In vijf stappen naar een betere work-life balance

, , , , ,
psycholoog duffel

Voor je eigen gemoedsrust:

neem ontslag als general manager

van het universum.

Larry Eisenberg

We moeten vaak zoveel in ons leven en hebben het druk. Geregeld is er weinig ruimte voor leuke dingen, ontspanning of helemaal niets doen. Of: als er dan ruimte is, zijn we moe of kunnen niet genieten of ontspannen. Het kost je al je energie om alle ballen in de lucht te houden.

 Als ik aan mijn klanten vraag waarom ze dat eigenlijk allemaal moeten en van wie, valt er plots een lange stilte. Ze dachten, door alle ballen in de lucht te houden, dat ze zelf aan het roer van hun leven stonden. En zien vervolgens in dat anderen dit roer hebben overgenomen. Hun work-life balance is helemaal zoek.

Bij een goede work-life balance leef je vanuit jezelf. Je leeft vanuit het contact met je eigen bron waar ideeën uit opborrelen, creatieve ingevingen uit voortkomen, je rust vindt, waar je plezier en geluk ervaart. Dit voedt je en zorgt voor balans in je leven.

Ik geef je graag vijf stappen naar een betere work-life balance. Doorloop ze en neem zo weer het roer van het leven zelf in de hand.

Stap 1: Wat moet jij allemaal?

Maak een lijst met zinnen die telkens beginnen met ‘ik moet’. Schrijf achter elkaar door, schrijf alles op wat in je opkomt, censureer niets. Tot je leeg geschreven bent.

Lees de lijst rustig door. Laat op je inwerken wat je leest. Ben je verrast? Schrik je? Zie je dingen die je allemaal al wist, of ook nieuwe dingen? Welke gedachten gaan er nu door je heen? En je lichaam, hoe is het daarmee? Rustig of gejaagd, andere sensatie? Hoe is het met je hart? En hoe is het met je ademhaling en het tempo daarvan? Diep, oppervlakkig? Voel je nog andere dingen? Waar? Hoe voelt het? Noteer dit.

Want: Door te registreren welke gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties je lijst bij je oproept, maak je voor jezelf concreet wat al dat ‘moeten’ met je doet, hoe je reacties erop zijn, en wat je daar eigenlijk van vindt.

Stap 2: Waarom moet dit?

Neem je ‘ik moet’ lijst. Ga één voor één voor jezelf heel eerlijk na wat nu maakt dat dit op jouw ’ik moet’ lijst staat. Waarom doe je dit?

Neem daarna opnieuw je lijst door en registreer je reacties: je gedachten, gevoelens, lichamelijke reacties. Wat doet deze lijst met redenen met je?

Wellicht staan er zaken op je lijst die je niet echt van harte en vanuit een enorme innerlijke drang doet. Misschien denk je: maar er is niks aan te doen, het moet toch. Bij alleen al het idee dat dit misschien niet allemaal ‘moet’, komen er ‘ja maren’. Geeft niet. Laat die ’ja maren’ maar komen, daar gaat het nu niet om. Belangrijk is, dat je je bewust bent van wat er in jouw leven allemaal moet, en de redenen die je daarvoor aandraagt. Het gaat er nu niet om die redenen weg te nemen of andere oplossingen te zoeken zodat er items van jouw moeten-lijst af kunnen. Bewustwording, daar gaat het om.

Stap 3: Van wie moet dit?

Je hebt in de vorige oefening allerlei redenen opgevoerd voor jouw ’moetens’.  Ga nu eens na van waar dit vandaan komt. Is het allemaal echt van jou? Of kun je de stem in je hoofd herkennen van iemand anders? Je (groot)ouders, een leraar, de familie, de wereld, je baas, de media, … ?

Stap 4: Van moeten naar mogen

Pak je ’ik moet’ lijst er opnieuw bij. Maak nu van elk item op je lijst een zin die begint met ’ik mag’. Hoe je de zin af maakt, mag je helemaal zelf weten, als het voor jou maar voelt als ‘mogen’.

Lees je ‘ik mag’ lijst rustig door en ga opnieuw na welke gedachten, gevoelens en lichamelijke reacties je erbij hebt. Anders dan bij de ’ik moet’ lijst? Als je echt een fijne lijst voor jezelf hebt gemaakt, voel je je nu wat rustiger en prettiger. Indien niet, ga dan na of elke ’ik mag’ je voldoende toestemming geeft om je eigen ruimte in te nemen. Of ligt er nog veel ’ik moet’ onder? Herschrijf waar nodig.

Stap 5: Bewust kiezen voor wat jou voedt

Maak een shortlist van wat je het allerliefste doet. Welke dingen doe je nou echt het liefst? Wat doet er het meest toe in jouw leven? Kies er niet teveel, neem drie tot vijf zaken die echt belangrijk voor je zijn.

Spreek niet meer van ‘ik moet’. Maar maak er ‘ik mag’ of ‘ik wil graag’ van. Zo breng je al dat moeten in je bewustzijn en ga je bewuster kiezen of iets echt wel moet. Laat je bij je keuzes leiden door je shortlist. Dragen je keuzes daaraan bij, laten ze je genoeg ruimte om aan je shortlist toe te komen?

Gebruik deze stappen om uit de gekte te stappen en de maalstroom in je hoofd uit te schakelen. Zo neem je ontslag als general manager van het universum en neem je je work-life balance zelf in de hand.

Meer lezen?

Volgende blogs helpen je op weg naar een betere work-life balance:

Wie staat er aan het roer van jouw leven?

Stel jouw doelen en hervind balans in je leven.

 

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.