Je stress onder controle krijgen? Deze drie tips helpen je.

, , , ,

De stress onder controle krijgen: we streven er allemaal naar. In het streven naar effectief stressmanagement blijken drie cruciale aspecten van bijzonder belang te zijn: het cultiveren van veerkracht, het begrijpen van de oorzaken van stress en het omarmen ervan als een natuurlijk deel van het leven. De stress omarmen, lijkt het minst logische om te doen. Je doet het meestal niet uit jezelf. Integendeel: vaak vechten we tegen de stress.

Neurowetenschappelijk onderzoek onderstreept echter het belang van deze andere benadering, waarbij het bewustzijn van stress en ermee leren omgaan, leidt tot een verschuiving van reactieve naar doordachte responsen. Wat uiteindelijk resulteert in verbeterde gezondheid en prestaties.

Hoe? Ik geef je graag drie tips om je stress onder controle te krijgen. Het geeft je meer veerkracht en leert je positief om te gaan met iets wat bij het leven hoort.

Om stress effectief te kunnen beheren, zijn drie essentiële aspecten van groot belang:

  1. Zorg voor voldoende veerkracht.
  2. Realiseer je dat de stress wordt veroorzaakt door iets wat je belangrijk vindt.
  3. Omarm de stress.

Waarom zijn deze punten zo cruciaal? Denk eens terug aan een moment in je leven waarop je overweldigd werd door stress. Hoe ben je hiermee omgegaan? Misschien heb je beter voor jezelf gezorgd, heb je tijd doorgebracht op een plek die je rust biedt, of heb je je gevoelens gedeeld met vrienden en familie.

Tip 1: Vergroot je veerkracht

Deze voorbeelden om je stress te verminderen, dragen bij aan het vergroten van je veerkracht. Een sterke veerkracht is immers essentieel om stress te kunnen beheersen. Het is de innerlijke kracht die ons in staat stelt om de uitdagingen van het leven aan te gaan. Veerkracht bouwen we op door activiteiten te ondernemen die ons energie geven.

Zoals voldoende slapen, gezond eten, tijd doorbrengen op een plek waar we tot rust kunnen komen, omringd worden door dierbaren, lichamelijk contact, en het doen van activiteiten die we leuk vinden.

Wanneer onze veerkracht groot genoeg is, kunnen we de last van het leven dragen. Deze last omvat alles wat energie vraagt: werk, verlies, financiële problemen, over stimulatie, gezondheidsproblemen, onzekerheid, pijn, een crisis, werk verliezen. Als onze veerkracht op peil is en we voldoende reserves hebben, zijn we beter in staat om met nieuwe stressfactoren om te gaan, zonder meteen uitgeput te raken.

Als de last echter groter is dan onze veerkracht, geeft ons lichaam een signaal af in de vorm van stresssignalen. Op dat moment putten we uit onze reserves, die eigenlijk bedoeld zijn voor noodgevallen. Het is van cruciaal belang om deze situatie zo snel mogelijk aan te pakken door de last te verminderen of onze veerkracht te vergroten.

Tip 2: Begrijp waarom je stress ervaart

Naast het vergroten van je veerkracht is het ook belangrijk om te erkennen dat de stress voortkomt uit iets wat je als belangrijk ervaart. Dit besef helpt je om niet overspoeld te worden door de stress.

Hoe doe je dit? Je merkt op dat je stress hebt voor bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Vervolgens zeg je tegen jezelf: “Ik heb stress voor het sollicitatiegesprek.”

Door op deze manier de stress te erkennen en te omarmen, word je niet langer overspoeld door stress. Je bent niet de stress, maar je ervaart stress voor iets wat belangrijk voor je is, namelijk voor het sollicitatiegesprek. Dit besef benadrukt dus de waarde van datgene waar je stress voor ervaart. Op deze manier neem je de stress in beheer, wat je vervolgens motiveert om meer vastberaden je doel na te streven en je niet langer te laten overspoelen door de stress.

Tip 3: Omarm de stress

Een manier om stress te omarmen is door simpelweg te erkennen dat je gestrest bent. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag: “Waarom voel ik stress?”, en herhaal dit enkele keren. Zo ga je voelen waarom je stress ervaart. Vervolgens zeg je tegen jezelf: “Ik heb stress want mijn toekomst hangt af van dit sollicitatiegesprek.” Neem daarna even de tijd om de fysieke reacties in je lichaam te observeren. Je merkt dan wellicht één van de volgende veranderingen op: een heldere geest, een gevoel van rust, dieper ademhalen, tintelingen, en een stevigere houding.

Waarom is het omarmen van stress zo belangrijk? Omdat het erkennen en accepteren van stress als een natuurlijk onderdeel van het leven kan leiden tot een betere gezondheid en prestaties. Hoe?

Het omarmen van stress zorgt ervoor dat het reactieve en onbewuste deel van je brein wordt verschoven naar het bewuste en doordachte deel, zo blijkt uit neurowetenschappelijk onderzoek van Matt Lieberman. Hierdoor kun je bewuster en beter met je stress omgaan.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.