psycholoog duffel

“Ik ben de meester van mijn lot: Ik ben de kapitein van mijn ziel.”
Nelson Mandela

In mijn loopbaanbegeleiding begeleid ik mensen met vragen over hun loopbaan. Het valt me op dat vaak vrouwen moeite hebben met de balans tussen werk en privé. Waarom is dat zo? Nemen vrouwen te veel taken op zich, zowel privé als op het werk? Voelen vrouwen zich meer verantwoordelijk om ook voor het gezin te zorgen? Hoe komt het dat vrouwen zich geregeld gevierendeeld voelen?

Welke last ligt op de schouders?
Neem nu Patricia. Ze is samen met Marc en ze hebben 2 kinderen van 6 en 8 jaar, Emma en Leon. Marc werkt als accountmanager en Patricia werkt 3 dagen per week op de bank. Op woensdag en vrijdag is ze thuis. Dan heeft ze tijd om boodschappen te doen en om de kinderen naar de hobby’s te brengen en te halen. Bovendien krijgt ze geregeld telefoon van haar werk en de kinderen vragen ook de nodige tijd en aandacht.
Marc vindt dat ze dan vrij heeft en vraagt regelmatig waarom bepaalde zaken in huis niet gedaan zijn. Patricia voelt zich geregeld te kort schieten als ze ’s avonds dan ook niet het huis op orde heeft.
Patricia verzucht tijdens één van onze gesprekken dat ze niet meer weet waar ze de tijd vandaan moet halen om iedereen tevreden te stellen. Ze voelt zich gemangeld en vaak uitgeblust. Als ik haar vraagt wat zij zou willen, is het antwoord :‘RUST’. Als ik haar vervolgens vraag wat ze na haar rust zou willen doen, valt ze stil. Ze weet het niet meer …
En daar gaat het vaak mis. Ik heb het al zo vaak gezien: als je niet weet wat je zelf wilt of belangrijk vindt, is het lastig om grenzen aan te geven, dan is het lastig om te weten waar je wel of geen tijd en aandacht aan geeft. Anderen (werk, partner, kinderen, sociale contacten) bepalen dan waar jouw tijd en aandacht naartoe gaat. En vaak is het ook nog zo dat wie het hardst ‘schreeuwt’ of ‘trekt’ de meeste aandacht krijgt!

Hoe kan je weer balans in je leven ervaren?
Hoe kan Patricia (en alle andere vrouwen die zich hier in herkennen) er voor zorgen dat zij tevreden is en weer balans in haar leven ervaart? Door tijd te nemen om bij zichzelf te rade te gaan en te bedenken wat zij zelf wil en wat zij belangrijk vindt. Zo kan zij duidelijk zijn over wat zij aandacht en tijd geeft. In ieders leven zijn een aantal leefgebieden waar je tijd en aandacht aan wilt besteden. Zo heeft Patricia dat voor zichzelf op een rijtje gezet en vindt ze het belangrijk dat zij aandacht aan haar kinderen geeft. Daarnaast wil ze ook een betrokken bankmedewerker zijn. En natuurlijk wil ze graag nog steeds die stralende energieke vrouw zijn voor haar vrienden en voor Marc.

Wat zijn je doelen?
Ook voor jou is het goed om in kaart te brengen wat je wilt en wat je doelen zijn. Kijk dan ook eens of de dingen die je doet of waarvan je vindt dat je ze moet doen, passen bij wat je belangrijk vindt. En of je die dingen wel op de juiste manier doet. Wellicht ga je dan met een andere bril kijken naar jouw bezigheden en ben je meer tevreden over de tijd die je eraan besteedt. Of je besluit om geen tijd meer te besteden aan bepaalde zaken omdat ze eigenlijk niet zo belangrijk zijn als die andere dingen. Zo heeft Patricia besloten om te stoppen met het vrijwilligerswerk in het woon- zorgcentrum, niet omdat ze deze mensen geen warm hart toedraagt en niet zou willen steunen, maar wel omdat ze daar veel tijd mee kwijt is die ze op dit moment in haar leven aan andere dingen wil besteden.

Intrinsieke motivatie
Het is belangrijk dat zo’n moment van inzicht ook blijft hangen en dat je daar de komende tijd ook mee vooruit kan. Een goed werkend hulpmiddel daarbij is de doelen die je jezelf gesteld hebt ook te gaan visualiseren en je inleven hoe het voelt als je daar mee bezig bent. Dat maakt de intrinsieke motivatie om dat doel ook daadwerkelijk te gaan realiseren veel sterker.

Hulp nodig om jouw doelen in kaart te brengen?

In mijn coachings hervind je je balans en brengen we jouw doelen in kaart. Via de contactpagina maak je een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.