Liefdevolle aandacht voor alle manifestaties van het leven

, , , , , ,
psycholoog duffel

Dit mens-zijn is een soort herberg,
elke ochtend weer nieuw bezoek.
Een vreugde, een depressie, een benauwdheid,
een flits van inzicht
komt als een onverwachte gast.
Verwelkom ze, ontvang ze allemaal gastvrij!
Zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt
die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat.
Behandel dan toch elke gast met eerbied.
Misschien komt hij de boel ontruimen
om plaats te maken voor extase …
De donkere gedachte, schaamte, venijn,
ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns
en vraag ze om erbij te komen zitten.
Wees blij met iedereen die langs komt.
De hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd
om jou als raadgever te dienen.
Rumi

De deur open doen voor elke manifestatie
Het leven is één grote manifestatie: een bloem die bloeit, een glimlach van een vriend, de zon die schijnt, een spelend kind, geluk zomaar om niets. Deze manifestaties worden ons gratis gegeven en raken ons hart. We genieten ervan. Ze zijn uitdrukkingen van liefde en van het leven.
Manifestaties zijn er dus. En we hebben niet te kiezen welke we mogen ontvangen. Pijn, tegenslag, verdriet, storm, geweld, overstroming: deze zaken zijn ook manifestaties en toch willen we ze niet. Als ons zoiets overkomt, gaan we er iets mee doen. We duwen het weg, willen niet dat ons dit overkomt, zien het als een vijand, gaan ermee in het gevecht. We ervaren deze zaken niet als een uitdrukking van het leven.
We verkiezen dus de “mooie” manifestaties. Maar: wat is dat: een mooie manifestatie? Wel: dit hangt af van wat we in het verleden mooi en liefdevol vonden. Zo hebben we als kind te horen gekregen dat bepaalde manifestaties niet welkom waren: boosheid, verdriet, angst, niet weten, onzekerheid, twijfel. En toch zijn dit ook allemaal manifestaties van het leven. Boeddha keek met veel liefde en begrip naar elke manifestatie, of het een mooie of een lelijke was. Als je met een glimlach naar alles van jezelf kijkt, naar elke manifestatie, zie en begrijp je steeds meer van jezelf en van de realiteit.
Het leven is een aaneenschakeling van allerlei manifestaties, dat is de stroom van het leven. We zijn steeds zoekende, op zoek naar hét geluk. Maar waar het om gaat in het leven, is om je deur te openen voor elke manifestatie. Open de deur en herken wat er voor de deur staat. Zo ontdek je jezelf en het leven en geraak je er helemaal mee op je gemak, op je gemak met ongemak.

Altijd liefdevolle aandacht geven
We zijn vaak druk bezig, plannen onze agenda en denken zo tijd te bezitten en te kunnen beheren. We voorzien tijd om enerzijds te werken en anderzijds om te genieten. Zo splitsen we ons leven op en delen het in in vakjes.
Tijd is, net zoals al de rest, een manifestatie. Het is een geschenk van het leven: elke nieuwe dag, elk nieuw moment, elke nieuwe nacht. Elke nieuwe seconde is een manifestatie van het leven. We mogen elk nieuw moment in ons leven met de glimlach verwelkomen. Tijd maakt alles mogelijk: een bloem die open bloeit, een kind dat opgroeit, iets nieuw leren, een wonde die heelt, herstellen van een burn-out: het kan dankzij de tijd.
Toch splitsen we tijd op in werken en ontspannen, rijden we tegen de tijd, hopen we “het” van de tijd te winnen. En hebben dan plots tijd voor die collega, je partner, je kinderen, vakantie, te genieten van de natuur, …
Waarom zijn we niet permanent met aandacht en liefde aanwezig? Aandachtig voor je collega’s en het werk dat je doet. Aandachtig voor je partner, je kinderen, je vrienden. Zie met je volle aandacht dat ze allemaal manifestaties van het leven zijn en hoe mooi en wonderlijk ze zijn. Je kan altijd tijd nemen om met aandacht en liefde bij mensen te zijn, bij het leven te zijn.
Elk moment is een geschenk om liefdevol en met mildheid aanwezig te zijn en te blijven. Bij jezelf en bij anderen. Als je zo aanwezig bent, ontspan je in elk nieuw moment.

Hulp nodig om ontspannen te zijn in elk nieuw moment?

In mijn coachings leer ik je om deze inzichten toe te passen zodat je het gemaal in je hoofd zelf kan stoppen. Via de contactpagina maak je een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.