Hoe doe je dat, meer “zijn” en minder “doen”? Drie tips om uit de ratrace te stappen en voor meer rust in je hoofd.

, , , , ,
Rust in je hoofd

Als je steeds op weg bent, sla je Zijn over.

Leven in een voortdurende veranderde wereld met veel onzekerheid, waarin zaken meer en meer complex en vaag zijn, is niet altijd rozengeur en maneschijn. Meer en meer mensen gaan op zoek naar handvaten om hiermee om te kunnen gaan of naar manieren om uit de ratrace te stappen. Wellicht verlang jij ook naar meer rust in je hoofd, wil je meer tevreden zijn met jezelf en meer aanwezig zijn in “het Nu”. Zodat je niet langer geregeerd wordt door dat stemmetje in je hoofd dat zegt wat je moet doen, of iets wel of niet goed is en wie je wel of niet bent.

Je verlangt intens naar meer “Zijn” en wil uit de ratrace stappen van altijd “doen”.

Maar: hoe doe je dat in een wereld waarin prestatiedruk, je eigen gelukkige leven creëren en het allerbeste uit jezelf halen, de norm is? Zo geloven we dat een leven met dit doel, het beste leven is. Niets is minder waar: het brengt veel stress en angst met zich mee.

Moeten we dan met z’n allen uit de ratrace stappen door te vluchten naar een plek waar we zorgeloos in onze eigen behoeften voorzien en we nog lang en gelukkig leven? Neen, zo drastisch hoeven we ons leven niet te veranderen. Wat wel kan, is uit de ratrace stappen door zaken te doen die rust in je hoofd geven. Ik geef je graag drie tips zodat je niet langer meegezogen wordt met de ratrace van elke dag.

Tip 1: Eens even niksen.

Tijd nemen om niets te doen, is simpelweg nodig. Als je de tijd uit het oog verliest, ervaar je rust, aandacht en ben je aanwezig in het hier en nu. Niksen maakt je hoofd leeg waardoor je weer dagdroomt, verhelderende inzichten krijgt en weer contact maakt met jezelf. De volgende tips helpen je:

  • Doe elke dag iets leuks zonder je GSM bij je te hebben.
  • Zoek elke dag een stille plek op.
  • Opdracht volbracht? Neem even de tijd om niets te doen voor je aan het volgende begint.

Tip 2: Uit je hoofd, in je lichaam.

Je leeft vaak vooral in je hoofd. Denken zou controle geven over je leven. Als je spanning ervaart in je lichaam, zoek je met je hoofd naar een oplossing om de stress te verminderen. Hierdoor vergeten we ons lichaam te bewonen. Een lichaam dat je helpt. Als je je aandacht naar je lichaam brengt, verbind je je weer met je lichaam en met je adem. Dit helpt voor het reguleren van spanning en stress. De volgende oefening helpt je:

Neem de tijd om te gaan zitten en rustig te ademen. Je volgt eenvoudig met je aandacht de natuurlijke stroom van je adem. Vervolgens geef je iets meer aandacht aan de uitademing en stel je voor dat je bij elke uitademing dieper in de stoelzitting zakt. Voel hoe je meer landt in het zitten. Vervolgens ga je met je aandacht langs je verschillende lichaamsdelen. Bij elke uitademing stel je je voor dat het betreffende lichaamsdeel zich dieper met de grond verbindt. Als je alle lichaamsdelen aandacht gegeven hebt, voel dan hoe je lichaam aanvoelt en wat het met je doet door met je aandacht bij je lichaam te zijn.

Tip 3: Zet jezelf op de “af” stand.

Het valt me op bij de “out of office” berichten dat geregeld mensen schrijven dat, als je hen toch nodig hebt, kan bereiken op … . Hoe onbereikbaar ben je in een wereld die 24/7 “aan” staat? Waarom is het zo lastig om je werk uit te zetten?

Het ontbreken van echte rust heeft een averechts effect. Altijd “aan” staan, kost je brein veel energie. De tijd die we opofferen om dat te doen, gaat ten koste van de tijd die ons brein nodig heeft om te herstellen. Het schaadt ons vermogen om na te denken. Hoe kan je jezelf op de “af” stand zetten zodat je echt tot rust komt?

  • Ga op vakantie helemaal offline.
  • Wees geregeld onbereikbaar door alles uit te zetten.
  • Maak duidelijke afspraken over wanneer je wel en niet bereikbaar bent.
  • Zorg tijdens je vakantie voor een back up zodat je zorgeloos “af” kan staan.
  • Maak een duidelijke out of office zodat mensen weten wanneer ze een antwoord van je kunnen verwachten.
Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.