psycholoog duffel

Als je je kunt ontspannen, midden in verwarring,
dan zul je helderheid vinden.
Als je je kunt ontspannen, midden in onzekerheid,
dan zul je zekerheid vinden.
Als je je kunt ontspannen, midden in kwetsbaarheid,
dan zul je je kracht vinden.
Als je je kunt ontspannen, midden in onrust,
dan zul je vrede vinden.
Erik van Zuydam

Gebeurtenissen of ontmoetingen vallen ons toe. Aan de omstandigheden van het leven kunnen we niets veranderen, net zoals we anderen niet kunnen veranderen. Afgelopen maanden kwamen er enkele minder leuke gebeurtenissen op mijn pad. Ze waren best pittig, waarbij een emotionele rollercaster van pijn, woede, verdriet, angst en erg geraakt zijn langs kwam. Mijn psyche trok zijn hele verdedigingsarsenaal open en begon te vechten. In de hoop het gevecht van het leven te kunnen winnen. Tot … ik ging zitten en in vrijheid “ja” zei tegen de situatie en alles wat dit met zich meebracht. Vervolgens ging ik aan de slag met een aantal stappen die me helderheid brachten en waarmee ik een passend antwoord vind op de situatie. Graag deel ik deze stappen met jullie zodat je handvaten hebt om met de omstandigheden van het leven om te gaan.

Stap 1: Breuk maken
Wanneer er zich een knelpunt aandient, is de eerste stap om wakkerte te beoefenen. Dit betekent dat je breekt met je identificatie met je psyche. Houding neemt het over van de inhoud. Wat gebeurt er hier? Waar gaat het echt om? Wat is de kern van dit gebeuren dat me bij mijn psychologische leegte brengt?
Ik maak de breuk door houding boven inhoud te plaatsen. Ik kijk naar de gevoelens die als flitsen door me heen razen. En maak een breuk met het verhaal.

Om deze breuk met het verhaal van mijn psyche te maken, doe ik beroep op de volgende egofuncties:

  • Mijn impulsen beheersen: ik ga het niet uitschreeuwen, op tafel slaan of weglopen.
  • Tolereren van mijn frustratie: Mijn gevoelens niet wegdrukken of niet groter maken. Ze er laten zijn en ondertussen toch aanwezig blijven bij.
  • Dan ga ik nadenken, synthetiseren en een oordeel vormen over de situatie.
  • De realiteit toets: wat gebeurt in het brede kader bekijken.

En ik blijf present bij de gebeurtenis en de betrokken personen.

Stap 2: Welke wijsheid toont er zich?
Ik verhoog mijn optiek door af te stemmen op mijn wijsheidsgeest. Vanuit deze optiek kijk ik naar wat er zich in me afspeelt. Wat raakt me zo? Wat is de wijsheid van wat zich toont? Datgene wat me raakt, is een verkrampte vorm van Zijn. Ik vind het bijvoorbeeld onrechtvaardig, of ik schrik van het geweld, of ik ben boos.
Met de blik van mijn wijsheidsgeest kijk ik naar de situatie en wat er zich in me afspeelt. Ik focus me op wat er prominent aanwezig is. En door dit alles heen, kan ik de wijsheid te voorschijn zien komen. Ik wil rechtvaardigheid, of een open communicatie, of dat de zaak anders aangepakt wordt.

Hiervoor gebruik ik volgende egofuncties:

  • Reflectie: onderzoeken van wat er me diep raakt. Kijken naar wat er bij mij speelt.
  • Mentaliseren: woorden geven aan wat er in mij gebeurt.

Stap 3: Passend antwoord vinden
Bij de derde stap komen we in de fase van individuatie. Hier ga je passende antwoorden zoeken op de situatie vanuit je wijsheidsgeest. Voor situaties waar je al wat steviger op je benen staat, kan je op het moment zelf een antwoord vinden. Voor situaties waar je nog niet met nieuwe benen hebt gestaan, is het verstandig even de tijd te nemen en op een rustig moment een passend antwoord te bedenken.
Terwijl ik aanwezig blijf, kijk ik met mijn wijsheidsogen naar mezelf en deze situatie. Ik sta hierin vanuit mijn openheid.

Ik doe een beroep op de volgende egofuncties: in deze fase zijn het vooral de communicatie functies die centraal staan:

  • Heb ik een verlangen naar de ander?
  • Als ik dit verlangen uitdruk naar de ander, komt dit onze relatie ten goede? Wat wil ik en is dit uitdrukking geven goed voor het geheel van de relatie?
  • Ik geef het woorden vanuit mijn openheid in Zijn. Ik spreek vanuit mijn Ik, gegrond in mijn wijsheid, zonder iets van de ander te verwachten.

En zo breng ik mijn diepste wezen in relatie: open, raakbaar, strijdbaar en levendig.

Het doorlopen van deze stappen doet je uit je slachtofferschap stappen en een creatief antwoord geven op de situatie die je overkomt.

Wil jij met deze stappen jouw creatief antwoord vinden?

Wil jij leren om open te staan voor wat op je pad komt? Je niet langer slachtoffer voelen, maar “ja” zeggen tegen het leven?

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Jij vertelt me wat je in je leven wilt veranderen. En ik leg uit hoe ik jou daarbij kan helpen. We zoeken samen naar antwoorden tijdens het coachingstraject

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.