psycholoog duffel

Er is geen weg naar geluk,

geluk is de weg.

Thich Nhat Hanh

De realiteit van het leven kunnen we niet veranderen. Stress, ziekte, ontslag, reorganisatie, conflicten: we hebben er geen vat op en het hoort bij het leven. Wat heb je wel zelf in de hand? De manier waarop je omgaat met de gebeurtenissen van het leven.

Omgaan met de gebeurtenissen van het leven is niet alleen iets waar je over kan filosoferen, maar is eenvoudigweg pure zelfzorg en noodzakelijk om te kunnen surfen op de golven van het leven.

Hoe begin je eraan? Ik geef je graag drie stappen om te leren goed voor jezelf te zorgen in de storm van het leven die geregeld op je afkomt.  

Stap 1: Stoppen

We creëren geregeld zelf spanning door bezig te zijn met situaties in de toekomst. Sta jij zo bijvoorbeeld ’s morgens alleen onder de douche … of ben je al volop aan het discussiëren met je kind of aan het vergaderen met je collega’s? Gebruik je een ontspannende douchegel, maar stap je met een vol hoofd uit de douche?

Stop even met de verhalen waar je mee bezig bent en concentreer je op je lichaam. Voel het water over je lichaam stromen en ruik de geur van je douchegel. Dwalen je gedachten af? Dan heb je een keuze: meegaan met de gedachte of kiezen om te genieten van je douche.

Precies dat keuzemoment is de eerste stap naar zelfzorg. En doet je stoppen, een pauze inlassen en bewust kiezen welke kant je opsurft. Dit kan je in alle dagelijkse dingen toepassen: bij het douchen,  bij het tanden poetsen, bij het ontbijt, … Tijdens een vergadering, een gesprek met je collega, het beantwoorden van een e-mail, … Door te stoppen, ben je meer aanwezig in het nu.

Stap 2: Landen

De tweede stap is landen in het nu. Hoe doe je dit? Wel, je lichaam bevindt zich nooit in het verleden of in de toekomst. Je lichaam bevindt zich altijd in het nu. Door je lichaam te observeren en het te ontspannen, landt je vanzelf in het nu.

Hoe doe je dat? Je geeft één voor één aandacht aan de verschillende lichaamsdelen en ontspant deze: je gezicht, je armen, je schouders, je buik, je rug, je benen. Het helpt om je handen op je buik te leggen en de bewegingen van je buik te volgen bij het adem halen. Bij elke uitademing stel je voor dat je lichaam zich ontspant. Op deze manier landt je in je lichaam en hiermee in het nu.

Landen in het nu betekent niet dat je moet stoppen met denken of dat je met één vingerknip helemaal ontspannen bent. Je nodigt je lichaam uit om te ontspannen. Je laat, wat je observeert in je lichaam, zijn zoals het wil zijn en gaat niet ademen naar “zoals jij wil dat het is”.

Stap 3: Kijken

Als derde stap kijk je naar jezelf, je gaat jezelf gewaarworden. Hierbij laat je toe wat je waarneemt, wat het ook is.

Aanvaard wat er is en laat je gedachten en gevoelens er zijn. Neem de tijd om te gaan zitten en rustig te ademen. Laat toe wat je denkt, voelt en ervaart. Observeer wat er met je lichaam gebeurt en observeer je gedachten, gevoelens en wat je waarneemt in de omgeving. Laat het gebeuren en laat het toe. Je merkt innerlijk op wat er op dat moment is: je voelt pijn in je linkerschouder, je hoort een telefoon afgaan, je denkt aan je boze collega. Alsof je in je eigen wereld rond kijkt.

Door zo te kijken, laat je de angst los voor wat je niet durft te voelen. Alleen al door dit toe te laten, ervaar je dat de verandering niet het einde van de wereld is en ga je als vanzelf meer kunnen loslaten.

Hulp nodig om te leren stoppen, landen en kijken?

  • Wil je rust in de chaos ervaren?
  • Wil je vaardiger omgaan met de maalstroom van het leven?
  • Wil je leren loslaten en de situatie accepteren?
  • Wil je bewuster omgaan met situaties?
  • Wil je met meer vertrouwen in het leven staan?

In mijn coachings leer ik je om positief en creatief om te gaan met verandering in je persoonlijke of professionele leven. Zo word je mentaal sterker en sta je met meer voldoening in het leven.

Wil je niet wachten op jouw levensgeluk, maar zelf pro-actief aan de slag gaan met je leven?

Neem dan nu contact op voor een intakegesprek via annemie@meetyourmind.be of 0495 43 47 15.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.