psycholoog duffel

De ontdekking dat vrede, geluk en liefde
immer aanwezig zijn in ons wezen,
en volledig beschikbaar tijdens alle ervaringen
en omstandigheden, is de grootste ontdekking
die iemand kan doen.
Rupert Spira

Zeven op de tien Vlamingen vinden stilte en rust levensbelangrijk. We hebben dus grote nood aan stilte. De belangrijkste reden: rust. We vinden rust in de stilte. In de stilte genieten we van het alleen zijn, komen we tot rust, stappen we uit de dagelijkse drukte, vinden we tijd om na te denken en te voelen, vinden we ons geluk.

We verlangen allemaal naar rust in ons hoofd. Vaak komen mensen naar mij met de vraag:

  • Ik wil in de eerste plaats rust vinden.
  • Ik ben op zoek naar rust in de chaos.
  • Ik kan moeilijk leven volgens wat ik echt belangrijk vind: verbinding, ruimte, rust.

Graag deel ik drie tips met je om tot rust te komen en meer rust in je hoofd en leven te ervaren. Zodat het drukte maken stopt en je de ruimte van stilte in jezelf ontdekt.

Tip 1: Ga de stilte in

‘Stilte is geen kwestie van streven naar een extase of naar een geestelijke gelukzaligheid. Het is gewoon het scheppen van een ruimte … waarin we onze neurotische spelletjes, ons zelfbedrog, onze verborgen hoop en vrees kunnen bloot leggen en ontwarren. Ruimte vanuit de simpele discipline van niets doen.’ Chögyam Trungpa

Stilte is er als we het doen loslaten en er met de discipline van niets doen, ruimte voor maken. Een tijd niets doen om de ruimte van stilte te ervaren. In deze stilte ontwen je van het drukte maken. Je komt tot jezelf.

De stilte in gaan, is een mooie uitnodiging om tot rust te komen, om letterlijk stil te staan bij wat is, om eens te kijken naar ‘waar je mee bezig bent’ en na te gaan of het allemaal zo wel verder kan, of je zelf wil dat je leven of werk zo verder gaat, om te zien wat je in de drukte niet ziet en wat je echt gelukkig maakt.

Tip 2: Leer jezelf en de wereld kennen

Stilte leidt tot verinnerlijking, tot het ‘Ken jezelf’ van Socrates. En hij voegde er aan toe: ‘En je zult hiermee de wereld kennen.’

In stilte ervaar je de rijkdom en verbondenheid van het leven. Dit klinkt misschien wat moeilijk en ik leg het je graag uit:

In het dagelijkse leven identificeer je je met een ‘ik’ en de ander met een ‘ander’. We denken voortdurend: dit is dit en dat is dat. Ik ben ik en daar is een boom. Ik ben ik en daar is een mens. Ik ben ik en daar is mijn partner. Door het stil te maken in jezelf, ontwen je je van deze identificaties en ervaar je dat alles met alles verbonden is. Wat bedoel ik hiermee? We weten dat een bloem niet zonder grond, water en zon kan. Alles is met alles verbonden en alles heeft alles nodig. Zo ben ik verbonden met mensen en kan ik niet zonder het contact, de vriendschap en de liefde van mensen. We zijn met iedereen verbonden, we hebben anderen nodig.

In de stilte doorzie je dat je zelf de scheidingslijnen creëert tussen jezelf en de ander en vanuit deze scheiding denkt en handelt. Je doorziet dat mensen in wezen van goedheid gemaakt zijn.

In de ruimte van de stilte leer je jezelf en de anderen op deze manier kennen. Hoe geeft dit meer rust in je hoofd? Als mensen in wezen goed zijn, welke ideeën, oordelen, aannames kan je dan los laten? Welke strijd tegen de anderen kan je dan stoppen? Welke innerlijke dialogen met je partner, kinderen, familie of vrienden kan je dan stoppen?

Tip 3: Wees lief voor anderen

Wie zo’n transformatie doormaakt, rouwt niet meer over het leven, maar heet de wereld welkom en is in staat om zijn of haar beste vaardigheden en kwaliteiten aan te boren.

Hoe? Wel, de ruimte van stilte en lief zijn voor anderen gaan hand in hand. Je gaat niet op zoek naar stilte en rust in je hoofd enkel voor jezelf en ver weg van je levensgezellen en je omgeving. Je gaat op zoek naar stilte in het hier en nu door te zorgen voor je medemensen. Juist in de stilte en in verbinding met de goedheid van anderen weet je wat ze nodig hebben, wat wijs is om te doen en handel je ernaar.

Door lief te zijn voor anderen zet je je vaardigheden en kwaliteiten in om met jouw ruimte van stilte de wereld mooier te maken.

Meer tips om tot rust te komen? Lees ze in deze blogs:

Hoe leven in het nu helpt om om te gaan met stress

Stop de lawaaimaker in je hoofd

Eén gouden tip om het gemaal in je hoofd te stoppen

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.