psycholoog duffel

Als wij gedachten en gevoelens met rust laten,
dan zullen ze ons met rust laten.
Rupert Spira

Overtuigingen hebben we allemaal. Ik ben er van overtuigd dat ik geen goede fijne motoriek heb. Ik heb daarvoor bewijs opgedaan toen ik als kind mij heel erg inspande bij fijn handwerk, me hiervoor super geconcentreerd in het zweet werkte en het me niet lukte om iets mooi af te werken zoals gezegd werd dat het moest.
Van deze overtuiging heb ik nog weinig last. Ik beperk fijn handwerk tot het minimale en wat ingewikkelder werk besteed ik uit.

Jezelf geweld aandoen geeft stress
Er zijn overtuigingen die heel erg in de weg kunnen zitten. Ze kunnen zo in de weg zitten dat ze je af houden van je aller diepste wensen. Zo kan je ervan overtuigd zijn dat je anderen altijd moet helpen. Hierdoor sta je altijd voor iedereen klaar. De mensen om je heen vinden dit heel leuk. Maar ik heb al menigeen hierdoor heel hard horen zuchten dat er geen tijd meer overblijft voor zichzelf. Zo’n overtuiging weerhoudt je er dus van om je volledige potentieel te leven, of maakt dat je je anders voordoet dan je eigenlijk bent. Op die manier doe je jezelf geweld aan en dat geeft stress.

Leven = je ziel leven
In het leven is het de bedoeling dat we onze ziel tot uitdrukking brengen en leven. Het leven heeft mij al wandelend, lopend, struikelend en stilstaand geleerd dat ik een geboren coach en therapeut ben. Af en toe heb ik rare bochten genomen op zoek naar nieuwe horizonten, en ontdekte ik dat ik energie verloor en me ongelukkig voelde als ik mijn werkelijke wezen niet tot uitdrukking kan brengen. En als ik me ongelukkig voel, is er stress. Dan ga ik dingen doen omdat het moet want ik ben ervan overtuigd dat ik consequent moet zijn, moet doorzettten, zaken moet afmaken, … Dit lijstje kan je wellicht aanvullen met je eigen in de weg zittende geboden en verboden die je onderweg ergens bent opgelopen. Deze overtuigingen verwoorden niet echt je zielsboodschap.
Tijd om je van die belemmeringen te ontdoen. De volgende remedies helpen daarbij.

1. Benoem en ontmasker
1. Lees de onderstaande lijst en vul in hoe krachtig je ze gelooft. 1 is helemaal niet en 5 is 100 %. Vul daarnaast in hoe frequent deze gedachten voorkomen. 1 is nooit en 5 is altijd. Je kan de lijst ook aanvullen met je eigen typische overtuigingen.

Gedachten
Iedereen is tegen mij
Ik ben slecht
Dit zal mij nooit lukken
Niemand begrijpt mij
Ik heb anderen teleurgesteld
Ik kan het niet meer aan
Ik wou dat ik een beter mens was
Ik ben zo’n slappeling
Mijn leven loopt niet zoals ik het wil
Ik moet beter mijn best doen

2. Van welke overtuiging heb je het meeste last?

3. Laat de overtuiging waar zijn voor jezelf. Kijk ernaar met een open mind, met open hart, mild en liefdevol. Zie op deze manier dat het geen feit, maar een gedachte is. Op deze manier voorzie je de overtuiging niet langer van nieuwe input en kan je ze ontmaskeren.

2. Met welk doel?
Stel jezelf de vraag: welk doel dient deze overtuiging? Wees eerlijk. Wat levert het je op om dit te geloven? Schrijf het op. Misschien kom je er achter dat deze overtuiging zijn beste tijd gehad heeft, dat het doel niet meer geldt, of dat je je doel beter op een andere manier kunt bereiken.

3. Wie ben je werkelijk?
Ga even zitten en herinner met de volgende meditatie wie je werkelijk bent.
“Geef jezelf de toelating om in je grootsheid, in je koninklijke zwaanschap te rusten. Sluit je ogen en neem de tijd om dit echt te laten doordringen: geef jezelf de toelating om er te zijn en het leven te voelen. Voel het leven …. voel jouw leven …
Stel je vervolgens voor dat je je in een inspirerende ruimte bevindt. Je stelt je deze ruimte levendig voor: de kleuren, de vormen, de geuren. Voel de kwaliteiten van Zijn die in de ruimte aanwezig zijn: de schoonheid, de harmonie, de openheid. Merk dat je je hierdoor prettiger voelt. Laat de kwaliteit van die ruimte ook voelbaar worden in jou. Merk hoe je je opener, lichter, prettiger gaat voelen.
Rust in je oorspronkelijke, ware en liefdevolle aard. “
Neem even de tijd om te voelen wie je werkelijk bent en dit neer te schrijven in enkele zinnen of uit te tekenen in een tekenwerk.

4. Word je overtuigingen de baas
Het Zijnsgeoriënteerde bewustzijnswerk kan je helpen om je patronen en overtuigingen op te sporen en de baas te worden. Je wordt je bewust van je negatieve self-talk en leert om dit soort stemmetjes te laten voor wat ze zijn. Als je deze stemmetjes los laat, word je je overtuigingen de baas en maak je contact met wie je werkelijk bent. Dan ben je helder, krachtig, open en gevoelvol in contact met jezelf en met anderen.

Jouw overtuigingen de baas?

In mijn coachings leer ik je om deze remedies toe te passen zodat je niet langer bepaald wordt door je overtuigingen. Via de contactpagina maak je een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.