je passies zijn. Onderzoek en ontdek! Wanneer vergeet jij de tijd? Wanneer gaat het als vanzelf en heb je het gevoel moeiteloos bezig te zijn? Onderzoek dit voor jezelf. Ga erover in gesprek met je partner, je vrienden, collega’s. Hou in gedachten wat je passie is, waar je blij van wordt, wat je altijd al had willen doen en hoe jouw wereld eruit zou zien als jij het zou mogen invullen.

2. Bedenk hoe je jouw dromen kunt vertalen naar je werk: waar kun je jouw passie in je werk inpassen? In welk project, welk achterstallig onderhoud wil je wegwerken, welke werkzaamheden worden anders ingevuld en hoe?

3. Bepaal de toegevoegde waarde van jouw droom voor jouw organisatie. Bedenk wat jouw droom kan opleveren: financieel, structureel, procesmatig, emotioneel, …

4. Bespreek met je leidinggevende wat het gezamenlijke belang is. De toegevoegde waarde van jouw passie is immers ook in zijn of haar belang. Leg gezamenlijk vast hoe je de realisatie van jouw droom handen en voeten gaat geven.

5. Geniet! Passie en dromen verwezenlijken – groot en klein – maken je vrolijk, geven voldoening en zin!

Wil jij jouw passie achterna gaan?

Tijdens de loopbaanbegeleiding help ik je om uit je comfortzone te komen en de magic hiervan te leven in een nieuwe uitdaging.

Wil je niet wachten en zelf pro-actief aan de slag gaan? Dan is de loopbaancoaching Meet more happiness@work precies wat jij nodig hebt om met meer goesting en energie te werken.

Neem contact op voor een vrijblijvend intakegesprek via annemie@meetyourmind.be.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.